MENU
klinika

Shkaqet dhe simptomat

Çfarë është një aneurizëm i venave?

26.11.2021 - 20:07

Një aneurizëm ndodh kur muri i një arterie dobësohet dhe shkakton një fryrje anormalisht të madhe.

Arteriet janë enë gjaku që bartin gjakun nga zemra në pjesën tjetër të trupit, ndërsa venat e kthejnë gjakun në zemër dhe mushkëri. Kjo fryrje mund të këputet dhe të shkaktojë gjakderdhje të brendshme. Megjithëse një aneurizëm mund të zhvillohet në çdo pjesë të trupit, ato janë më të zakonshmet në:

Tru. Aneurizmat në tru quhen aneurizma cerebrale. Këto shpesh formohen në enët e gjakut që shtrihen thellë brenda trurit. Ata gjithashtu mund të mos shfaqin asnjë simptomë. Ju mund të mos e dini se keni një aneurizëm. Aneurizmat cerebrale mund të prekin 3 deri në 5 për qind të njerëzve gjatë jetës së tyre.

Aorta. Aneurizmat në zgavrën e kraharorit quhen aneurizma të aortës torakale. Aneurizmat e aortës abdominale janë lloji më i zakonshëm. Në raste të rralla, dëmtimi arterial mund të prekë gjoksin dhe barkun.

Aorta është ena më e madhe e gjakut në trup. Fillon në barkushen e majtë të zemrës dhe shkon poshtë barkut ku ndahet në të dy këmbët. Aorta është një vend i zakonshëm për aneurizmat arteriale.

Zona të tjera më të zakonshme ku mund të ndodhë një aneurizëm përfshijnë:

shpretkë

pas gjurit

zorrët

Çfarë e shkakton një aneurizëm?

Megjithëse shkaku i saktë i një aneurizmi është i paqartë, disa faktorë kontribuojnë në gjendjen.

Për shembull, indet e dëmtuara në arterie mund të luajnë një rol. Bllokimet, të tilla si depozitat yndyrore, mund të dëmtojnë arteriet. Këto depozita mund të nxisin zemrën të pompojë më fort se sa duhet për të shtyrë gjakun përtej grumbullimit të yndyrës. Ky stres i shtuar për shkak të presionit të shtuar mund të dëmtojë arteriet.

Sëmundja aterosklerotike

Sëmundja aterosklerotike gjithashtu mund të çojë në një aneurizëm. Njerëzit me sëmundje aterosklerotike kanë një formë të grumbullimit të pllakave në arterie. Pllaka është një substancë e fortë e përbërë nga kolesterol, yndyrë dhe substanca të tjera që dëmtojnë arteriet dhe parandalon rrjedhjen e lirë të gjakut.

Presioni i lartë i gjakut

Presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë gjithashtu një aneurizëm. Forca e gjakut ndërsa udhëton nëpër enët e gjakut matet nga presioni që ushtron në muret e arterieve. Nëse presioni rritet mbi një normë normale, ai mund të zgjerojë ose dobësojë enët e gjakut.

Presioni i gjakut për një të rritur konsiderohet normal në ose nën 120/80 mm Hg, ose milimetra merkur.

Një presion dukshëm më i lartë i gjakut mund të rrisë rrezikun për problemet e zemrës, enëve të gjakut dhe qarkullimit të gjakut. Megjithatë, presioni i gjakut më i lartë se normalja nuk ju vë domosdoshmërisht në rrezik për një aneurizëm.

Çfarë simptomash duhet të kërkoj?

Simptomat e një aneurizmi ndryshojnë me çdo lloj dhe vendndodhje. Është e rëndësishme të dini se aneurizmat që ndodhin në trup ose në tru në përgjithësi nuk paraqesin shenja ose simptoma derisa ato të këputen.

Simptomat e një aneurizmi të këputur

Aneurizmat që ndodhin pranë sipërfaqes së trupit mund të tregojnë shenja të ënjtjes dhe dhimbjes. Mund të zhvillohet edhe një masë e madhe. Simptomat e aneurizmës së çarë ndryshojnë, në bazë të vendndodhjes së saj.

Aneurizma cerebrale

Simptomat e një aneurizmi të çarë në tru fillojnë me një dhimbje koke të papritur dhe torturuese. Simptoma të tjera mund të përfshijnë:

problemet e shikimit, të tilla si shikimi i dyfishtë

ndjeshmëria ndaj dritës

nauze dhe të vjella

humbja e vetëdijes

Aneurizma e aortës

Simptomat e një aneurizmi të aortës varen nëse ajo shfaqet në gjoks apo në bark.

Kur këputet një aneurizëm i aortës torakale, simptomat mund të përfshijnë:

dhimbje të papritura dhe të forta në gjoks

dhimbje të papritura të shpinës

rënie të ndjeshme të presionit të gjakut

mpirje në gjymtyrë

Një aneurizëm i aortës abdominale që çahet mund të shkaktojë simptomat e mëposhtme:

dhimbje të papritura dhe të forta në bark ose në pjesën e poshtme të shpinës

ritmi i shpejtë i zemrës

marramendje

gulçim

djerse te ftohta

Si trajtohet një aneurizëm?

Trajtimi zakonisht varet nga vendndodhja dhe lloji i aneurizmës.

Për shembull, një zonë e dobësuar e një ene gjaku në gjoks dhe bark mund të kërkojë një lloj operacioni të quajtur transplantim stenti endovaskular. Kjo procedurë minimalisht invazive mund të përdoret mbi kirurgjinë tradicionale të hapur sepse përfshin riparimin dhe përforcimin e enëve të gjakut të dëmtuara. Procedura gjithashtu zvogëlon mundësinë e infeksionit, dhëmbëve dhe problemeve të tjera.

Trajtime të tjera mund të përfshijnë medikamente që trajtojnë presionin e lartë të gjakut dhe kolesterolin e lartë. Disa lloje të beta-bllokuesve mund të përshkruhen gjithashtu për të ulur presionin e gjakut. Ulja e presionit të gjakut mund të parandalojë këputjen e aneurizmës.