MENU
klinika

Kush rrezikohet më shumë?

Çfarë është anemia nga mungesa e hekurit?

30.11.2021 - 07:26

Anemia ndodh kur ju keni një nivel të ulur të hemoglobinës në qelizat e kuqe të gjakut (RBC). Hemoglobina është proteina në RBC-të që është përgjegjëse për transportimin e oksigjenit në inde.

Anemia nga mungesa e hekurit është lloji më i zakonshëm i anemisë. Ndodh kur trupi nuk ka mjaftueshëm hekur, për të cilin trupi ka nevojë për të prodhuar hemoglobinë. Kur nuk ka mjaftueshëm hekur në gjak, pjesa tjetër e trupit nuk mund të marrë sasinë e oksigjenit që i nevojitet.

Ndërsa gjendja mund të jetë e zakonshme, shumë njerëz nuk e dinë se kanë anemi nga mungesa e hekurit. Është e mundur të përjetoni simptoma për vite pa e ditur shkakun.

Tek gratë e moshës së lindjes së fëmijëve, një shkak i zakonshëm i anemisë nga mungesa e hekurit është humbja e hekurit në gjak për shkak të menstruacioneve të rënda ose shtatzënisë. Një dietë e varfër ose disa sëmundje të zorrëve që ndikojnë në thithjen e hekurit nga trupi, mund të shkaktojnë gjithashtu anemi nga mungesa e hekurit.

Në këtë artikull, ne do t’i hedhim një vështrim më të afërt simptomave dhe shkaqeve të mungesës së hekurit, dhe si ta trajtojmë këtë gjendje.

Cilat janë simptomat e anemisë nga mungesa e hekurit?

Simptomat e anemisë së mungesës së hekurit mund të jenë të lehta në fillim dhe mund të mos i vini re. Shumica e njerëzve nuk e kuptojnë se kanë anemi të lehtë derisa të bëjnë një test rutinë gjaku.

Simptomat e anemisë së moderuar deri në të rëndë të mungesës së hekurit mund të përfshijnë:

lodhje e përgjithshme

dobësi

lëkurë të zbehtë

gulçim

marramendje

dëshirat e çuditshme për të ngrënë ushqime pa vlera ushqyese

një ndjesi shpimi gjilpërash ose zvarritjeje në këmbë

ënjtje ose dhimbje të gjuhës

duar dhe këmbë të ftohta

rrahje të shpejta ose të parregullta të zemrës

thonjtë e brishtë

dhimbje koke

Cilët janë faktorët e rrezikut të anemisë nga mungesa e hekurit?

Anemia është një gjendje e zakonshme dhe mund të shfaqet si te burrat ashtu edhe te gratë e çdo moshe dhe nga çdo grup etnik. Disa njerëz mund të jenë në rrezik më të madh të anemisë së mungesës së hekurit sesa të tjerët, duke përfshirë:

gratë në moshë të lindjes së fëmijëve

gratë shtatzëna

njerëzit me dietë të varfër

personat që dhurojnë gjak shpesh

foshnjat dhe fëmijët, veçanërisht ata të lindur para kohe ose që përjetojnë një rritje të shpejtë

vegjetarianë që nuk e zëvendësojnë mishin me një ushqim tjetër të pasur me hekur

adoleshentët që kanë nevojë më të madhe për hekur në periudhat e rritjes së shpejtë

të rriturit mbi 65 vjeç

njerëz të ekspozuar ndaj plumbit në mjedisin ose ujin që pinë

atletët me performancë të lartë dhe qëndrueshmëri si vrapuesit maratonë

Nëse jeni në rrezik të anemisë së mungesës së hekurit, bisedoni me një mjek për të përcaktuar nëse testimi i gjakut ose ndryshimet dietike mund t’ju sjellin dobi.

Si trajtohet anemia nga mungesa e hekurit?

Mënyra se si trajtohet anemia me mungesë hekuri do të varet nga sa i rëndë është problemi dhe çfarë e ka shkaktuar atë në radhë të parë. Shumica e formave të kësaj gjendje përfshijnë mungesë hekuri në dietë, ose probleme me trupin që thith hekurin që konsumoni.