Kur bëhet fjalë për pije të mira për trupin, çaji jeshil është në krye të listës. Është një pije që jep përfitime shëndetësore pa asnjë kalori apo shtesa artificiale. Për shumë prindër të ardhshëm, pirja e çajit jeshil gjatë shtatzënisë mund të duket si mënyra e përsosur për të qëndruar të hidratuar duke ikur nga monotonia e ujit të thjeshtë. Për sa kohë që mbani kontrolle se sa po pini, mund të jetë një alternativë e sigurt!
Çaji jeshil është krejtësisht i sigurt gjatë shtatzënisë, Hidratimi gjatë shtatzënisë është thelbësor dhe çaji jeshil mund të kontribuojë në hidratimin e përgjithshëm, për sa kohë që jeni duke qëndruar brenda udhëzimeve të kafeinës për shtatzëninë
Këtu do të lexoni gjithçka që duhet të dini për të vazhduar të pini caj jeshil ndërsa fëmija rritet.
Pirja e çajit jeshil gjatë shtatzënisë
Në përgjithësi, çaji jeshil mund të konsumohet gjatë shtatzënisë.
Faktori i vetëm që duhet të mbani në mend është se si kontribuon në marrjen e përgjithshme të kafeinës. Mjekët rekomandojnë që të mbani konsumin e kafeinës nën 200 miligramë në ditë gjatë shtatzënisë.
Çaji jeshil përmban rreth 25 miligramë kafeinë për filxhan, kështu që mund të ndiheni të lirë të shijoni disa filxhanë çdo ditë – për sa kohë që nuk pini më shumë se një filxhan me kafe.
Për më tepër, çaji jeshil është treguar se përmban një sërë përbërjesh bimore, duke përfshirë antioksidantë, flavonoidë dhe polifenole. Këto lëndë ushqyese japin përfitime të shëndetshme për shtatzëninë dhe më gjerë.
Çdo shtatzëni është e ndryshme. Sigurohuni që të konsultoheni me një mjek për rrethanat tuaja nëse keni ndonjë pyetje në lidhje me pirjen e çajit jeshil gjatë shtatzënisë.
A është i sigurt për foshnjën?
Çaji jeshil është i sigurt për fëmijën gjatë gjithë shtatzënisë, për sa kohë që nuk e tejkaloni marrjen e rekomanduar ditore të kafeinës, e cila paraqet rreziqe të tilla si pesha e ulët e lindjes.
Përfitimet e çajit jeshil gjatë shtatzënisë
Përveç hidratimit dhe rritjes së energjisë që vjen me kafeinën, përbërësit bimor në çajin jeshil mund të përmirësojnë shëndetin para, gjatë dhe pas shtatzënisë. Katekinat, një përbërës i rëndësishëm mjekësor i çajit jeshil, janë studiuar me shumë interes gjatë dekadave të fundit.
Katekinat janë treguar se bllokojnë formimin e tumoreve, mbështesin sistemin imunitar dhe reduktojnë presionin e gjakut, gjë që është kritike për të shmangur komplikimet e shtatzënisë.
Një nga këto katekina më të fuqishme, e quajtur epigallocatechin gallate (EGCG), është treguar se promovon shëndetin e zemrës, frenon inflamacionin dhe ul kolesterolin për të reduktuar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.
Studimet kanë gjetur gjithashtu se EGCG është efektive në frenimin e niveleve të sheqerit në gjak dhe madje edhe në uljen e niveleve të indeve yndyrore të rrezikshme, të cilat të dyja mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të zhvillimit të diabetit të tipit 2 dhe parandalimin e grumbullimit të yndyrës së tepërt në trup.
Përveç kësaj, çaji jeshil është treguar se zvogëlon stresin dhe ankthin, falë aminoacidit L-theanine. Kjo mund të jetë veçanërisht e dobishme për prindërit që për herë të parë kanë lindur ose ata që përjetojnë një shtatzëni të vështirë. Nëse çaji jeshil ju ndihmon për t’u çlodhur, ul presionin e gjakut ose të përzierat, sigurisht që mund të vazhdoni ta pini gjatë shtatzënisë.
Masat e sigurise
Rreziku kryesor që duhet të keni parasysh me çajin jeshil është nëse ai po kontribuon në marrjen e tepërt të kafeinës. Për fat të mirë, çaji jeshil nuk ka aq shumë kafeinë sa kafeja. Çaji jeshil përmban rreth 25% të kafeinës që përmban një filxhan kafe.
Megjithatë, mjekët sugjerojnë të monitoroni ndjeshmërinë e trupit tuaj ndaj kafeinës, e cila mund të ndryshojë gjatë shtatzënisë. Ndjeshmëria ndaj kafeinës është shumë personale dhe do të duket e ndryshme nga një person tek tjetri dhe nga një shtatzëni në tjetrën.