MENU
klinika

Marrja e informacionit mund t'ju ndihmojë...

Rënia e flokëve gjatë kimioterapisë/ Ja ç’duhet të dini

30.11.2021 - 07:28

Për shumë njerëz që jetojnë me kancer, kimioterapia mund të ndihmojë në ndalimin e përhapjes së sëmundjes. Por mund të shkaktojë edhe efekte anësore, duke përfshirë rënien e flokëve. Ky mund të jetë një burim stresi. Marrja e më shumë informacioneve rreth humbjes së flokëve të lidhur me kimioterapinë mund t’ju ndihmojë të ndiheni më të përgatitur.

Këtu janë shtatë fakte rreth rënies së flokëve nga kimioterapia, duke përfshirë strategjitë për ta menaxhuar atë.

  1. Jo të gjitha kimioterapitë shkaktojnë rënie të flokëve

Disa lloje të kimioterapisë kanë më shumë gjasa se të tjerat të shkaktojnë rënie të flokëve. Bisedoni me mjekun për të mësuar nëse humbja e flokëve është një efekt anësor i zakonshëm i medikamenteve të kimioterapisë që ju janë dhënë. Mjeku mund t’ju ndihmojë të mësoni se çfarë të prisni dhe kur ta prisni atë.

Në shumicën e rasteve, rënia e flokëve fillon brenda dy deri në katër javë nga fillimi i kimioterapisë. Shkalla e rënies së flokëve mund të ndryshojë, në varësi të llojit dhe dozës së ilacit të kimioterapisë që jepet.

  1. Humbja e flokëve e lidhur me kimioterapinë është zakonisht e përkohshme

Në shumicën e rasteve, rënia e flokëve nga kimioterapia është e përkohshme. Nëse përjetoni rënien e flokëve si një efekt anësor, floku ndoshta do të fillojë të rritet përsëri brenda tre deri në gjashtë javë pas përfundimit të trajtimit.

Për të ndihmuar flokët të rriten të fortë, trajtojini ato me butësi. Në fazat e hershme të rritjes së flokëve, shmangni ngjyrosjen ose zbardhjen e tyre. Mund të ndihmojë gjithashtu në kufizimin e përdorimit të tharëseve të flokëve dhe pajisjeve të tjera ngrohëse.

Kur flokët rriten përsëri, mund të kenë një ngjyrë ose strukturë paksa të ndryshme nga ajo që ishte më parë. Këto dallime janë zakonisht të përkohshme.

  1. Kapelat ftohëse të kokës mund të ndihmojnë në parandalimin e rënies së flokëve

Mbajtja e një kapaku ftohës të kokës gjatë infuzioneve të kimioterapisë mund të ndihmojë në parandalimin e humbjes së flokëve. Këto kapele mendohet se ngadalëson rrjedhjen e gjakut në skalp. Kjo mund të kufizojë sasinë e ilaçit të kimioterapisë që arrin në lëkurën e kokës, duke reduktuar efektet e tij në folikulat e flokëve.

Kapakët ftohës të kokës reduktojnë rrezikun e rënies së flokëve tek njerëzit që i nënshtrohen kimioterapisë. Studimi zbuloi se trajtimet e tjera, duke përfshirë përdorimin e minoxidil (Rogaine), nuk ishin efektive.

Disa njerëz zhvillojnë dhimbje koke ndërsa mbajnë kapele për ftohjen e kokës ose i shohin ato të pakëndshme për t’i veshur. Disa studime kanë sugjeruar që këto kapele mund të rrisin rrezikun që kanceri të zhvillohet në lëkurën e kokës më vonë, por një rishikim i kohëve të fundit i publikuar në Kërkimet dhe Trajtimi i Kancerit të Gjirit zbuloi se shkalla e përsëritjes së kancerit në lëkurën e kokës ishte e ulët në mesin e të mbijetuarve të kancerit të gjirit. Kjo ishte e vërtetë pavarësisht nëse njerëzit mbanin kapele apo jo.

  1. Një prerje e shkurtër e flokëve mund të bëjë diferencën

Flokët më të shkurtër shpesh duken më të plotë se flokët më të gjatë. Si rezultat, rënia e flokëve mund të jetë më pak e dukshme nëse keni një model flokësh të shkurtër. Nëse zakonisht i mbani flokët të gjatë, konsideroni t’i prisni para se të filloni kimioterapinë.

Pasi të filloni kimioterapinë, rënia e flokëve mund të bëjë që skalpi të ndihet i kruar, i irrituar ose i ndjeshëm. Rruajtja e kokës mund të ndihmojë në lehtësimin e shqetësimit. Shumë njerëz gjithashtu preferojnë pamjen e një koke të rruar pastër në vend të rënies së pjesshme të flokëve.

  1. Një shumëllojshmëri e mbulesave të kokës janë në dispozicion

Nëse ndiheni të vetëdijshëm për rënien e flokëve, veshja e një mbulese mund të ndihmojë. Nga paruke te shallët ose kapelet, ka shume opsione. Mbulesa të tilla gjithashtu mund të mbrojnë kokën nga ekspozimi i dritës së diellit dhe ajri i ftohtë.

  1. Është në rregull të ndihesh i mërzitur

Humbja e flokëve të lidhura me kimioterapinë prek njerëz të ndryshëm në mënyra të ndryshme. Për shumë njerëz, mund të jetë shqetësuese. Nëse e keni të vështirë të përballeni me rënien e flokëve ose aspekte të tjera të trajtimit, merrni parasysh t’i bashkoheni një grupi mbështetës në internet ose personalisht për njerëzit me kancer. Kjo do t’ju japë mundësinë të flisni për përvojat tuaja dhe të mësoni nga të tjerët që po përballen me sfida të ngjashme.

Ju gjithashtu mund të jeni të interesuar të lidheni me ekspertë të stilit të cilët mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni shqetësimet që lidhen me pamjen.