MENU
klinika

Për çfarë shërben

Çfarë është një EEG?

27.11.2021 - 11:26

Një elektroencefalogram (EEG) është një test që përdoret për të vlerësuar aktivitetin elektrik në tru. Qelizat e trurit komunikojnë me njëra-tjetrën përmes impulseve elektrike. Një EEG mund të përdoret për të ndihmuar në zbulimin e problemeve të mundshme që lidhen me këtë aktivitet.

Një EEG gjurmon dhe regjistron modelet e valëve të trurit. Disqe të vogla metalike të sheshta të quajtura elektroda vendosen në lëkurën e kokës me tela. Elektrodat analizojnë impulset elektrike në tru dhe dërgojnë sinjale në një kompjuter që regjistron rezultatet.

Impulset elektrike në një regjistrim EEG duken si vija të valëzuara me maja dhe lugina. Këto linja i lejojnë mjekët të vlerësojnë shpejt nëse ka modele jonormale. Parregullsitë mund të jenë shenjë e krizave ose çrregullimeve të tjera të trurit.

Pse kryhet EEG?

EEG janë përdorur që nga viti 1929 për të zbuluar problemet në aktivitetin elektrik të trurit që shoqërohen me çrregullime të caktuara të trurit. Matjet e dhëna nga një EEG përdoren për të konfirmuar ose përjashtuar kushte të ndryshme, duke përfshirë:

çrregullime të krizave(të tilla si epilepsia)

dëmtim në kokë

encefaliti (inflamacion i trurit)

tumor në tru

encefalopatia (sëmundje që shkakton mosfunksionim të trurit)

çrregullime të gjumit

goditje në tru

demenca

Kur dikush është në koma, mund të kryhet një EEG për të përcaktuar nivelin e aktivitetit të trurit. Testi mund të përdoret gjithashtu për të monitoruar aktivitetin gjatë operacionit në tru.

A ka rreziqe që lidhen me një EEG?

EEG është zakonisht pa dhimbje dhe shumë e sigurt. Nëse një EEG nuk prodhon ndonjë anomali, mund të shtohen stimuj të tillë si dritat strobe ose frymëmarrje e shpejtë për të ndihmuar në nxitjen e ndonjë anomalie.

Kur dikush ka epilepsi ose një çrregullim, ekziston një rrezik i vogël që stimujt e paraqitur gjatë testit (të tilla si një dritë ndezëse) mund të shkaktojnë një krizë. Tekniku që kryen EEG-në është i trajnuar për të menaxhuar në mënyrë të sigurt çdo situatë që mund të ndodhë.

Hiperventilimi gjithashtu zakonisht nxitet gjatë një EEG për të prodhuar anomali. Disa njerëz mund të mos jenë në gjendje të hiperventilojnë në mënyrë të sigurt, si psh njerëzit me një histori të goditjes në tru, astmë ose anemi drapërocitare.

Faktorët që mund të ndërhyjnë në leximin e EEG

Disa lloje lëvizjesh mund të shkaktojnë potencialisht “artefakte” në një regjistrim EEG që imitojnë valët e trurit. Personi përgjegjës për interpretimin e EEG-së do t’i marrë parasysh këto lëvizje. Ato përfshijnë:

pulsin dhe rrahjet e zemrës

frymëmarrje

djersitje

lëvizjet e gojës

lëvizjet e muskujve

Faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në rezultatet e EEG përfshijnë:

sheqer të ulët në gjak

drita të ndezura

disa medikamente, të tilla si qetësuesit

duke konsumuar kafeinë

Çfarë nënkuptojnë rezultatet e testit EEG?

Një neurolog (dikush që është i specializuar në çrregullimet e sistemit nervor) interpreton regjistrimet nga EEG dhe më pas ia dërgon rezultatet mjekut. Mjeku mund të caktojë një takim për të shqyrtuar rezultatet e testit me ju.

Rezultatet normale

Aktiviteti elektrik në tru shfaqet në një EEG si një model valësh. Nivele të ndryshme të vetëdijes, si gjumi dhe zgjimi, kanë një gamë specifike frekuencash valësh në sekondë që konsiderohen normale. Për shembull, modelet e valëve lëvizin më shpejt kur jeni zgjuar sesa kur jeni në gjumë. EEG do të tregojë nëse frekuenca e valëve ose modeleve është normale.

Rezultate jonormale

Rezultatet jonormale të EEG mund të jenë për shkak të:

Epilepsisë  ose një çrregullim tjetër

gjakderdhje jonormale ose hemorragji

çrregullimi i gjumit

encefaliti (ënjtje e trurit)

tumorit

indet e vdekura për shkak të bllokimit të rrjedhës së gjakut

migrenë

përdorimi i tepruar i alkoolit ose drogës

dëmtim në kokë

Është shumë e rëndësishme të diskutoni rezultatet e testit me mjekun. Përpara se të rishikoni rezultatet, mund të jetë e dobishme të shkruani çdo pyetje që dëshironi të bëni. Sigurohuni që të flisni nëse ka ndonjë gjë në lidhje me rezultatet që nuk e kuptoni.