MENU
klinika

Ja ç’duhet të dini

A mund të kurohet skizofrenia?

21.01.2022 - 15:11

Skizofrenia nuk ka ende kurë, por simptomat mund të menaxhohen.

Skizofrenia është një çrregullim mendor afatgjatë që e bën të vështirë për një individ të përqendrohet, të mendojë qartë, të ndërveprojë lehtësisht me njerëzit e tjerë dhe të mbajë emocionet nën kontroll.

Aktualisht nuk ka kurë për skizofreninë, megjithëse ka medikamente dhe trajtime të tjera që janë dëshmuar efektive në menaxhimin e simptomave të caktuara, duke i lejuar individët me skizofreni të arrijnë cilësinë e jetës.

Trajtimi është një domosdoshmëri gjatë gjithë jetës për dikë me skizofreni dhe ndihma me aspekte të caktuara të jetës së përditshme kërkohet për shumë njerëz me këtë sëmundje.

Ashtu si depresioni ose çrregullimi bipolar, skizofrenia ndonjëherë mund të shfaqet me simptoma shumë intensive, ndërsa në raste të tjera shenjat e kushteve janë shumë më pak të dukshme. Puna e ngushtë me një profesionist të shëndetit mendor me përvojë në trajtimin e skizofrenisë është jetike për të ndihmuar njerëzit me këtë çrregullim të jetojnë një jetë sa më të shëndetshme.

A mund të kurohet skizofrenia?

Pavarësisht viteve të hulumtimit, shkencëtarët ende nuk kanë gjetur një kurë për skizofreninë apo një mënyrë për ta parandaluar atë.

Megjithatë, janë bërë përparime të mëdha në trajtimin dhe kuptimin e kësaj sëmundjeje të rëndë mendore.

Po në lidhje me shërimin funksional nga skizofrenia?

Ashtu si disa lloje të tjera të sëmundjeve mendore, simptomat e skizofrenisë ndonjëherë mund të rriten dhe të zbehen gjatë gjithë jetës së një personi. Një individ mund të ketë një episod skizofrenik intensiv dhe të kalojë për muaj ose vite me pak ose aspak probleme që lidhen me sëmundjen. Megjithatë, në shumicën e rasteve, edhe njerëzit që marrin trajtim efektiv dhe të qëndrueshëm duhet të përballen me të paktën disa pasoja të sëmundjes.

Por me një kombinim të medikamenteve, terapisë psikosociale dhe rregullimeve të stilit të jetesës, rikuperimi funksional dhe mirëqenia funksionale janë qëllime realiste për njerëzit me skizofreni. Megjithëse një pamje e saktë e rikuperimit funksional është ende disi e debatuar mes mjekëve, një studim i ekspertëve të shëndetit mendor i raportuar në BMC Psychiatry sugjeron që rikuperimi funksional përfshin koncepte të tilla si:

cilësia e jetës

autonomi funksionale

shëndetin kognitiv

menaxhimi i simptomave

ruajtjen e marrëdhënieve shoqërore

Qëllimi i rimëkëmbjes funksionale nuk është vetëm që simptomat serioze si halucinacionet dhe deluzionet të mbahen nën kontroll, por që një individ të mund të jetojë, të punojë dhe të ketë marrëdhënie pozitive familjare dhe miqësi, si dhe të jetojë i pavarur ose me ndihmë minimale.