MENU
klinika

Analiza e The New York Times

Pse zgjedhjet e Italisë po priten me “frikë”?

25.01.2022 - 07:54

Një seancë e përbashkët e parlamentit italian dhe disa delegatëve rajonalë, të njohur si “zgjedhës të mëdhenj”, filloi një votim të fshehtë të hënën për të zgjedhur presidentin e ardhshëm italian për të zëvendësuar aktualin, Sergio Mattarella, si kreun e shtetit të vendit.

Zgjedhjet janë gjithashtu një çështje rutinë që ndodh çdo shtatë vjet. Këtë herë, megjithatë, është një fokus i vëmendjes së veçantë, sepse një pretendent kryesor për këtë detyrë është kryeministri, Mario Draghi, një titan i Evropës, i cili në vetëm një vit në pushtet ka stabilizuar politikën e Italisë dhe ka iniciuar ndryshime të vonuara prej kohësh.

Nëse zgjidhet, Draghi do të jetë kryeministri i parë që do të ngjitet në detyrë. Shumë kanë frikë nga shumë italianë, mund ta kthejë vendin në një politikë më të thyer dhe kaotike, duke rrezikuar të gjitha ato që ai ka vënë në lëvizje.

Por mbështetësit e tij argumentojnë se si president Draghi mund të sigurojë një ndikim stabilizues. Moszgjedhja e tij, thonë ata, është rrezik shumë më i madh.

Pse ka rendesi?

Presidenti italian është bërë gjithnjë e më i rëndësishëm në Itali në dekadat e fundit, pasi politika është bërë më e fragmentuar dhe kaotike.

Presidenti, përtej ushtrimit të autoritetit moral, është i ngarkuar me mbrojtjen e Kushtetutës italiane dhe ka fuqi të mëdha gjatë një krize politike.

Presidenti ka autoritetin të miratojë ose mohojë emërimin e ministrave të tjerë të qeverisë gjithashtu. Presidenti gjithashtu mund t’u mohojë mandatet koalicioneve të dobëta dhe të shpërndajë parlamentin.

Teknikisht, presidenti kryeson gjykatat dhe vepron si komandant i përgjithshëm, megjithëse ky autoritet përdoret rrallë. Si figura që përfaqëson parmakët e demokracisë dhe Kushtetutës italian, presidenti ka një fjalë në vendimet ekonomike dhe të politikës së jashtme që ai ose ajo i konsideron jokushtetuese.

Në të kaluarën, kur manjati i medias Silvio Berlusconi – i cili gjithashtu lakmoi postin kryesor përpara se të largohej nga puna – ishte kryeministër, Presidenti Carlo Azeglio Ciampi vuri veton ndaj reformës gjyqësore të miratuar nga qeveria që do të kishte lehtësuar problemet ligjore të Berlusconi, duke thirrur është “qartësisht jokushtetuese”.

Burimi: The New York Times

Përktheu dhe përshtati: Konica.al