MENU
klinika

Përfitimet dhe efekte anësore

Çfarë është një mamografi?

28.11.2021 - 13:47

Një mamografi është një radiografi e gjirit. Është një mjet depistues që përdoret për të zbuluar kancerin e gjirit. Së bashku me ekzaminimet e rregullta klinike dhe vetë-ekzaminimet mujore të gjirit, mamografia është një element kyç në diagnostikimin e hershëm të kancerit të gjirit.

Edhe pse të menduarit për marrjen e një të tillë mund t’ju bëjë të mos ndiheni rehat, mamografitë vjetore janë të rëndësishme pas moshës 40 vjeç. Sipas Institutit Kombëtar të Kancerit, kanceri i gjirit është kanceri i dytë më i zakonshëm për gratë, pas kancerit të lëkurës.

Përdorimet kryesore të mamografisë

Nëse mjeku urdhëron një mamografi si një test rutinë për të kontrolluar për ndonjë kancer ose ndryshim, ajo njihet si mamografi skrining. Në këtë lloj testi, ju do të keni disa imazhe të gjoksit të marra me përdorimin e një makinerie.

Nëse keni një gungë ose ndonjë simptomë tjetër të kancerit të gjirit, mjeku më pas do të urdhërojë një mamografi diagnostike. Nëse keni implante gjiri, ndoshta do t’ju duhet një mamografi diagnostike.

Mamogramet diagnostike janë më të gjera se mamografitë skrining. Ata zakonisht kërkojnë më shumë rreze X për të marrë pamje të gjirit nga pozicione të shumta. Radiologu gjithashtu mund të zmadhojë çdo fushë shqetësuese.

Kush duhet të bëjë një mamografi?

Disa ekspertë, duke përfshirë Kolegjin Amerikan të Obstetërve dhe Gjinekologëve dhe Rrjetit Kombëtar Gjithëpërfshirës të Kancerit, rekomandojnë që gratë që janë 40 vjeç e lart duhet të bëjnë mamografi çdo 1 deri në 2 vjet. Shoqatës e Kancerit rekomandon ekzaminimin e rregullt duke filluar nga mosha 45 vjeçare.

Nëse keni një histori personale ose familjare të kancerit të gjirit, mjeku mund t’ju rekomandojë që të filloni ekzaminimet më herët, t’i bëni ato më shpesh ose të përdorni mjete shtesë diagnostikuese.

Do t’ju duhet të ndiqni udhëzime të caktuara në ditën e takimit për mamografinë. Duhet të shmangni aplikimin e substancave të mëposhtme, të cilat mund të shfaqen si pika të bardha në imazh:

deodorantët

pluhurat e trupit

parfume

pomada ose kremra në gjoks ose nënsqetulla

Sigurohuni që t’i tregoni radiologut përpara ekzaminimit nëse jeni shtatzënë ose ushqeni fëmijën me gji. Në përgjithësi, nuk do të jeni në gjendje të bëni një mamografi kontrolluese në këtë moment, por nëse është e nevojshme, mjeku mund të urdhërojë metoda të tjera depistimi, si ekografia.

A janë mamografitë të sigurta?

Po, mamografitë janë të sigurta.

Ashtu si me çdo lloj radiografie, ju jeni duke marrë ekspozim ndaj një sasie shumë të vogël rrezatimi gjatë mamografisë. Megjithatë, rreziku nga ky ekspozim është jashtëzakonisht i ulët.

Nëse një person është shtatzënë dhe ka absolutisht nevojë për një mamografi përpara datës së lindjes, ai zakonisht do të mbajë një përparëse plumbi gjatë procedurës.