MENU
klinika

Mësojeni...

A është migrena një efekt anësor i vaksinës?

21.04.2022 - 13:16

Vaksinimi është jetik për mbrojtjen kundër sëmundjeve të rënda, shtrimit në spital ose vdekjes për shkak të COVID-19. Ndërsa dhimbja e kokës është një efekt anësor i zakonshëm i vaksinave për COVID-19, mund të keni dëgjuar raporte për episode të migrenës pas vaksinimit.

Migrena është një gjendje kronike që shkakton episode të përsëritura të dhimbjes së kokës pulsuese, shpesh duke prekur njërën anë të kokës.

A është migrena e zakonshme pas vaksinimit kundër COVID-19?

Nuk është e pazakontë të kesh efekte anësore të lehta pas marrjes së vaksinës COVID-19. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), dhimbja e kokës është një efekt anësor i zakonshëm i vaksinave kundër COVID-19.

Ka pasur edhe raporte për migrenë pas vaksinimit kundër COVID-19. Hulumtimi në këtë temë fokusohet tek individët me migrenë paraekzistuese. Le të hedhim një vështrim se çfarë thotë hulumtimi.

Një studim i vitit 2021, i publikuar në Journal of Clinical Medicine, anketoi 841 njerëz me migrenë. Ai zbuloi se 66.47 dhe 60.15 përqind e të anketuarve raportuan se kishin një episod migrene pas dozës së parë dhe të dytë të vaksinës, respektivisht.

Një studim i botuar në revistën Cephalgia anketoi 171 njerëz. Krahasuar me individët pa histori migrenë ose dhimbje koke, ata që kishin migrenë ose një çrregullim tjetër të dhimbjes së kokës përjetuan dhimbje koke më shpesh pas vaksinimit.

Një studim i vogël, shqyrtoi dhimbjen e kokës ose migrenën pas vaksinave të ndryshme. Shkalla e migrenës së raportuar ishte më e larta pas vaksinës AstraZeneca, e ndjekur nga vaksina Pfizer-BioNTech. Vaksina Moderna kishte shkallën më të ulët.

Disa njerëz pa migrenë mund të kenë ende një dhimbje koke të fortë pas vaksinimit kundër COVID-19

Aktualisht nuk ka asnjë provë që vaksinimi kundër COVID-19 shkakton migrenë te njerëzit që nuk kanë tashmë migrenë. Por kjo nuk do të thotë që ju nuk mund të përjetoni një dhimbje koke të fortë pas marrjes së vaksinës.

Të dhënat e mbledhura nga CDC për vaksinën Pfizer-BioNTech tregojnë se dhimbje koke e rëndë është raportuar në 1 përqind dhe 3.2 përqind të njerëzve pas dozës së parë dhe të dytë, respektivisht.

Por duhet të theksohet se nuk ka asnjë informacion nëse ata që raportojnë dhimbje koke të forta pas vaksinës së COVID-19 kanë një histori të migrenës ose një çrregullim tjetër të dhimbjes së kokës.

A është e sigurt për të marrë një vaksinë COVID-19 nëse jeni të prirur për migrenë?

Ndërsa mendimi për të përjetuar migrenë pas vaksinës COVID-19 është sigurisht i pakëndshëm, është ende e rëndësishme që të vaksinoheni. Marrja e vaksinës mund t’ju mbrojë nga sëmundja e rëndë, shtrimi në spital ose vdekja.

Kontraktimi me COVID-19 mund të çojë gjithashtu në probleme pasi të shëroheni, si COVID-19 për një kohë të gjatë. Një studim i fundit, zbuloi se vaksinimi me të paktën 2 doza të një vaksine u shoqërua me një rënie të madhe në raportimin e simptomave të gjata të COVID-19.

Nëse keni migrenë, ka edhe medikamente që mund të merrni për të ndihmuar në parandalimin e shfaqjes së një episodi. Këto quhen trajtime profilaktike ose parandaluese.

Disa shembuj përfshijnë:

  • Medikamente për presionin e gjakut, si beta-bllokuesit si propranololi (Inderal)
  • Barnat kundër konvulsioneve si valproati dhe topiramati (Topamax)
  • Ilacet kundër depresionit si amitriptilina
  • Antitrupat anti-CGRP si galcanezumab (Emgality), erenumab-aooe (Aimovig) dhe fremanezumab-vfrm (Ajovy)
  • Atogepant, një ilaç me molekulë të vogël CGRP
  • Injeksione botox

Nëse jeni të shqetësuar për migrenën si një efekt anësor i vaksinimit kundër COVID-19, kontaktoni mjekun për të diskutuar trajtimet parandaluese që mund të funksionojnë më mirë për ju. Mos merrni asnjë nga këto medikamente pa u konsultuar më parë me mjekun.

Aktualisht, studiuesit nuk shohin asnjë arsye pse vaksinat e COVID-19 do të ndërhynin në efektivitetin e trajtimeve parandaluese, veçanërisht ato që injektohen gjithashtu si antitrupat anti-CGRP ose injeksione Botox.

Si i tillë, ju mund të keni besim në efektivitetin e medikamenteve parandaluese kur merrni vaksinën kundër COVID-19.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN