MENU
klinika

Nga BBC

Ku janë miliona punëtorë që mungojnë?

03.02.2022 - 14:45

Mund të ketë deri në një milion punëtorë të humbur në tregun e punës në Mbretërinë e Bashkuar, thonë ekspertët.

Shifrat e fundit sugjerojnë se shumica dërrmuese e mjeteve të jetesës i mbijetuan përfundimit të skemës së lejes, e krijuar për të mbrojtur ekonominë nga shkatërrimet e kovid.

Frika për një rritje të madhe të papunësisë kur mbështetja u tërhoq, nuk kanë arritur të materializohen.

Përkundrazi: me vendet e lira të punës në një nivel rekord prej 1.2 milion, shumë punëdhënës po luftojnë për të përballuar mungesën e punëtorëve të kualifikuar.

Të enjten, qeveria njoftoi planet për të punësuar 500,000 punëkërkues deri në fund të qershorit, me ata që pretendojnë Kredi Universale që duhet të kërkojnë punë jashtë fushës së tyre të zgjedhur më shpejt ose do të përballen me sanksione.

-150,000 £ paga fillestare ndërsa firmat luftojnë për staf
-Rritjet e pagave vazhdojnë të dështojnë me koston e jetesës

Pra, si ka ndodhur kjo?
Epo, që nga fillimi i koronavirusit, ka pasur një rritje të madhe të numrit të njerëzve të klasifikuar si “ekonomikisht joaktivë”, domethënë, njerëzve që nuk kërkojnë punë dhe nuk janë të disponueshëm për punë.

Zyra për Statistikat Kombëtare (ONS) llogarit se ka 400,000 njerëz më shumë në atë kategori sesa kishte përpara se të godiste virusi.

Darren Morgan, drejtor i statistikave ekonomike në ONS, thotë se totali “u rrit ndjeshëm” në fillim të pandemisë, një rritje që ai e përshkruan si “të kuptueshme”.

“Nëse e humbe punën atëherë, nuk kishte kuptim të kërkoje një të tillë, duke qenë se ekonomia ishte e mbyllur”, tha ai për BBC.

Por që atëherë, numri i njerëzve ekonomikisht joaktivë ka rezultuar “shumë më i qëndrueshëm” sesa numri i njerëzve të papunë, shton ai. “Ne nuk kemi parë rënie siç kemi parë në papunësi, dhe ky është veçanërisht rasti për ata mbi 50 vjeç,” tha ai.

Kjo, natyrisht, përfshin disa njerëz që kanë zgjedhur të dalin në pension të parakohshëm, megjithëse të tjerë mund të mendojnë se zgjedhja është bërë për ta.

Hulumtimet e fundit nga Instituti Resolution Foundation sugjerojnë gjithashtu se më pak të rinj janë tani ekonomikisht aktivë, ndoshta për shkak të frikës së sëmundjes ose vuajtjes me kovid të gjatë, ndërsa më shumë gra kanë marrë role për shkak të rritjes së punës fleksibël.

Kush tjetër është ekonomikisht joaktiv?
Tony Wilson i IES thotë se studentët janë gjithashtu një faktor.

“Shumë të rinj vendosën të qëndrojnë në arsim në vend që të hyjnë në tregun e punës një vit më parë,” tha ai.

“Por në fakt, kohët e fundit është rritur për shkak të sëmundjes afatgjatë”, një problem që përfshin njerëzit që vuajnë nga pasojat e virusit të njohur si “Kovid i gjatë”.

“Të gjitha këto, ne mendojmë se për shkak se tregu i punës po rritej mjaft vazhdimisht gjatë dekadave të fundit, fakti që tani është kthyer në drejtim të kundërt do të thotë se ky hendek, ky hendek prej gjysmë milioni në punësim, është edhe më i madh kur llogaritet rritja. në tregun e punës që po shihnim”, thotë zoti Wilson.

“Ne mendojmë se ka një hendek prej rreth një milion njerëzish midis asaj se si do të kishte qenë tregu i punës pa kovid dhe ku është tani.”

A ka faktorë të tjerë?
Shumë nga mungesat e fuqisë punëtore në sektorë të veçantë i janë atribuar rënies së numrit të punëtorëve të huaj në MB. Për shkak të një kombinimi të kovid dhe Brexit, shumë shtetas të BE-së që kanë punuar në MB janë kthyer në vendet e tyre të origjinës.

Z. Wilson i IES beson se mungesa e punëtorëve migrantë është përgjegjëse për një të tretën e mungesës në tregun e punës, ndërsa rritja e pasivitetit ekonomik përbën dy të tretat e tjera.

Cilët sektorë janë prekur më keq?
Kate Shoesmith, zëvendës shefe ekzekutive e Konfederatës së Rekrutimit dhe Punësimit (REC), thotë se fillimi i Krishtlindjeve ishte “një moment i prekshëm” për shumë biznese, me kovidin dhe problemet e rekrutimit të bashkuara.

“Ishte një kombinim i disponueshmërisë më të ulët të kandidatëve që kemi njohur ndonjëherë dhe niveleve të mungesave që rriteshin,” tha ajo për BBC.

Tani shkalla e sëmundjes kovid po zvogëlohet, por mungesat janë ende “një pikë e madhe pengese”, thotë ajo.

Ajo veçon kujdesin shëndetësor si një nga sektorët më të prekur aktualisht, me NHS dhe ofruesit privatë që përpiqen të tërheqin një grup të kufizuar punëtorësh të kualifikuar mes kërkesës së lartë për shërbime.

“Ndonjëherë NHS do të paguajë më shumë për të mbajtur stafin, sepse NHS dhe sektori privat po konkurrojnë për paga,” thotë ajo.

Diku tjetër në ekonomi, përpjekjet për të trajtuar mungesën kronike të shoferëve të kamionëve kanë dhënë frytet e tyre, por me çmimin e tërheqjes së njerëzve nga sektorë të tjerë, të tillë si shoferë kamionësh apo punëtorë të magazinës, thotë ajo.

Dhe sektori i mikpritjes i bllokuar është nën presion të ri për të rritur pagat, ndërkohë që nuk ka pasur mundësinë për të rimbushur rezervat e parave të gatshme gjatë sezonit festiv për shkak të kufizimeve të Planit B kovid, shton ajo.

Pra, cila është zgjidhja?
Zonja Shoesmith thotë se përgjigja qëndron në bindjen e joaktivëve ekonomikisht që të kthehen në tregun e punës. Por për ta bërë atë siç duhet, thotë ajo, do të kërkojë një përpjekje të përbashkët midis sektorit publik dhe privat.

Qendrat e punës dhe agjencitë e rekrutimit “duke punuar dorë për dore” mund të rindërtojnë besimin e njerëzve që janë larguar nga tregu i punës dhe t’i ndihmojnë ata të kthehen në punë, shton ajo.

“Pas përplasjes 2007-08, kishte një ndjenjë të përbashkët qëllimi, një përpjekje të kombinuar,” thotë zonja Shoesmith.

“Qendrat e punës mund t’i marrin njerëzit, ndërsa rekrutuesit mund të ofrojnë kuptim të thellë të një sektori,” thotë ajo. “Ne e kemi bërë më parë dhe mund ta bëjmë përsëri.”

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga BBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


The Guardian/ Më 'elastikë' për një tjetër krizë!?

A po tronditet ekonomia globale në të menduarit afatgjatë?