MENU
klinika

Project Syndicate

A mund të përballojë bota sanksione të stilit Rusi ndaj Kinës?

01.04.2022 - 21:32

Ndërsa pasojat ekonomike globale nga sanksionet aktuale të udhëhequra nga Perëndimi kundër Rusisë bëhen më të qarta, a po shikojmë një pamje paraprake se si mund të duket një këputje tregtare dhe financiare me Kinën? Ndoshta, por shumë studime akademike të përfitimeve neto të globalizimit sugjerojnë se sanksionet ndaj Kinës ose një ndërprerje e lidhjeve ekonomike kino-amerikane ndoshta do të kishte një ndikim sasior më të vogël nga sa mund të mendohej, të paktën në periudhën afatmesme dhe afatgjatë.

Kjo është e vërtetë si për Shtetet e Bashkuara ashtu edhe për Kinën, të cilat janë ekonomi të mëdha dhe relativisht të larmishme. Pra, ndërsa një këputje ekonomike me Kinën mund të dëmtojë SHBA-në dhe Evropën më pak se sa mund të supozohet, sanksionet ndaj Kinës gjithashtu mund të mos jenë aq efektive sa kanë qenë masat kundër Rusisë.

Për të marrë një ide mbi madhësinë e efekteve të përfshira, merrni parasysh debatin aktual në Evropë për kufizimin e importeve të gazit rus. Duke gjykuar nga hezitimi i politikëbërësve evropianë, mund të mendohet se ndërprerja e furnizimit me energji nga Rusia, e cila siguron rreth 35% të gazit natyror të Evropës, do ta dënonte kontinentin në një recesion epik. Por studimet e kujdesshme akademike, duke përfshirë një nga ekonomisti i UCLA, David Baqaee dhe bashkëautorët, vlerësojnë se efekti negativ i një hapi të tillë në ekonominë gjermane, e cila është veçanërisht e cenueshme, ka të ngjarë të jetë nën 1% të PBB-së, ose 2% në një skenar ekstrem.

Ashtu si me shumë eksperimente të ngjashme të mendimit mbi përfitimet nga globalizimi, shumë varet nga supozimet e dikujt për fleksibilitetin e një ekonomie, rreth burimeve alternative (Gjermania mund të përdorë rezervat dhe gazin natyror të lëngshëm të SHBA-së) dhe se sa të qëndrueshme janë preferencat. Fakti që Evropa mund të përdorë rezervat e saj të gazit dhe importet e LNG-së nga SHBA i jep asaj kohë për t’u përshtatur dhe në planin afatgjatë kostot e mosmbështetjes në Rusi për energji do të ishin vërtet të vogla.

Duke përdorur një metodologji shumë të ndryshme, Banka Qendrore Evropiane del në një përfundim të ngjashëm. Vërtetë, të dy studimet pranojnë pasiguri të madhe dhe çështjet e politikave: një mekanizëm në mbarë Evropën për të ndarë burimet e gazit do të ishte edhe barrë. Por nëse dikush beson se ndikimi aktual ekonomik i ndërprerjes së energjisë ruse është kaq modest, atëherë është e vështirë të kuptohet ngurrimi i Evropës për ta bërë këtë tani.

Thënë kështu, efektet e deglobalizimit, si efektet e globalizimit, priren të mos shpërndahen në mënyrë të barabartë. Kujdesi i Evropës mund të ketë shumë të bëjë me presionin nga grupet lobuese që përfaqësojnë rajonet dhe industritë që do të preken më shumë nga një embargo ndaj energjisë ruse.

Kina, natyrisht, nuk është Rusi. Ekonomia e saj është dhjetë herë më e madhe; gjatë tre dekadave të fundit, ajo është zhvendosur në qendër të tregtisë dhe financave globale. Si një furnizues kritik i inputeve të ndërmjetme në prodhim, si dhe lidhja përfundimtare në zinxhirin e furnizimit aziatik, Kina është bërë fjalë për fjalë punishtja për botën. Si një importues, tani është edhe më i rëndësishëm se SHBA-ja në sektorë që variojnë nga mallrat bazë deri te mallrat e luksit evropian.

Kina ka mbi 3 trilion dollarë rezerva valutore dhe është një mbajtëse kryesore e borxhit të qeverisë amerikane. Preferencat e saj të kursimeve dhe portofolit kanë qenë prej kohësh një kontribuues kryesor në mjedisin e sotëm me norma shumë të ulëta interesi. Pra, a nuk do të binte masivisht prodhimi botëror nëse tensionet gjeopolitike do ta detyronin papritur Kinën në izolim ekonomik, ndoshta së bashku me një grup autokracish të tjera duke përfshirë Rusinë dhe Iranin?

Është interesante se modelet kanonike të tregtisë dhe financave nuk parashikojnë rezultate të tilla katastrofike, të paktën jo në periudhën afatmesme dhe afatgjatë. Për shembull, një studim i kohëve të fundit zbuloi se shkëputja e zinxhirëve të vlerës globale, të cilat do të ndikoheshin jashtëzakonisht nga një reduktim i tregtisë me Kinën, do t’i kushtonte SHBA-së vetëm 2% të PBB-së. Për Kinën, kostoja mund të jetë më e lartë, por ende vetëm disa pikë përqindje të PBB-së.

Ndërsa literatura mbi globalizimin financiar është gjithashtu e gjerë, përfundimi është i njëjtë: Hapja ndaj huadhënies dhe investimeve ndërkombëtare përgjithësisht i sjell përfitim një vendi, por përfitimet janë sasiorisht më të vogla nga sa mund të priten, veçanërisht kur rregullimi është i dobët.

Mund të konkludohet se ndikimi i një ndarje ekonomike SHBA-Kinë do të ishte më i madh duke supozuar se deglobalizimi do të çonte në një reduktim dramatik të shumëllojshmërisë së mallrave të disponueshme për konsumatorët, rritje më të lartë nga furnizuesit lokalë monopolë dhe më pak “shkatërrim krijues” në ekonomi. . Megjithatë, nuk është e lehtë të tregohet se efektet e sanksioneve tregtare do të ishin po aq sakat për SHBA-në apo Kinën sa kanë qenë për ekonominë shumë më të vogël dhe më pak të larmishme të Rusisë.

Më delikate, por ndoshta po aq e rëndësishme, presionet financiare globale ndonjëherë mund të detyrojnë edhe qeveritë autokratike të miratojnë politika dhe institucione më të mira, me pavarësinë e bankës qendrore që është një shembull kryesor. Në vitin 2014, pas aneksimit të paligjshëm të Krimesë nga Rusia, frika e një reagimi të tregut global të obligacioneve ndaj sanksioneve që rezultuan, me sa duket e dekurajoi presidentin Vladimir Putin që të pushonte nga puna kreun e bankës qendrore, Elvira Nabiullina, kur ajo rriti normat e interesit në nivele të dhimbshme për të luftuar inflacionin. Në këtë rast, ajo u vlerësua gjerësisht se kishte parandaluar krizën financiare dhe mospagimin. Statusi i bankës qendrore ruse sot është i tillë që Putini përflitet se ka refuzuar dorëheqjen e Nabiullinës pas pushtimit të Ukrainës.

Supozimi im më i mirë, ndonëse e pranoj vështirësinë për të provuar pikën, është se një tejkalim në deglobalizim mund të jetë lehtësisht katastrofik, veçanërisht në minimin e inovacionit dhe dinamizmit. Por shumë studime akademike vlerësojnë një ndikim sasior më të vogël se sa pritej nga një këputje ekonomike SHBA-Kinë. Kjo është teoria, të paktën. Do të ishte shumë më mirë të mos e provoni.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Project Syndicate

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


''Kriza më serioze në Evropë, pas viteve '80''

Analistët tregojnë për CNN, pasojat e një lufte

AlJazeera: Kostot edhe më të larta!

Çfarë do të ndodhë, me çmimet e naftës?


Analiza nga "Project Syndicate"

Bota është ende ‘në flakë’!

Kërkesa të shumta nga të huajt për apartamentet ditore

A i rriti turizmi qiratë?

Nga rritja e tyre tek shpërndarja e bonusit

Ndryshime që do sjellë skema e re e pensioneve