MENU
klinika

Si t’i dalloni

Bronkioliti dhe bronkiti, cilat janë ndryshimet dhe si

20.01.2022 - 16:27

Çfarë është bronkioliti?

Bronkioliti është një infeksion viral i mushkërive që shkakton inflamacion në rrugët më të vogla të ajrit në mushkëritë quajtura bronkiola. Edhe pse në përgjithësi është një gjendje e fëmijërisë, bronkioliti mund të prekë edhe të rriturit.

Inflamacioni i bronkiolave mund të shkaktojë një bllokim të oksigjenit në rrugët e frymëmarrjes që çon në simptoma të tilla si kolla ose probleme me frymëmarrjen. Bronkioliti në përgjithësi shkakton sëmundje të lehta, por rastet serioze mund të përparojnë në dështim të mushkërive.

Bronkioliti dhe bronkitit

Bronkioliti dhe bronkiti janë të dyja infeksione virale të mushkërive, por ato prekin struktura të ndryshme.

Kur thithni ajër, ai udhëton nga gryka në kanalin kryesor në secilën prej mushkërive, të quajtura bronke parësore. Nga atje, ajri kalon nëpër bronke më të vogla dhe më pas në pasazhe edhe më të vogla të quajtura bronkiola.

Bronkiti është një infeksion i bronkeve. Bronkioliti është një infeksion i bronkiolave më të vogla.

Cilat janë llojet e bronkiolitit?

Ekzistojnë dy lloje kryesore të bronkiolitit:

*Bronkioliti viral

Shumica e rasteve të bronkiolitit viral janë për shkak të virusit sincicial respirator (RSV). Shpërthimet virale ndodhin çdo vjeshtë dhe dimër dhe prek kryesisht fëmijët më të vegjël se 2 vjeç, me foshnjat nën 6 muaj me rrezikun më të lartë të sëmundjes së rëndë.

*Bronkioliti obliterans

Bronchiolitis obliterans, ose mushkëritë “kokoshka”, është një gjendje e rrallë dhe e rrezikshme që shihet tek të rriturit e shkaktuar nga infeksione të rënda të mushkërive ose ekspozimi kronik ndaj toksinave në ajër si formaldehidi, amoniaku ose tymrat e oksidit të metalit. Kjo sëmundje shkakton dhëmbëza në bronkiola. Cikatricet bllokojnë kalimet e ajrit dhe shkaktojnë pengim të rrugëve të frymëmarrjes që nuk mund të rikuperohen.

Cilat janë simptomat e bronkiolitit?

Simptomat fillestare të bronkiolitit shpesh imitojnë simptomat e zakonshme të ftohjes. Ato mund të përfshijnë:

rjedhje e hundës

ethe

hundë e zënë

humbje e oreksit

kollë

Si trajtohet bronkioliti?

Bronkioliti viral kërkon trajtime të ndryshme nga bronkioliti obliterans.

*Trajtimet për bronkiolitin viral

Shumë raste të bronkiolitit viral janë të lehta dhe pastrohen pa trajtim. Për rastet më të rënda tek foshnjat, shtrimi në spital mund të jetë i nevojshëm. Një spital mund të ofrojë trajtime me oksigjen dhe lëngje intravenoze. Medikamentet antibiotike nuk funksionojnë kundër viruseve, por disa ilaçe mund të ndihmojnë në hapjen e rrugëve të frymëmarrjes.

*Trajtimet për bronkiolitin obliterans

Aktualisht nuk ka kurë për dhëmbëzat e bronkiolitit obliterans. Opsionet e trajtimit përfshijnë:

Kortikosteroidet mund të ndihmojnë në pastrimin e mushkërive nga mukoza, zvogëlojnë inflamacionin dhe hapin rrugët e frymëmarrjes.

Ju mund të keni nevojë për trajtime me oksigjen dhe medikamente imunosupresuese për të rregulluar sistemin imunitar.

Ushtrimet e frymëmarrjes dhe reduktimi i stresit mund të ndihmojnë në lehtësimin e vështirësive në frymëmarrje.

Ndonjëherë, një transplant i mushkërive mund të jetë alternativa më e mirë në rastet më të rënda.

*Kujdesi në shtëpi

Rimëkëmbja nga të dyja kushtet kërkon pushim shtesë dhe rritje të marrjes së lëngjeve. Është shumë e rëndësishme që ajri në shtëpi të jetë i pastër nga tymi dhe kimikatet. Një lagështues për të mbajtur ajrin me lagështi mund të ndihmojë shumë.