MENU
klinika

Analiza e The Washington Post

“Çelësi” për humbjen e Putinit? Rusët që janë kundër luftës!

02.06.2022 - 11:17

Shtetet e Bashkuara, Bashkimi Evropian, Britania dhe mbështetës të tjerë të Ukrainës demokratike i janë përgjigjur luftës së presidentit rus Vladimir Putin kundër Ukrainës me një sërë sanksionesh kundër kompanive dhe individëve rusë. BE madje ka vendosur ndalimin e importeve të naftës ruse, një arritje e madhe.

Dhe ka ende shumë më tepër që Perëndimi mund dhe duhet të bëjë.

Çdo ditë që ushtria e Putinit qëndron në Ukrainë është një ditë që bota e lirë duhet të vendosë sanksione të reja.

Në të njëjtën kohë, një aspekt i regjimit të sanksioneve ka nevojë urgjente për ndryshim: ndëshkimi i gabuar i liderëve të opozitës ruse, aktivistëve të të drejtave të njeriut dhe gazetarëve të pavarur që u larguan nga atdheu i tyre në vend që të mbështesin luftën agresioni të Putinit. Tani, shumë prej tyre kanë ngecur në vende të tilla si Gjeorgjia, Armenia, Kazakistani, Izraeli, Turqia dhe Qiproja me viza turistike afatshkurtra dhe akses të kufizuar në kartat e tyre të kreditit ose llogaritë bankare evropiane. Disa nuk kanë as pasaporta apo dokumente udhëtimi.

Fati i Dmitry Gudkov është një shembull. Një dekadë më parë, Gudkov ishte një yll në rritje në parlamentin rus. Gudkov kundërshtoi shumë nga lëvizjet e Kremlinit, të tilla si aneksimi i Krimesë dhe ligji Anti-Magnitsky (i cili sanksionoi një numër zyrtarësh amerikanë dhe ndaloi qytetarët amerikanë të birësonin fëmijë rusë). Në atë kohë, Gudkov ishte një deputet i zgjedhur i parlamentit që kërkoi ta çonte vendin e tij drejt demokracisë përmes bashkëpunimit paqësor, jo konfrontimit, me politikanë të tjerë.

Sot, megjithatë, Putini ka demonstruar zero tolerancë për çdo opozitar.

Deri më tani, bota demokratike nuk ka bërë mjaftueshëm për të ndihmuar Gudkov dhe familjen e tij që jetojnë në mërgim në Evropë. Ai nuk ka mundur të hapë një llogari bankare sepse konsiderohet zyrtar publik nga Rusia. Ai dhe familja e tij hynë në Qipro me viza turistike, por mund të marrin statusin e rezidentit të përkohshëm atje vetëm nëse hapin një llogari bankare. Megjithatë, llogaria e tij bankare në SHBA ka bllokuar fondet e tij, në përputhje me Urdhrin Ekzekutiv 14024, dhe tani kërkon një licencë të veçantë nga Zyra e Kontrollit të Pasurive të Huaja për lirimin e tyre.

Gudkov është një lider i famshëm i opozitës dhe anëtar i Komitetit Rus kundër Luftës, një grup figurash ruse të mërguar që punojnë aktivisht kundër luftës.

Mijëra rusë më pak të njohur, të cilët gjithashtu ikën pas pushtimit të Ukrainës nga Putini më 24 shkurt, përballen me sfida të ngjashme, por me pak shpresë për të bindur autoritetet se ata meritojnë të kenë akses në kartat e tyre të kreditit dhe llogaritë bankare ose të marrin viza, dokumente udhëtimi.

Këto janë çështje të vështira për t’u rregulluar. Ne nuk duhet t’u japim statusin e refugjatit rusëve që mbështesin ose ishin indiferentë ndaj luftës – por sigurisht nuk duhet të ndëshkojmë ata që i rezistojnë Putinit.

Është në interesat afatgjata kombëtare të Shteteve të Bashkuara, BE-së. dhe Ukrainës për të ndihmuar ata që kanë zgjedhur mërgimin në vend të pranimit të politikave të Putinit.

Ne duhet t’i ndihmojmë ata të nxisin kundërshtimin ndaj Kremlinit – dhe veçanërisht ata gazetarë të pavarur, duke ofruar alternativa të nevojshme urgjente ndaj propagandës së qeverisë.

Të tillë rusë mund të kthehen një ditë në vendin e tyre dhe të ndihmojnë për ta çuar atë në një drejtim më demokratik. Bota e lirë duhet të përgatitet për atë ditë.

Për të ndihmuar në zgjidhjen e këtij problemi, qeveritë që sanksionojnë qytetarët rusë duhet të krijojnë një “komision për lirinë e Rusisë” me ekspertë të pavarur, të cilët mund të bëjnë rekomandime për aktivistët rusë të mërguar që kanë nevojë për llogari bankare, karta krediti, dokumente udhëtimi, viza dhe leje pune. Anëtarët e këtij komisioni mund të jenë nga Komiteti rus kundër luftës, Rusia e vërtetë (një grup tjetër rus në mërgim i krijuar për t’i dhënë fund luftës së Putinit), aktivistë të të drejtave të njeriut si nga Rusia ashtu edhe nga Ukraina, si dhe nga organizatat joqeveritare të promovimit të demokracisë që kanë vepruar më parë në Rusi dhe prandaj njohin mirë lëvizjen opozitare.

Shtetet e Bashkuara, Bashkimi Evropian, Britania, Kanadaja dhe demokracitë e tjera duhet gjithashtu të krijojnë programe të veçanta të vizave për të inkurajuar aktivisht më të mirët dhe më të zgjuarit e Rusisë që të emigrojnë.

Attendees watch Vladimir Putin, Russia’s President, during his annual news conference in Moscow, Russia, on Thursday, Dec. 23, 2021. Russia is continuing to build up forces close to Ukraine even as its preparing for security talks with the U.S., keeping up pressure with a deployment that could turn into a rapid invasion or a long-term threat. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

Edhe nëse njerëz të tillë nuk duan të kthehen shpejt në Rusi, ne duhet t’i ndihmojmë ata.

Rusëve me aftësi të veçanta që tashmë jetojnë jashtë vendit duhet t’u jepen mundësi të përshpejtuara për të hequr dorë nga shtetësia ruse dhe për t’u bërë shtetas të vendeve të tyre të banimit.

Izraeli dhe Silicon Valley janë vetëm dy vende që kanë përfituar jashtëzakonisht nga valët e mëparshme të emigrimit rus.

Sanksionet kundër rusëve në përgjigje të pushtimit barbar të Ukrainës nga Putini janë të drejta dhe efektive.

Por ne kemi nevojë që kërkojnë drejtësi për t’i dhënë fund kësaj lufte.

Ne nuk duhet të ndëshkojmë pa dashje ata rusë që janë të gatshëm të rrezikojnë gjithçka për të kundërshtuar Putinin.

Burimi: The Washington Post

Përktheu dhe përshtati: Konica.al