MENU
klinika

Nga Russian Today/ 7 pyetjet e tregut

A do ta shkatërrojë kriza e Ukrainës ekonominë ruse?

21.01.2022 - 13:51

Mediat perëndimore, si dhe shumë zyrtarë amerikanë, kanë paralajmëruar vazhdimisht për një pushtim të afërt rus të Ukrainës gjatë muajve të fundit dhe kanë kërcënuar Moskën me sanksione të rënda nëse kjo ndodh. Uashingtoni dhe aleatët e tij kanë përmendur lëvizjen e trupave ruse brenda territorit të gjerë perëndimor të vendit si “provë” të planeve të tilla. Moska i ka mohuar vazhdimisht akuzat, duke këmbëngulur se ka të drejtë të kryejë manovra ushtarake brenda kufijve të saj sipas dëshirës.

Çfarë sanksionesh shtesë mund të përballet Rusia?

Uashingtoni dhe aleatët e tij kanë premtuar “pasoja të rënda” nëse Rusia ndërmerr veprime ushtarake kundër Ukrainës, duke përfshirë sanksione kundër bankave kryesore të vendit, një ndalim të tregtimit të borxhit të qeverisë, shkëputjen e mundshme por jo të mundshme nga sistemi global i pagesave ndërbankar SWIFT, një embargo ndaj SHBA. teknologjia e çipit dhe implikimet për gazsjellësin Nord Stream 2.

Si do të shkojë Rusia nëse miratohen këto sanksione?

SHBA dhe BE kanë vendosur më parë sanksione ndaj bankave dhe kompanive ruse në lidhje me Ukrainën. Ministri rus i financave Anton Siluanov tha javën e kaluar se sanksionet e mëtejshme do të ishin “të pakëndshme”, por vendi do t’ia dilte mbanë. “Unë mendoj se institucionet tona financiare mund ta trajtojnë atë [nëse] shfaqen këto rreziqe,” tha ai.

Çfarë do të ndodhë me rublën?

Përshkallëzimi ushtarak në Ukrainë dhe sanksionet e ashpra mund të çojnë në një zhvlerësim të rublës dhe, si rezultat, një shtrëngim të politikës së Bankës Qendrore dhe ndërhyrjeve në valutë për të garantuar stabilitetin financiar, thonë analistët e Renaissance Capital. “Në këtë rast, ne presim që dalja e fondeve nga borxhi dhe, më e rëndësishmja, tregjet e aksioneve mund t’i afrohen treguesve të viteve 2014-2015 [fillimi dhe faza akute e konfliktit në Ukrainën lindore – Ed.], me rubla nënçmohet deri në 20%, duke zgjeruar primin e rrezikut të vendit me 200 pikë bazë dhe një shtrëngim të krahasueshëm të politikës monetare të Bankës Qendrore”, thanë ata.

Çfarë do të ndodhë me çmimin e naftës dhe gazit?

Analistët paralajmërojnë se kriza mund të jetë një “ngjarje sizmike” për tregun e energjisë. Çmimet evropiane të gazit ndoshta do të tejkalojnë nivelet rekord prej 180 € për MWh të parë në fund të vitit të kaluar, sipas Capital Economics. “Ndërsa kriza ruso-ukrainase ndikon drejtpërdrejt në çmimet rajonale të gazit natyror, çmimet e naftës së papërpunuar janë përgjithësisht të anashkaluara, pasi pak naftë ruse kalon nëpër Ukrainë”, tha për MarketWatch Manish Raj, zyrtari kryesor financiar në Velandera Energy Partners. “Megjithatë, mundësia e një konflikti të armatosur është një zhvillim serioz dhe ka pasoja të gjera gjeopolitike, duke rritur kështu primet e çmimit të naftës,” shtoi ai. Tensionet rrisin mundësinë e ndërprerjeve të furnizimit me naftë, me çmimin e naftës së papërpunuar që u rrit në nivelin më të lartë të shtatë viteve këtë javë në pothuajse 90 dollarë për fuçi.

A mundet Rusia të përshtatë apo të minimizojë efektet e sanksioneve?

Në shtatë vitet e fundit, qeveria ruse dhe banka qendrore kanë reduktuar ekspozimin e vendit ndaj dollarit amerikan, kanë zhvendosur aktivet jashtë SHBA-së dhe kanë shitur një pjesë më të vogël të borxhit të saj tek të huajt. Rusia ka riformësuar zotërimet e saj ndërkombëtare në favor të monedhave të tjera dhe arit. Agjencitë ndërkombëtare të vlerësimit thanë më parë se rezervat financiare të Rusisë do ta lejojnë vendin të përballet me efektet negative të sanksioneve. Sipas bankës qendrore ruse, rezervat valutore të vendit tani arrijnë në 630 miliardë dollarë rekord, me një rritje prej 30 miliardë dollarësh vetëm vitin e kaluar.

Si do të reagojë ekonomia globale nëse Rusia sanksionohet ashpër?

Rusia përbën rreth 1.7% të prodhimit të brendshëm bruto botëror; megjithatë, është një partner i madh tregtar për shumë vende, veçanërisht në BE. Ndërprerja e Rusisë do të dëmtonte ekonomitë evropiane që kanë tregti të konsiderueshme me Moskën. Sanksionet aktuale tashmë janë rezultuar joefikase, me bizneset evropiane që pësojnë humbje të mëdha. Pas viteve të të qenit partneri më i madh tregtar i Rusisë, vitin e kaluar, BE-ja ra në vendin e dytë pas Kinës. Rreth një e treta e importeve të Rusisë vijnë ende nga Evropa dhe afërsisht e njëjta sasi eksportesh, kryesisht energji, shkojnë në BE. Tregtia totale e mallrave midis Rusisë dhe BE-së arriti në 174.3 miliardë euro në vitin 2020.

A do të thotë se duhet të shkurtoj aksionet e mia ruse?

Aksionet ruse janë rrëzuar pasi frika për një përshkallëzim të mundshëm ushtarak mbi Ukrainën vazhdon të godasë rublën dhe çmimet e aksioneve. Tregu rus i aksioneve ra 8% në terma dollarë të martën në rënien më të mprehtë njëditore për tregun që nga marsi 2020. Indeksi RTS i shprehur në dollarë i aksioneve kryesore ruse ka rënë 15% gjatë javës së fundit, duke fshirë më shumë se 105 miliardë dollarë nga vlera e përbërësve të saj. Megjithatë, analistët thonë se Rusia është një “blerje ulëritës”, pasi ata shohin potencialin për pazare në treg, duke vënë në dukje se rëniet e çmimeve janë shoqëruar gjithmonë me fitime.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT