MENU
klinika

Nga Financial Times

FMN paralajmëron “sfida të shumta” për botën

25.01.2022 - 19:25

Rimëkëmbja ekonomike globale nga koronavirusi do të përballet me “sfida të shumta” këtë vit, tha sot FMN, duke paralajmëruar rritje më të ulët dhe inflacion më të lartë.

Duke ulur ndjeshëm parashikimet e tij për vitin 2022 për aktivitetin ekonomik në dy ekonomitë më të mëdha në botë, Kinën dhe SHBA-në, parashikimet e përditësuara ekonomike nga fondi tregojnë se ai bëhet më pesimist për hapësirën për një rikuperim të plotë nga pandemia.

Perspektiva do të ishte edhe më e keqe, shtoi FMN, nëse bankat qendrore duhet të ndërmarrin veprime më të forta për të shuar inflacionin ose tensionet gjeopolitike në Ukrainë intensifikohen.

Parashikimi i FMN-së për ekonominë globale është që rritja e prodhimit të brendshëm bruto të ngadalësohet nga 5.9 për qind në 2021 në 4.4 për qind këtë vit, duke u dobësuar më tej në 2023 në vetëm 3.8 për qind.

Fondi ka rrëzuar 0.5 pikë përqindjeje nga parashikimi i tij i rritjes për vitin 2022 me vetëm një rikthim modest prej 0.2 pikë përqindjeje për vitin 2023.

Gita Gopinath, zëvendësdrejtoresha e parë menaxhuese e FMN-së, tha në një postim në blog se ekonomia botërore po përballej me ndërprerje të furnizimit, inflacion më të lartë, borxh rekord dhe pasiguri. “Rimëkëmbja e vazhdueshme globale përballet me sfida të shumta ndërsa pandemia hyn në vitin e saj të tretë”, tha ajo.

“Dy vitet e fundit riafirmojnë se kjo krizë dhe rimëkëmbja e vazhdueshme nuk është si asnjë tjetër,” shtoi Gopinath. “Politikbërësit duhet të monitorojnë me vigjilencë një pjesë të gjerë të të dhënave ekonomike që vijnë, të përgatiten për situata të paparashikuara dhe të jenë të gatshëm të komunikojnë dhe të ekzekutojnë ndryshimet e politikave me një njoftim të shkurtër.”

FMN-ja uli ndjeshëm parashikimin e saj për rritjen ekonomike të SHBA-së në vitin 2022, nga 5.2 për qind në perspektivën e tetorit në 4 për qind vetëm tre muaj më vonë. Ai gjykoi se administrata e Joe Biden nuk kishte më gjasa të miratonte legjislacionin e saj për të ndërtuar përsëri më mirë.

Edhe me një rritje më të ngadaltë, FMN mendoi se Rezerva Federale do t’i duhej të shtrëngonte politikën monetare më shpejt se sa pritej më parë.

“Gjithçka tregon në të njëjtin drejtim kur bëhet fjalë për politikën monetare, e cila është nevoja për të qetësuar ekonominë për të ulur inflacionin,” tha Gopinath në një intervistë me Financial Times.

Përpara takimit të parë të politikës monetare të Fed-it këtë javë, Gopinath tha se ka të ngjarë të ketë paqëndrueshmëri në tregje këtë vit. “Kjo e bën punën e Fed edhe më të rëndësishme, të komunikojë shumë, shumë qartë se si po e lexojnë inflacionin dhe se si presin t’i përgjigjen kësaj me kalimin e kohës.”

Për Kinën, fondi uli perspektivën e rritjes për vitin 2022 nga 5.6 për qind në 4.8 për qind për shkak të kufizimeve të nevojshme për të vazhduar me politikën e tij zero-kovid dhe shkurtimin në sektorin e pronave.

Por Gopinath nuk mendoi se një ngadalësim kinez që rrjedh nga sektori i saj i pronave do të prishte ekonominë globale. “Kina ka hapësirën monetare dhe fiskale për t’u marrë me pasojat makro të diçkaje të tillë, dhe ka një farë aftësie për të siguruar që ka një ristrukturim të rregullt dhe që të mos përhapet te firmat financiarisht të qëndrueshme.”

FMN parashikoi gjithashtu se rritja e Mbretërisë së Bashkuar do të zbutet pas një viti të fortë 2022, me ekonominë që do të zgjerohej vetëm 0.5 për qind në 2023.

Perspektiva e rritjes së eurozonës u ruajt, megjithëse me një parashikim më të dobët të rimëkëmbjes, duke reflektuar ndërprerjet nga vala Omicron e Covid-19, e ndjekur nga një rritje më e shpejtë në 2023.

Pothuajse për të gjithë botën, inflacioni tani pritet të jetë më i lartë këtë vit, duke kërkuar që bankat qendrore të shtrëngojnë politikën monetare dhe të ushtrojnë presion mbi vendet për t’u siguruar që nivelet e tyre të huamarrjes të ulen ndërsa kostoja e kredisë rritet.

Kjo do të ushtrojë presionin më të madh mbi ekonomitë në zhvillim dhe në zhvillim, tha fondi, duke shtuar shqetësimet e ngritura në fillim të këtij viti nga Banka Botërore. Ata me shuma të mëdha borxhi në valutë të huaj do të jenë më të rrezikuar.

Gopinath tha se nisma më e rëndësishme e politikës ekonomike do të ishte “për të thyer kontrollin e pandemisë”, duke kërkuar një furnizim më të madh dhe më të barabartë të vaksinave, testeve dhe barnave terapeutike për Covid-19.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

Tregtia globale po rivizatohet nga lufta

“Ukraina është ulur mbi 15 milionë tonë drithë…”

"The Economist"/ Konsumatorët, tjetër bëjnë e tjetër thonë!

Ekonomia globale drejt një tjetër recesioni?

Në ‘skaner’ vendimmarrjet e Bordit të Naftës dhe atij Ushqimeve

Misioni i FMN ‘zbret’ në Tiranë