MENU
klinika

Gjithçka që duhet të dini...

Çfarë është hepatiti alkoolik?

24.11.2021 - 19:16

Çfarë është hepatiti alkoolik?

Hepatiti alkoolik është një gjendje inflamatore e mëlçisë e shkaktuar nga konsumimi i tepërt i alkoolit për një periudhë të gjatë kohore. Përdorimi i vazhdueshëm i alkoolit dhe pirja e tepërt mund ta përkeqësojnë këtë gjendje.

Nëse zhvilloni këtë gjendje, është e rëndësishme që të merrni parasysh ndalimin e përdorimit të alkoolit gradualisht. Konsumimi i vazhdueshëm i pijeve mund të çojë në kushte shtesë shëndetësore, të tilla si cirroza, gjakderdhja e tepërt, apo edhe dështimi i mëlçisë.

Çfarë e shkakton hepatitin alkoolik?

Kur alkooli përpunohet në mëlçi, ai prodhon kimikate shumë toksike. Këto kimikate mund të dëmtojnë qelizat e mëlçisë. Ky dëmtim mund të çojë në inflamacion dhe, përfundimisht, në hepatit alkoolik.

Megjithëse përdorimi i rëndë i alkoolit mund të çojë në hepatit alkoolik, ekspertët nuk janë plotësisht të sigurt pse gjendja zhvillohet tek disa njerëz, por jo tek të tjerët.

Hepatiti alkoolik zhvillohet në një pakicë njerëzish që përdorin shumë alkool – jo më shumë se 35 përqind. Mund të zhvillohet edhe te njerëzit që përdorin alkool vetëm në mënyrë të moderuar.

Cilët janë faktorët e mundshëm të rrezikut për hepatitin alkoolik?

Për shkak se hepatiti alkoolik nuk shfaqet tek të gjithë njerëzit që përdorin shumë alkool, faktorë të tjerë mund të ndikojnë në zhvillimin e kësaj gjendje.

Faktorët e rrezikut përfshijnë:

duke pasur faktorë gjenetikë që ndikojnë në mënyrën se si trupi përpunon alkoolin

duke jetuar me infeksione të mëlçisë ose çrregullime të tjera të mëlçisë, të tilla si hepatiti B, hepatiti C dhe hemokromatoza

kequshqyerja

duke pasur një peshë trupore më të lartë

koha e pirjes në lidhje me të ngrënit (pirja gjatë vakteve ul rrezikun e zhvillimit të hepatitit alkoolik)

Gratë zakonisht kanë një rrezik më të madh të zhvillimit të hepatitit alkoolik. Kjo mund të jetë për shkak të ndryshimeve në mënyrën se si trupat e tyre thithin dhe shpërbëjnë alkoolin.

Cilat janë simptomat e hepatitit alkoolik?

Simptomat e hepatitit alkoolik mund të ndryshojnë, në varësi të sasisë së dëmtimit të mëlçisë. Nëse keni një rast të lehtë të gjendjes, mund të mos përjetoni asnjë simptomë.

Ndërsa ndodhin më shumë dëme, mund të filloni të përjetoni:

ndryshimet në oreks

gojë e thatë

humbje peshe

nauze dhe të vjella

dhimbje ose ënjtje në bark

verdhëz, ose zverdhje të lëkurës ose syve

ethe

ndryshime në gjendjen mendore, duke përfshirë konfuzionin

lodhje

gjakderdhje ose mavijosje e lehtë

Simptomat e hepatitit alkoolik janë të ngjashme me ato të shkaktuara nga sëmundje të tjera shëndetësore. Nëse keni ndonjë nga këto simptoma, duhet të kontaktoni mjekun për të bërë një diagnozë të duhur dhe për të filluar trajtimin.

Opsionet e trajtimit për hepatitin alkoolik

Përdorimi i alkoolit njëkohësisht shkakton dhe përkeqëson hepatitin alkoolik, kështu që një diagnozë e hepatitit alkoolik do të thotë që ju mund të dëshironi të konsideroni ndalimin e pirjes gradualisht. Lënia e pirjes mund të ndihmojë në uljen e simptomave dhe parandalimin e dëmtimit të mëtejshëm të mëlçisë.

Në fazat e hershme të gjendjes, shmangia e alkoolit madje mund të ndihmojë në shërimin e dëmtimit të mëlçisë. Sapo të kenë ndodhur dëme më të mëdha, ndryshimet në mëlçi mund të bëhen të përhershme.

Edhe nëse dëmtimi është shumë i rëndë për t’u kthyer, lënia e pijes mund të parandalojë dëmtimin e mëtejshëm të mëlçisë.

Sipas hulumtimit të vitit 2017, njerëzit me dëmtim të përhershëm të mëlçisë për shkak të përdorimit të rëndë të alkoolit që vazhduan të pinin, kishin një rënie prej 30 përqind të burimit të besuar në shkallën e mbijetesës, krahasuar me njerëzit që ndaluan së piri.

Opsione të tjera trajtimi mund të përfshijnë:

Marrja e mbështetjes për të lënë pijen. Nëse keni një varësi ndaj alkoolit dhe keni nevojë për ndihmë për të ndaluar pirjen, bisedoni me mjekun për opsionet e ndryshme të trajtimit për varësinë. Spitalet dhe klinikat mund të ofrojnë mbështetje spitalore dhe ambulatore për detoksifikimin dhe rikuperimin e alkoolit.

Marrja e medikamenteve. Mjeku mund të përshkruajë medikamente të tilla si kortikosteroidet ose pentoksifilina për të ndihmuar në uljen e inflamacionit në mëlçi dhe për të përmirësuar funksionin e mëlçisë.

Provimi i suplementeve me vitamina dhe lëndë ushqyese. Nëse jeni të kequshqyer, shtimi i më shumë lëndëve ushqyese në dietë mund të përmirësojë shëndetin dhe rimëkëmbjen tuaj. Një tub ushqimor mund t’ju ndihmojë të merrni mjaftueshëm lëndë ushqyese, edhe kur keni probleme me të ngrënit, duke kaluar lëngje të pasura me lëndë ushqyese direkt në sistemin e tretjes.

Një transplant i mëlçisë. Një transplant i mëlçisë mund të jetë një opsion nëse mëlçia është dëmtuar rëndë. Për t’u kualifikuar për një transplant, ju duhet të tregoni një angazhim për të qëndruar esëll pas marrjes së një mëlçie të re. Ju gjithashtu do të duhet të ndaloni së piri të paktën 6 muaj para transplantimit.

Këshillim. Mjeku mund të rekomandojë gjithashtu këshillimin si pjesë e trajtimit. Mbështetja nga një terapist nuk mund të trajtojë simptomat fizike, por mund të shkojë shumë drejt përmirësimit të mirëqenies emocionale dhe t’ju ndihmojë të mësoni aftësi të reja përballuese për të kapërcyer dëshirat për alkool dhe për të shmangur pirjen.