MENU
klinika

Trajtimi

Çfarë duhet të dini për sëmundjet e veshkave?

21.06.2022 - 17:33

Sëmundja renale në fazën përfundimtare, e quajtur edhe sëmundja e veshkave në fazën përfundimtare ose dështimi i veshkave, ndodh kur sëmundja kronike e veshkave – humbja graduale e funksionit të veshkave – arrin një gjendje të avancuar. Në sëmundjen e veshkave në fazën përfundimtare, veshkat nuk punojnë më siç duhet për të përmbushur nevojat e trupit.

Veshkat filtrojnë mbetjet dhe lëngjet e tepërta nga gjaku, të cilat më pas ekskretohen në urinë. Kur veshkat humbasin aftësitë e tyre filtruese, nivelet e rrezikshme të lëngjeve, elektroliteve dhe mbetjeve mund të grumbullohen në trup.

Me sëmundjen e veshkave në fazën përfundimtare, keni nevojë për dializë ose transplantim të veshkave për të qëndruar gjallë. Por ju gjithashtu mund të zgjidhni të zgjidhni kujdesin konservativ për të menaxhuar simptomat – duke synuar cilësinë më të mirë të jetës.

Simptomat

Në fillim të sëmundjes kronike të veshkave, mund të mos keni shenja ose simptoma. Ndërsa sëmundja kronike e veshkave përparon në sëmundje renale në fazën përfundimtare, shenjat dhe simptomat mund të përfshijnë:

 • Nauze
 • Të vjella
 • Humbja e oreksit
 • Lodhje dhe dobësi
 • Ndryshimet në sasinë që urinoni
 • Dhimbje gjoksi, nëse lëngu grumbullohet rreth mureve të zemrës
 • Frymëmarrje e shkurtër, nëse grumbullohet lëngje në mushkëri
 • Ënjtje e këmbëve dhe kyçeve
 • Presioni i lartë i gjakut (hipertensioni) që është i vështirë për t’u kontrolluar
 • Dhimbje koke
 • Vështirësi për të fjetur
 • Ulje e mprehtësisë mendore
 • Shtrëngimet dhe ngërçet e muskujve
 • Kruajtje e vazhdueshme
 • Shije metalike në gojë

Shenjat dhe simptomat e sëmundjes së veshkave janë shpesh jospecifike, që do të thotë se ato mund të shkaktohen edhe nga sëmundje të tjera. Për shkak se veshkat mund të kompensojnë funksionin e humbur, shenjat dhe simptomat mund të mos shfaqen derisa të ndodhë dëmtimi i pakthyeshëm.

Shkaqet

Sëmundja e veshkave shfaqet kur një sëmundje ose gjendje dëmton funksionin e veshkave, duke bërë që dëmtimi i veshkave të përkeqësohet gjatë disa muajve ose viteve. Për disa njerëz, dëmtimi i veshkave mund të vazhdojë të përparojë edhe pasi gjendja themelore të jetë zgjidhur.

Sëmundjet dhe kushtet që mund të çojnë në sëmundje të veshkave përfshijnë:

 • Diabeti i tipit 1 ose i tipit 2
 • Presioni i lartë i gjakut
 • Glomerulonefriti, një inflamacion i njësive filtruese të veshkave (glomeruli)
 • Nefriti intersticial, një inflamacion i tubave të veshkave dhe strukturave përreth
 • Sëmundja e veshkave policistike ose sëmundje të tjera të trashëguara të veshkave
 • Obstruksioni i zgjatur i traktit urinar, nga gjendje të tilla si prostata e zmadhuar, gurët në veshka dhe disa lloje kanceri
 • Refluksi vezikoureteral, një gjendje që bën që urina të kthehet në veshka
 • Infeksioni i përsëritur i veshkave, i quajtur gjithashtu pyelonephritis

Mjekimi

Trajtimet e sëmundjes renale në fazën përfundimtare përfshijnë:

 • Transplanti i veshkave
 • Dializa
 • Kujdesi mbështetës
 • Transplanti i veshkave

Një transplant i veshkave është një procedurë kirurgjikale për të vendosur një veshkë të shëndetshme nga një dhurues i gjallë ose i vdekur tek një person, veshkat e të cilit nuk funksionojnë më siç duhet. Një transplant i veshkave është shpesh trajtimi i zgjedhur për sëmundjen e veshkave në fazën përfundimtare, krahasuar me një jetë në dializë.

Procesi i transplantimit të veshkave kërkon kohë. Ai përfshin gjetjen e një dhuruesi, të gjallë ose të vdekur, veshka e të cilit përputhet më së miri me tuajën. Më pas keni një operacion për të vendosur veshkën e re në pjesën e poshtme të barkut dhe për të bashkuar enët e gjakut dhe ureterin – tubin që lidh veshkën me fshikëzën – që do të lejojë funksionimin e veshkës së re.

Mund t’ju duhet të kaloni disa ditë deri në një javë në spital. Pas daljes nga spitali, mund të prisni kontrolle të shpeshta për të monitoruar përparimin ndërsa rikuperimi juaj vazhdon. Ju mund të merrni një sërë medikamentesh për të ndihmuar që sistemi imunitar të mos refuzojë veshkën e re dhe për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve pas operacionit, siç është infeksioni.

Pas një transplanti të suksesshëm të veshkës, veshka e re filtron gjakun dhe nuk keni më nevojë për dializë.

Dializa

Dializa bën një pjesë të punës së veshkave kur ato nuk mund ta bëjnë vetë. Kjo përfshin heqjen e lëngjeve shtesë dhe produkteve të mbeturinave nga gjaku, rivendosjen e niveleve të elektroliteve dhe ndihmën në kontrollin e presionit të gjakut.