MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Si të ulim rrezikun e formimit të gurëve në veshka?

08.11.2021 - 09:54

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Si të ulim rrezikun e formimit të gurëve në veshka?

Mjeku: Gurët në veshka janë kristale të formuara nga mbingopja e mineraleve në urinë dhe të depozituara në kalicet renale dhe legenin. Sëmundja e gurëve në veshka, një nga çrregullimet urologjike më të zakonshme, shoqërohet me rrezik të shtuar të hipertensionit, sëmundjeve kronike të veshkave dhe sëmundjes së veshkave në fazën përfundimtare . Në dekadat e fundit, incidenca dhe prevalenca e gurëve në veshka ka vazhduar të rritet në mbarë botën . Sipas të dhënave të sondazhit nga tetë vende, incidenca vjetore e gurëve në veshka ishte rreth 114 deri në 720 raste për 100,000 njerëz, dhe prevalenca ishte rreth 1.7% deri në 14.8% . Në Kinë, prevalenca e gurëve në veshka ishte afërsisht 5.8% deri në 7.5% . Gurët në veshka gjithashtu kanë një shkallë të lartë përsëritjeje, rreth 30% brenda pesë viteve nga fillimi fillestar. Duke pasur parasysh kostot mjekësore dhe barrën sociale nga kjo sëmundje, gurët në veshka duhet të njihen si një shqetësim i rëndësishëm shëndetësor.

Studimet e mëparshme kanë treguar se marrja e lëngjeve dhe dietave, sindroma metabolike dhe faktorë të tjerë mund të luajnë rol thelbësor në zhvillimin e gurëve në veshka . Çaji, alkooli dhe frutat janë burime të rëndësishme të lëngjeve dhe një sërë përbërësish kimikë. Vetëm disa studime prospektive kanë ekzaminuar lidhjet e konsumit të çajit, alkoolit dhe frutave me rrezikun e gurëve në veshka, shumica e të cilave janë kryer në popullatat perëndimore. Gjetjet për konsumimin e frutave janë relativisht të qëndrueshme; një konsum mesatar ditor më i lartë i frutave u shoqërua me një rrezik më të ulët të gurëve në veshka .Në popullatat evropiane dhe amerikane, lidhja midis konsumimit të çajit dhe rrezikut të gurëve në veshka ishte jokonsistente. Disa studime gjetën një rrezik më të ulët të gurëve për konsumatorët e çajit , ndërsa një tjetër jo . Asnjëri nuk dalloi llojet e çajit të konsumuar. Një studim grupor në Shangai të Kinës zbuloi një rrezik të reduktuar të gurëve në veshka tek konsumatorët e çajit jeshil, por jo tek konsumatorët e llojeve të tjera të çajit .

Sa i përket konsumit të alkoolit, disa studime kanë zbuluar se pirja e alkoolit mund të zvogëlojë rrezikun e gurëve në veshka . Sidoqoftë, kur merren parasysh lloje të ndryshme të pijeve alkoolike, studimet e mëparshme treguan përfitime për konsumin e birrës, rezultate jokonsistente për konsumin e verës dhe asnjë lidhje për konsumin e rakise

Në një studim të madh të të rriturve kinezë, konsumimi i ≥3 filxhanëve çaj (rreth 900 mL) në ditë, konsumi i ≥30.0 g alkool të pastër në ditë dhe konsumimi i të paktën 4 d/w fruta u shoqëruan të gjitha. me rrezik të reduktuar të gurëve në veshka. Rritja e konsumit të çajit dhe frutave mund të zvogëlojë në mënyrë të pavarur rrezikun e gurëve në veshka, edhe për ata që nuk pinë alkool në mënyrë të tepruar.

Alkooli mendohet se ka një efekt diuretik duke frenuar sekretimin e vazopresinës dhe mund të parandalojë më tej formimin e gurëve . Megjithatë, ka gjithashtu shqetësime se alkooli mund të rrisë rrezikun e gurëve duke nxitur formimin e metabolitëve të acidit urik dhe të çojë në litogjenezë duke shkaktuar dëmtim të stresit oksidativ në indet e veshkave . Megjithatë, rezultatet e studimit aktual nuk e mbështetën hipotezën e fundit.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.