MENU
klinika

Kriza ushqimore

Cilat janë portet vendimtare për nxjerrjen e grurit nga Ukraina

09.06.2022 - 12:45

Loja e zhbllokimit të eksporteve të grurit nga Ukraina, një nga prodhuesit më të mëdhenj në botë, të korrat e të cilit rrezikojnë të kalben duke shkaktuar një krizë ushqimore botërore, në thelb kalon nëpër 6 porte në vend: Chornomorsk, Yuzhny, Mykolaiv, Berdyansk, Mariupol dhe Odessa, sipas mediave të huaja.

Gjashtë portet janë të rëndësishme, pasi ato garantojnë eksportin e miliona TEU (njësia matëse e transportit të anijeve konteiner) të drithërave, nga gruri në misër, por edhe të lëndëve të para të tjera të rëndësishme.

Bllokada e këtyre porteve dhe rrugëve të tyre, nga bombat por edhe nga minat e vendosura në Detin Azov dhe në Detin e Zi, nuk ka gjasa të zëvendësohet me rrugë të tjera, si linjat hekurudhore ose transporti rrugor.

Dhe pavarësisht përpjekjeve për të gjetur rrugë alternative, të mbështetur edhe nga plani i fundit i BE-së.

Megjithatë, transporti detar mbetet thelbësor. Këtu janë portet kryesore, pa të cilat tonelatat e grurit do të shkojnë dëm dhe bota do të përballet me një krizë të madhe globale.

* Odessa – Porti më i madh në vend dhe i dyti në Detin e Zi, me një trafik prej 675 mijë Teu në vitin 2021, vitin e kaluar ka trajtuar mbi 3.5 milionë tonë grurë.

* Chornomorsk – Në jug të Odessa, është pika kryesore e eksportit të të grurit. Ka një kapacitet mbi 110 mijë Teu në vit dhe eksporton në vit 4 milionë tonë.

* Yuzhny – Porti i tretë më i rëndësishëm ukrainas, gjithashtu në distriktin Odessa, ka një nga zonat më të avancuara industriale në vend dhe operon kryesisht me hidrokarbure.

* Mykolaiv – Është selia e kantiereve kryesore të Detit të Zi rreth pesëdhjetë kilometra nga Kherson dhe është një nga portet më të rëndësishme për Ukrainën.

* Berdyansk – Në rajonin e Zaporozhzhia, në bregun verior të detit Azov, duhej të përfaqësonte të ardhmen e porteve të Ukrainës me një projekt infrastrukturor të zhvilluar para konfliktit për t’i lejuar asaj të eskportonte 1.5 milion ton drithë në vit.

* Mariupol – Porti më i madh në Ukrainën jugore, i dëmtuar rëndë nga lufta, ai kishte një kapacitet prej mbi 60,000 Teu në vit për të eksportuar drithërat dhe qymyri.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Analiza nga "Financial Times"

Çfarë po ndodh me ekonominë globale?