MENU
klinika

Ndikimi

Cila është lidhja midis artritit dhe osteoporozës?

14.01.2022 - 08:02

Osteoporoza është një gjendje që bën që kockat të bëhen më të dobëta ose të brishta. Artriti është një inflamacion i kyçeve.

Në disa raste, osteoporoza mund të jetë rezultat i artritit nëse nuk merrni aktivitetin fizik që ju nevojitet për të mbajtur kockat të forta. Në raste të tjera, të kesh lloje të caktuara të artritit bën që të kesh më shumë gjasa për të pasur osteoporozë.

Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të artritit dhe studiuesit kanë lidhur shumë lloje të artritit me rritjen e rrezikut të osteoporozës. Këtu janë disa lloje dhe lidhjet e tyre:

Osteoartriti. Lloji më i zakonshëm i artritit, osteoartriti rezulton kur kërci mbrojtës konsumohet dhe kocka fillon të fërkohet me kockën.

Rritja e moshës është një faktor rreziku si për osteoporozën ashtu edhe për osteoartritin.

Mjekët janë përpjekur të identifikojnë biomarkerët ose treguesit e qelizave që kontribuojnë në të dyja kushtet. Ky hulumtim është në fazat e tij të hershme, por tregon premtime.

Artriti psoriatik. Kjo formë e artritit e lidhur me imunitetin mund të shkaktojë pllaka të dukshme të psoriazës në trup.

Studimet kanë qenë të përziera nëse ka një lidhje midis osteoporozës dhe artritit psoriatik.

Mjekët e dinë se njerëzit me artrit psoriatik kanë faktorë rreziku për zvogëlimin e densitetit mineral kockor, si nivelet e ulëta të vitaminës D, përdorimi kronik i kortikosteroideve dhe inflamacioni kronik.

Artrit rheumatoid. Artriti reumatoid është një formë e artritit autoimun ku trupi sulmon rreshtimin e nyjeve.

Artriti reumatoid dhe osteoporoza kanë një lidhje të fortë. Rreth 60 deri në 80 përqind e pacientëve me artrit reumatoid kanë gjithashtu osteoporozë.

Mjekët gjithashtu kanë lidhur inflamacionin me osteoporozën dhe artritin. Inflamacioni mund të shkaktojë që indet në trup të prishen më shpejt. Disa kushte dhe zakone mjekësore mund të përshpejtojnë inflamacionin.

Kjo perfshin:

obeziteti

pasiviteti fizik

pirja e duhanit

diabeti i tipit 2

Parandalimi i këtyre kushteve sa herë që është e mundur mund t’ju ndihmojë të shmangni ose reduktoni efektet e tyre.

Trajtimet

Trajtimet për osteoporozën dhe format e artritit përfshijnë forcimin e kockave dhe menaxhimin e simptomave dhe dhimbjes së artritit. Për osteoporozën, mjekët shpesh rekomandojnë plotësimin e kalciumit dhe vitaminës D. Këto dy substanca nxisin rritjen e kockave në trup.

Mjekët shpesh përshkruajnë medikamente për të nxitur rritjen e kockave ose për të parandaluar prishjen e kockave. Shembujt përfshijnë bisfosfonatet, antitrupat monoklonalë dhe hormonin artificial paratiroid. Nëse keni osteoporozë të rëndë, mjeku mund të flasë me ju për marrjen e këtyre medikamenteve.

Trajtimet për artritin do të varen nga lloji i artritit që keni. Menaxhimi i dhimbjes me barna anti-inflamatore josteroide pa recetë (NSAID), si acetaminofeni dhe ibuprofeni, gjithashtu mund të ndihmojë.