MENU
klinika

FMN

Ekonomia e Ukrainës mund të tkurret deri në 35%

15.03.2022 - 08:57

Ekonomia e Ukrainës mund të tkurret me më shumë se një të tretën këtë vit nëse lufta me Rusinë vazhdon, tha Fondi Monetar Ndërkombëtar.

Organizmi global i huadhënies tha se vendi tashmë po përballet me një rënie prej 10% për shkak të pushtimit, i cili ka goditur qytetet e mëdha, ka shkatërruar aeroportet dhe ka nxitur një krizë refugjatësh.

FMN-ja dërgoi së fundmi 1.4 miliardë dollarë fonde emergjente në Ukrainë, maksimumi i lejuar sipas rregullave të saj.

Do të nevojiten miliarda të tjera, tha FMN-ja.

Perspektiva e tmerrshme ekonomike për Ukrainën u përfshi në një raport të përgatitur përpara miratimit të huasë emergjente javën e kaluar. Vlerësimet u llogaritën duke parë ekonomitë e kohës së luftës në vende të tilla si Libani, Iraku dhe Siria.

“Me luftën në vazhdim, situata mbetet jashtëzakonisht e rrjedhshme dhe çdo parashikim është në këtë fazë subjekt i pasigurisë masive,” tha raporti, duke parashikuar se ekonomia mund të tkurret nga 25% në 35%.

FMN tha se vlerësimet në raport duhet “të shihen si një minimum”.

Në 2014 dhe 2015, Ukraina gjithashtu pësoi tronditje ekonomike, me rënien e prodhimit përkatësisht 6.6% dhe 10%, pas aneksimit të Krimesë nga Rusia.

Por ekonomia e Ukrainës, e cila është shumë e varur nga eksportet, u zgjerua 3% vitin e kaluar, e ngritur nga një korrje rekord e grurit. Prodhimi pritej të rritej me 3.6% të tjera në 2022.

Tani, FMN tha: “Një recesion i thellë dhe kosto të mëdha rindërtimi duhet të priten, në sfondin e një krize humanitare.”

Për momentin, sipas raportit të 7 marsit, qeveria ka prioritizuar shpenzimet e mbrojtjes sociale dhe ka mbetur aktuale në detyrimet e saj të borxhit të jashtëm. Kompanitë ende po paguajnë taksa dhe paratë ende po rrjedhin përmes sistemit të saj financiar, megjithëse shumë degë bankash janë mbyllur dhe autoriteteve u është dashur të marrin masa urgjente.

Dimri i vështirë për shqiptarët

Energjia, mes kursimit dhe shtrëngimit

Vendimi i ERE-s për shtrenjtimin e energjisë elektrike

Sa familje do të preken nga tarifat e reja?

“Shkurtoni shpenzimet buxhetore në udhëtime dhe dieta"

Banka Botërore thirrje qeverisë shqiptare