MENU
klinika

Trajtimi

Bronkopneumonia: Cilat janë faktorët e rrezikut?

26.11.2021 - 20:06

Çfarë është bronkopneumonia?

Pneumonia është një kategori e infeksioneve të mushkërive. Ndodh kur viruset, bakteret ose kërpudhat shkaktojnë inflamacion dhe infeksion në alveolat (qeset e vogla të ajrit) në mushkëri. Bronkopneumonia është një lloj pneumonie që shkakton inflamacion në alveola.

Dikush me bronkopneumoni mund të ketë probleme me frymëmarrjen sepse rrugët e frymëmarrjes janë të ngushta. Për shkak të inflamacionit, mushkëritë mund të mos marrin ajër të mjaftueshëm. Simptomat e bronkopneumonisë mund të jenë të lehta ose të rënda.

Simptomat e bronkopneumonisë tek të rriturit dhe fëmijët

Simptomat e bronkopneumonisë mund të jenë si llojet e tjera të pneumonisë. Kjo gjendje shpesh fillon me simptoma të ngjashme me gripin që mund të bëhen më të rënda brenda disa ditësh. Simptomat përfshijnë:

ethe

një kollë që nxjerr mukozë

gulçim

dhimbje gjoksi

frymëmarrje e shpejtë

djersitje

të dridhura

dhimbje koke

dhimbjet e muskujve

pleurit, ose dhimbje gjoksi që vjen nga inflamacioni për shkak të kollitjes së tepërt

lodhje

konfuzion ose delirium, veçanërisht te njerëzit e moshuar

Simptomat mund të jenë veçanërisht serioze te njerëzit me sistem imunitar të dobësuar ose sëmundje të tjera.

Simptomat tek fëmijët

Fëmijët dhe foshnjat mund të shfaqin simptoma ndryshe. Ndërsa kolla është simptoma më e zakonshme tek foshnjat, ata gjithashtu mund të kenë:

një ritëm të shpejtë të zemrës

nivele të ulëta të oksigjenit në gjak

tërheqjet e muskujve të kraharorit

nervozizëm

ulje e interesit për të ngrënë ose pirë

ethe

mbingarkesë

vështirësi në gjumë

Shkoni menjëherë tek një mjek nëse keni simptoma të pneumonisë. Është e pamundur të dini se çfarë lloji të pneumonisë keni pa një ekzaminim të plotë nga mjeku.

Cilët janë faktorët e rrezikut për zhvillimin e bronkopneumonisë?

Ka disa faktorë që mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të bronkopneumonisë. Kjo perfshin:

Mosha: Njerëzit që janë 65 vjeç ose më të vjetër, dhe fëmijët që janë 2 vjeç ose më të vegjël, kanë një rrezik më të lartë për zhvillimin e bronkopneumonisë dhe komplikimeve nga gjendja.

Mjedisore: Njerëzit të cilët punojnë ose vizitojnë shpesh spitalet ose shtëpitë e të moshuarve kanë një rrezik më të lartë për zhvillimin e bronkopneumonisë.

Mënyra e jetesës: Pirja e duhanit, ushqimi i dobët dhe një histori e përdorimit të rëndë të alkoolit mund të rrisin rrezikun për bronkopneumoni.

Kushtet mjekësore: Pasja e kushteve të caktuara mjekësore mund të rrisë rrezikun për zhvillimin e këtij lloji të pneumonisë. Kjo perfshin:

sëmundje kronike të mushkërive, të tilla si astma ose sëmundja kronike obstruktive pulmonare (COPD)

HIV/SIDA

duke pasur një sistem imunitar të dobësuar për shkak të kimioterapisë ose përdorimit të barnave imunosupresive

sëmundje kronike, të tilla si sëmundjet e zemrës ose diabeti

sëmundje autoimune, si artriti reumatoid ose lupusi

Kanceri

kollë kronike

vështirësi në gëlltitje

Nëse jeni në një nga grupet e rrezikut, bisedoni me mjekun për këshillat e parandalimit dhe menaxhimit.

Si e trajtoni bronkopneumoninë?

Opsionet e trajtimit për bronkopneumoninë përfshijnë si trajtime në shtëpi ashtu edhe trajtime mjekësore me recetë.

Kujdesi në shtëpi

Bronkopneumonia virale normalisht nuk kërkon trajtim mjekësor nëse nuk është e rëndë. Zakonisht përmirësohet vetvetiu brenda dy javësh. Shkaqet bakteriale ose kërpudhore të bronkopneumonisë mund të kërkojnë mjekim.

Trajtim mjekësor

Mjeku do të përshkruajë antibiotikë nëse një bakter është shkaku i pneumonisë. Shumica e njerëzve fillojnë të ndihen më mirë brenda tre deri në pesë ditë pas fillimit të antibiotikëve.

Është e rëndësishme që të përfundoni të gjithë kurën e antibiotikëve për të parandaluar rikthimin e infeksionit dhe për t’u siguruar që ai të pastrohet plotësisht.

Në rastet e një infeksioni viral si gripi, mjeku mund të përshkruajë ilaçe antivirale për të ndihmuar në reduktimin e kohëzgjatjes së sëmundjes dhe ashpërsisë së simptomave.

Kujdesi spitalor

Mund t’ju duhet të shkoni në spital nëse infeksioni është i rëndë dhe përmbushni ndonjë nga kriteret e mëposhtme:

ju jeni mbi 65 vjeç

keni vështirësi në frymëmarrje

keni dhimbje gjoksi

keni frymëmarrje të shpejtë

keni presion të ulët të gjakut

shfaqni shenja konfuzioni

keni nevojë për ndihmë në frymëmarrje

keni sëmundje kronike të mushkërive

Trajtimi në spital mund të përfshijë antibiotikë dhe lëngje intravenoze (IV). Nëse nivelet e oksigjenit në gjak janë të ulëta, mund të merrni terapi me oksigjen për t’i ndihmuar ato të kthehen në normalitet.