MENU
klinika

"Financial Times" Lëkundjet e monedhave do të vazhdojnë!

Deglobalizimi po rrit paqëndrueshmërinë e këmbimit valutor

31.05.2022 - 18:52

Tregjet valutore janë tronditur këtë vit nga një rritje e papritur e luhatshmërisë. Ka shumë arsye për këtë, por në qendër të ndryshimit është deglobalizimi.

Për të kuptuar pse, së pari merrni parasysh të kundërtën. Në një botë hipotetike, krejtësisht të globalizuar, nuk do të kishte pengesa për tregtinë ndërkombëtare, që do të thotë se mallrat mund të prodhoheshin në një vend dhe të transportoheshin në tjetrin pa kosto ose fërkime.

Le të përqendrohemi në Japoninë dhe SHBA-në në botën tonë hipotetike dhe të supozojmë se çdo vend prodhon mallra të quajtura miniaplikacione me cilësi identike. Në një botë të tillë, kursi real i këmbimit valutor nuk mund të devijojë nga 1.0. Kjo ndodh sepse nëse kostoja e një widget japonez të shprehur në dollarë do të ishte më e lirë se një version i prodhuar në SHBA, tregtarët në tregjet ndërkombëtare të mallrave do të blinin më shumë pajisje japoneze, do t’i vendosnin në anije dhe do t’i shisnin në SHBA. Tregtarët do të vazhdojnë derisa mundësia e arbitrazhit të konkurohet, duke e detyruar kursin real të këmbimit valutor të kthehet në 1.0. Prandaj, ka pak, nëse ka paqëndrueshmëri në kursin real të këmbimit.

Që nga goditja e pandemisë së koronavirusit në vitin 2020, bota drejt së cilës po lëvizim i ngjan shumë më pak botës sonë hipotetike. Indeksi i presionit global të zinxhirit të furnizimit i prodhuar nga Banka e Rezervës Federale të Nju Jorkut mat kostot globale të transportit dhe presionet e tjera të zinxhirit të furnizimit. Ka kaluar në nivelet më të larta që kemi parë.

Ky është vetëm një komponent i asaj që gjerësisht quhet “kufizimet e furnizimit”. Rrjedhimisht, po shohim luhatje disi dramatike në kursin real të këmbimit.

Jeni mund të dobësohet dhe Japonia mund të vazhdojë të ecë me inflacion më të ulët se SHBA. Por me kostot e transportit kaq të larta, dhe me Covid-19 dhe ndërprerje të tjera të zinxhirit të furnizimit, bëhet më e vështirë për tregtarët dhe biznesin të përfitojnë nga një kurs këmbimi i lirë i jenit. Me një kërkesë të tillë të reduktuar, jeni është më i prekshëm. Niveli i ponderuar ndaj tregtisë i jenit është dobësuar me rreth 10 për qind në vitin 2022 në terma realë (pas llogaritjes së inflacionit) dhe me 20 për qind që nga fillimi i vitit 2020. Bota jonë hipotetike nuk do të kishte parë një luhatshmëri të tillë.

Një burim i dytë i paqëndrueshmërisë së lartë të monedhës që po përjetojmë vjen nga divergjenca në normat e politikës së bankës qendrore, të cilat nga ana e tyre janë të nxitura nga ekonomitë ndërkombëtare divergjente.

Kolapsi ekonomik i nxitur nga pandemia në 2020 dhe rimëkëmbja e nxitur nga vaksinat në 2021 ishin përvoja të përbashkëta ndërkombëtare. Gjatë kësaj periudhe, në përgjithësi nuk kishte asnjë arsye që bankat qendrore në të gjithë ekonomitë e zhvilluara të tregut të merrnin rrugë të ndryshme politikash. Por, këtë vit ka filluar një divergjencë.

Kjo është normale pas një krize: duhet pritur që ekonomitë të reagojnë dhe të përballojnë barrën e tyre përkatëse të borxhit në mënyra të ndryshme. Megjithatë, goditja e çmimit të energjisë – e nxitur nga lufta në Ukrainë – ka krijuar divergjenca të mëtejshme, me importuesit e energjisë si Evropa, Britania dhe Japonia që kanë vuajtur një ndikim negativ, ndërsa vendet neutrale ndaj energjisë si SHBA-ja kanë ecur më mirë.

Tregjet po vlerësojnë gjithsej 250 pikë bazë të rritjes së normës nga Rezerva Federale e SHBA-së në vitin 2022, krahasuar me 100 pikë bazë nga Banka Qendrore Evropiane, 180 pikë bazë nga Banka e Anglisë dhe potencialisht asnjë nga Banka e Japonisë.

Edhe në botën tonë hipotetike, në të cilën normat reale të këmbimit valutor janë të fiksuara, një divergjencë e tillë do të shkaktonte luhatshmëri në normat nominale spot. Arsyeja është se më shumë rritje të normave të interesit ulin pritjet inflacioniste, duke rritur kështu fuqinë blerëse të monedhës në të ardhmen. Me Rezervën Federale në krye, nuk është çudi që kontratat për shkëmbimin e euros, sterlinës dhe jenit në një datë të ardhshme kanë lëvizur të gjitha në mënyrë thelbësore në favor të dollarit. Dhe normat spot tregtohen me prime edhe më të larta se zakonisht për këto norma të ardhshme për shkak të normave më të larta të interesit në SHBA.

Ky ka qenë mësimi nga historia. Luhatshmëria e këmbimit valutor mbeti gjerësisht e përmbajtur në krahasim me atë që u pa në tregjet e kapitalit, normave të interesit dhe kredisë gjatë krizës financiare 2008-10. Megjithatë, midis 2011 dhe 2017, ne pamë shumë idiosinkraci, të tilla si kriza evropiane e borxhit sovran, Abenomics dhe referendumi i Brexit.

Në vitin 2017, luhatjet e monedhës u lehtësuan. Por ne jemi sërish në një periudhë makro divergjencash. Derisa të rishfaqen forcat globalizuese, bota pas pandemisë do të mbetet një paqëndrueshmëri e lartë e këmbimit valutor.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN