MENU
klinika

A kanë lidhje me kancerin?

Nyjet e tiroides: Kur duhet të shqetësoheni?

15.01.2022 - 13:34

Supozoni se po shkoni te mjeku për një kontroll dhe, ndërsa ai po sheh qafën, vëren një gungë. Pastaj, ju thotë se ka një nyjë në tiroiden tuaj. A është koha për panik?

Jo, thonë ekspertët në Departamentin e Otolaringologjisë dhe Kirurgjisë së Kokës dhe Qafës të Johns Hopkins. Nyjet e tiroides – madje edhe ato kanceroze të rastit – janë të trajtueshme.

Ja çfarë duhet të dini për nyjet e tiroides dhe sa i shqetësuar duhet të jeni nëse zhvilloni një të tillë.

Sa të shpeshta janë nyjet e tiroides?

Nyjet e tiroides janë shumë të zakonshme. Disa janë të ngurta dhe disa janë kiste të mbushura me lëng. Të tjerat janë të përziera.

Për shkak se shumë nyje tiroide nuk kanë simptoma, njerëzit mund të mos e dinë as që ato janë aty. Në raste të tjera, nyjet mund të bëhen mjaft të mëdha për të shkaktuar probleme. Por nyjet edhe më të mëdha të tiroides janë të trajtueshme, ndonjëherë edhe pa kirurgji.

A janë nyjet e tiroides kancer?

Shumica dërrmuese – më shumë se 95% – e nyjeve të tiroides janë beninje (jo kanceroze). Nëse lind shqetësimi për mundësinë e kancerit, mjeku thjesht mund të rekomandojë monitorimin e nodulit me kalimin e kohës për të parë nëse ai rritet.

Ekografia me ultratinguj mund të ndihmojë në vlerësimin e një nyje tiroide dhe të përcaktojë nevojën për biopsi. Një biopsi aspiruese me gjilpërë të hollë të tiroides mund të mbledhë mostra të qelizave nga nyja, të cilat, nën një mikroskop, mund t’i japin mjekut më shumë informacion rreth sjelljes së nyjës.

Cili është trajtimi për një nyjë tiroide?

Edhe një rritje beninje në gjëndrën tiroide mund të shkaktojë simptoma. Nëse një nyjë tiroide po shkakton probleme me zërin ose gëlltitjen, mjeku mund të rekomandojë trajtimin me kirurgji për të hequr të gjithë ose një pjesë të gjëndrës tiroide.

Nëse mjeku rekomandon heqjen e tiroides (tiroidektomi), mund të mos keni nevojë të shqetësoheni për një mbresë në qafë. Disa pacientë janë kandidatë të mirë për një procedurë të tiroides pa dhëmbëza, ku kirurgu arrin në tiroide përmes një prerjeje të bërë në pjesën e brendshme të buzës së poshtme.

Një alternativë më e re që mjeku mund të përdorë për të trajtuar nyjet beninje në një ambient zyre quhet ablacioni i radiofrekuencës (RFA). Ablacioni me radiofrekuencë përdor një sondë për të hyrë në nyjën beninje nën drejtimin e ultrazërit, dhe më pas e trajton atë me rrymë elektrike dhe nxehtësi që zvogëlon nyjen. Është e thjeshtë: Shumica e njerëzve të trajtuar me RFA kthehen në aktivitetet e tyre normale të nesërmen pa asnjë problem.

Por çfarrë nëse është kancer tiroide?

Një diagnozë e kancerit është gjithmonë shqetësuese, por edhe nëse një nyjë rezulton të jetë kancer tiroide, ju keni ende shumë arsye për të shpresuar.

Kanceri i tiroides është një nga llojet më të shërueshme të kancerit. Kirurgjia për të hequr gjëndrën zakonisht trajton problemin dhe përsëritjet ose përhapja e qelizave të kancerit janë të dyja të pazakonta. Njerëzit që i nënshtrohen operacionit të gjëndrës tiroide mund të kenë nevojë të marrin hormon tiroide më pas për të mbajtur në ekuilibër kiminë e trupit.

Pavarësisht nëse është beninj apo jo, një nyjë shqetësuese e tiroides shpesh mund të menaxhohet me sukses. Zgjedhja e një specialisti me përvojë mund të nënkuptojë më shumë opsione për të ndihmuar në personalizimin e trajtimit tuaj dhe për të arritur rezultate më të mira.