MENU
klinika

Ndikimi

A funksionon hidrokortizoni për ekzemën?

09.11.2021 - 17:55

Hidrokortizoni përdoret zakonisht për të trajtuar shpërthimet e ekzemës. Hidrokortizoni aktual aplikohet drejtpërdrejt në lëkurën e irrituar dhe mund të zvogëlojë skuqjen, ënjtjen dhe kruajtjen.

Hidrokortizoni është i disponueshëm si krem, pomadë, locion ose xhel. Mund të gjeni hidrokortizon me forcë të butë pa recetë.

Ju mund të merrni një recetë për hidrokortizon më të fortë nëse ekzema është e moderuar deri në të rëndë. Hidrokortizoni në përgjithësi konsiderohet i sigurt, por ka disa rreziqe dhe efekte anësore.

Çfarë është hidrokortizoni?

Hidrokortizoni është një ilaç kortikosteroid që zvogëlon inflamacionin në trup. Forma aktuale kontrollon skuqjen, ënjtjen dhe kruajtjen. Mund të ndihmojë në lehtësimin e skuqjeve dhe trajtimin e sëmundjeve kronike të lëkurës siç është ekzema.

Është në dispozicion në krem, vajra dhe xhel. Ilaçi është i disponueshëm në forca të ndryshme që variojnë nga 1 deri në 2.5 përqind. Ju mund të blini kremë hidrokortizoni pa recetë deri në 1 përqind në farmaci.

A ndihmon hidrokortizoni ekzemën?

Kremi hidrokortizon është një nga trajtimet më të zakonshme të ekzemës. Mund të ndihmojë në zvogëlimin e kruajtjes dhe ënjtjes së shpërthimeve të ekzemës. Forca e duhur për ju do të varet nga ashpërsia e shpërthimeve dhe si reagon lëkura ndaj hidrokortizonit.

A mund t’i ndihmojë hidrokortizoni foshnjat me ekzemë?

Kremi hidrokortizon nuk rekomandohet për fëmijët nën 2 vjeç. Mund të irritojë lëkurën e ndjeshme të foshnjës më shumë dhe është lidhur me ngadalësimin e rritjes dhe shtimin e peshës.

Në përgjithësi konsiderohet më e sigurt të përdorni një hidratues të krijuar posaçërisht për foshnjat. Megjithatë, nëse foshnja ka ekzemë të rëndë që nuk ndihmohet nga hidratuesit, bisedoni me mjekun. Foshnjave mund t’u përshkruhet hidrokortizon i butë në disa raste.

A ka efekte anësore  përdorimi i hidrokortizonit për ekzemën?

Ka efekte anësore të mundshme të hidrokortizonit. Shumica e simptomave janë të vogla dhe përmbahen në zonën e lëkurës të trajtuar me hidrokortizon. Efektet anësore janë dukshëm më të mundshme kur hidrokortizoni përdoret për më shumë se 4 javë. Efektet anësore të zakonshme përfshijnë:

djegie të lëkurës

kruajtje

skuqje

puçrra fytyre

rritja e padëshiruar e flokëve

hollimi i lëkurës

Efektet anësore tek fëmijët përfshijnë:

njolla në lëkurë

lëkurë e kuqe

përhapja aksidentale e një infeksioni

hollimi i lëkurës

A ka rreziqe përdorimi i hidrokortizonit për ekzemë?

Hidrokortizoni në përgjithësi konsiderohet i sigurt, por ka disa rreziqe për ta përdorur atë për ekzemën. Rreziqet rriten nëse përdorni hidrokortizon të fortë ose nëse e përdorni për një kohë të gjatë. Këto komplikime të mundshme janë të rralla, por mund të ndodhin.

Ato përfshijnë:

përkeqësimi i acarimit të lëkurës. Nëse lëkura bëhet e kuqe, e fryrë ose ka rrjedhje, kjo është në përgjithësi një shenjë e një infeksioni.

Ulje e kaliumit. Ju mund të keni ngërçe të muskujve dhe dobësi të muskujve nëse hidrokortizoni ka shkaktuar një rënie në nivelet të kaliumit.

Diabeti. Simptomat e hershme të diabetit përfshijnë etjen e shtuar, urinimin e shpeshtë dhe humbjen e padëshiruar të peshës.

Shqetësimet për shëndetin mendor. Ju mund të përjetoni depresion, ankth, mendime të padëshiruara dhe shqetësime të tjera të shëndetit mendor me përdorimin afatgjatë të hidrokortizonit.

Sindroma  Cushing. Një çekuilibër hormonal, sindroma Cushing shkakton shtim në peshë dhe një fytyrë të rrumbullakosur.

Funksioni i ulur i pankreasit. Kur pankreasi nuk mund të funksionojë si duhet, mund të përjetoni dhimbje të forta stomaku dhe shpine.

Rritja e ngadalësuar tek fëmijët. Hidrokortizoni mund të ngadalësojë rritjen e fëmijëve dhe adoleshentëve.

Është e rëndësishme të ndaloni përdorimin e hidrokortizonit menjëherë nëse vëreni ndonjë nga këto shenja ose simptoma. Flisni me një mjek për simptomat tuaja dhe përdorimin e hidrokortizonit.