MENU
klinika

Ç’mund të zbulojë

Kur përdoret testi i funksionit të mëlçisë?

21.01.2022 - 15:17

Testet e funksionit të mëlçisë, të njohura edhe si kimitë e mëlçisë, ndihmojnë në përcaktimin e shëndetit të mëlçisë duke matur nivelet e proteinave, enzimave të mëlçisë dhe bilirubinës në gjak. Ata gjithashtu mund të monitorojnë përparimin ose trajtimin e një sëmundjeje ekzistuese.

Në varësi të testit, nivelet më të larta ose më të ulëta se zakonisht të këtyre enzimave ose proteinave mund të tregojnë një problem me mëlçinë.

Disa nga arsyet pse mund të kryhen testet e funksionit të mëlçisë përfshijnë ekzaminimin për sëmundje të tilla si hepatiti, monitorimin e efekteve anësore të ilaçeve dhe ekzaminimin e ashpërsisë së sëmundjes së mëlçisë.

Kur përdoret testi i funksionit të mëlçisë?

Një test i funksionit të mëlçisë rekomandohet shpesh në situatat e mëposhtme:

për të kontrolluar për dëmtime nga infeksionet e mëlçisë, të tilla si hepatiti B dhe hepatiti C, veçanërisht nëse dyshohet se jeni ekspozuar ndaj një virusi që shkakton hepatit

për të monitoruar efektet anësore të disa medikamenteve sepse dihet se disa medikamente ndikojnë në mëlçi, duke përfshirë:

medikamente jo steroidale (NSAID)

statinat

antibiotikët

medikamente kundër konvulsioneve

barnat e tuberkulozit

nëse tashmë keni sëmundje të mëlçisë, për të monitoruar sëmundjen dhe sa mirë funksionon një trajtim i caktuar

nëse jeni duke përjetuar simptomat e një çrregullimi të mëlçisë ose keni një histori familjare të një sëmundjeje të mëlçisë, siç është sëmundja e mëlçisë yndyrore

nëse keni kushte të caktuara mjekësore, si p.sh.

trigliceride të larta

diabetit

presionin e lartë të gjakut

aneminë

nëse pini alkool shpesh

nëse keni sëmundje të fshikëzës së tëmthit

Disa teste mund të pasqyrojnë aspekte të ndryshme të funksionit të mëlçisë.

Cilat janë simptomat e një çrregullimi të mëlçisë?

Problemet me mëlçinë mund ta bëjnë një person shumë të sëmurë dhe madje mund të jenë kërcënuese për jetën.

Simptomat e një çrregullimi të mëlçisë përfshijnë:

dobësi

lodhje ose humbje energjie

humbje peshe

verdhëza (lëkura dhe sytë e verdhë)

grumbullimi i lëngjeve në bark, i njohur si ascit

rrjedhje trupore e zbardhur (urinë e errët ose jashtëqitje e lehtë)

të përziera

të vjella

diarreja

dhimbje barku

mavijosje ose gjakderdhje atipike

Mjeku mund të urdhërojë një test të funksionit të mëlçisë nëse jeni duke përjetuar simptoma të një çrregullimi të mëlçisë.

Testet e funksionit të mëlçisë mund të monitorojnë gjithashtu përparimin ose trajtimin e një sëmundjeje dhe të testojnë për efektet anësore të disa ilaçeve.

Testet e funksionit të mëlçisë janë teste gjaku që përdoren për të ndihmuar në përcaktimin e shëndetit të mëlçisë. Ndryshimet në nivele të caktuara të proteinave ose enzimave mund të paralajmërojnë mjekët për probleme të mundshme si kanceri i mëlçisë, sëmundja e mëlçisë yndyrore ose hepatiti.

Testet e funksionit të mëlçisë mund të ndihmojnë gjithashtu në përcaktimin nëse medikamente të caktuara po e dëmtojnë mëlçinë ose ju ndihmojnë të monitoroni përparimin e sëmundjes së mëlçisë.

Pasi të bëni një test të funksionit të mëlçisë, mjeku mund t’ju ndihmojë të interpretoni rezultatet dhe të diskutoni se çfarë kuptimi kanë rezultatet për ju. Nëse ata dyshojnë se keni sëmundje të mëlçisë, mund t’ju duhet t’i nënshtroheni testeve të tjera si imazheria ose biopsia e mëlçisë.