MENU
klinika

Ndikimet

A ka alkooli efekt në leuçeminë akute mieloide?

06.11.2021 - 07:34

Pirja e alkoolit ka shumë efekte të vërtetuara shëndetësore, duke përfshirë rritjen e rrezikut për disa lloje kanceri. Kjo përfshin kancere të tilla si kanceri i gjirit dhe kanceri i mëlçisë.

Nuk dihet se alkooli rrit shanset për të zhvilluar leuçeminë akute mieloide (AML). Sidoqoftë, pirja gjatë trajtimit të AML mund të ketë një ndikim serioz në shëndetin dhe rimëkëmbjen tuaj të përgjithshme. Madje mund të çojë në dëmtime të përhershme.

A është konsumimi i alkoolit një faktor rreziku për AML?

Konsumimi i alkoolit është i lidhur me një rrezik në rritje të disa llojeve të kancerit. Megjithatë, nuk ka asnjë lidhje të provuar midis alkoolit dhe një rreziku në rritje të çdo lloj leuçemie, duke përfshirë AML. Alkooli është një faktor rreziku i njohur për:

kancerin e ezofagut

kanceret e kokës dhe qafës

kancerin e gjirit

kancerin e mëlçisë

kanceri kolorektal

Ekzistojnë gjithashtu prova në rritje që sugjerojnë se konsumi i alkoolit mund të jetë një faktor rreziku për melanomën, kancerin e pankreasit dhe kancerin e prostatës. Pra, megjithëse alkooli nuk rrit rrezikun për AML në mënyrë specifike, ai rrit rrezikun për shumë kancere të tjera.

Është  gjithashtu e rëndësishme të dini se trajtimi për këto lloje të tjera të kancerit mund të rrisë rrezikun për AML në afat të gjatë pasi trajtimi me kimioterapi është një faktor rreziku për AML.

Për më tepër, ndërsa është e vërtetë që alkooli nuk është një faktor rreziku për AML tek të rriturit, ai është një faktor rreziku për AML tek fëmijët. Fëmijët të cilët ishin të ekspozuar ndaj alkoolit në barkun e nënës kanë një rrezik më të lartë. Kjo do të thotë që pirja e alkoolit nuk mund të rrisë rrezikun për AML, por mund të rrisë edhe rrezikun për fëmijën nëse pini gjatë shtatzënisë.

Si ndikon pirja e alkoolit në trup nëse keni AML?

Pirja e tepërt mund të dëmtojë trupin. Jo vetëm që rrit rrezikun e disa llojeve të kancerit, por gjithashtu mund të dobësojë sistemin imunitar dhe të ngadalësojë funksionin e trurit. Me kalimin e kohës, mund të dëmtojë zemrën, mëlçinë dhe pankreasin, duke çuar në kushte të tilla si:

goditje në tru

presionin e lartë të gjakut

aritmia

kardiomiopatia

mëlçia yndyrore

hepatiti

cirroza

pankreatiti

Pirja e alkoolit ndërsa jeni duke marrë trajtim për AML ka efekte shtesë në trup. Mund t’i përkeqësojë simptomat, të ngadalësojë shërimin dhe të shkaktojë dëme të përhershme. Rreziqet kryesore të pirjes së alkoolit gjatë kohës që keni AML përfshijnë:

Funksioni i përkeqësuar i palcës së eshtrave. Alkooli mund të ndërhyjë në prodhimin e qelizave të gjakut në palcën e eshtrave. Njerëzit me AML tashmë kanë dëmtuar funksionin e palcës së eshtrave dhe ka të ngjarë që kimioterapia e fundit të ketë ulur më tej funksionin e palcës së eshtrave. Pirja së bashku me kimioterapinë mund të dëmtojë ndjeshëm prodhimin e palcës së eshtrave dhe qelizave të gjakut.

Irritimi i stomakut. Trajtimet e AML si kimioterapia dhe rrezatimi mund të irritojnë stomakun dhe traktin gastrointestinal (GI) duke shkaktuar nauze, të vjella, kapsllëk dhe plagë në gojë. Alkooli shkakton acarim të ngjashëm në stomakun dhe traktin GI. Mund të përkeqësojë efektet anësore të kimioterapisë dhe rrezatimit.

Tendosin mëlçinë. Trajtimet e kimioterapisë përpunohen dhe ekskretohen nga trupi përmes mëlçisë. Kjo do të thotë që mëlçia është nën tendosje anormalisht të lartë gjatë trajtimit me kimioterapi. Alkooli gjithashtu përpunohet përmes mëlçisë dhe pirja gjatë marrjes së kimioterapisë mund të shkaktojë tendosje të mjaftueshme për të rezultuar në dëmtime të përhershme.

Efektet qetësuese. Lodhja është një simptomë e zakonshme e AML. Mund të jetë gjithashtu një efekt anësor i medikamenteve që mund të merrni për të kontrolluar dhimbjen dhe të përzierat. Alkooli është një qetësues dhe mund të përforcojë lodhjen që tashmë mund të jeni duke përjetuar.

Pirja e alkoolit gjatë trajtimit të AML nuk konsiderohet e sigurt. Mund të kufizojë më tej aftësinë e palcës kockore për të bërë qeliza të gjakut, të rrisë simptomat e stomakut , të kimioterapisë dhe rrezatimit, të bëjë lodhjen nga AML dhe ilaçet më keq, dhe të shkaktojë dëmtim të përhershëm të mëlçisë.

Një mjek mund t’ju ndihmojë të reduktoni alkoolin ngadalë gjatë trajtimit të AML.