MENU
klinika

Analiza nga "The Economist"

Evropa po përballet me një goditje akute energjetike

06.06.2022 - 12:08

Për pjesën më të mirë të një dekade, normat e ulëta të interesit dukeshin si një fakt i jetës në zonën e euros – ashtu si edhe inflacioni i ulët. Tani çmimet e konsumit po rriten me një normë vjetore që tejkalon 8%, shumë mbi objektivin e Bankës Qendrore Evropiane prej 2%. Anëtarët e këshillit drejtues të bankës kanë filluar të sinjalizojnë synimin e tyre për të rritur së shpejti normat, një mesazh që ata ka të ngjarë ta rikonfirmojnë në një takim të politikës monetare më 9 qershor. Por BQE-ja e gjen veten në një pozicion të ndërlikuar: të përballet jo vetëm me çmimet në rritje, të cilat mund të garantojnë rritje të shpejtë të normave, por edhe me perspektiva më të zymta të rritjes, të cilat mund të kërkojnë durim.

Shkaku kryesor i të dy zhvillimeve është një goditje e rëndë e çmimit të energjisë. Çmimet e naftës dhe gazit natyror ishin rritur tashmë përpara pushtimit të Ukrainës nga Rusia; lufta bëri që çmimet të rriteshin akoma më shumë. Rritja e çmimeve të mallrave ka luajtur një rol shumë më të madh në nxitjen e inflacionit të çmimeve të konsumit në Evropë sesa në Amerikë, ku stimuli bujar ka qenë gjithashtu një fajtor. Sipas Goldman Sachs, një bankë, çmimet e energjisë në zonën e euros – të cilat u rritën me një normë vjetore prej 39% në maj – po kontribuojnë rreth katër pikë përqindje në inflacionin total, krahasuar me dy pikë në Amerikë.

Efektet kanë filluar të përhapen në çmimet e tjera të konsumit. Inflacioni “bazë”, i cili përjashton çmimet e ushqimeve dhe energjisë, u rrit më shpejt në eurozonë në maj nga sa prisnin ekonomistët. Çmimet e prodhimit gjerman u rritën me një rekord prej 33.5% në prill, krahasuar me vitin e kaluar, të nxitura jo vetëm nga energjia, por edhe nga mallrat e ndërmjetme me energji intensive, si metalet, betoni dhe kimikatet. Rezultati i gjithë kësaj është një goditje e madhe për kostot e bizneseve dhe fuqinë blerëse të familjeve. Në sa rrezik e vë ekonominë e eurozonës?

Një pasojë e goditjes energjetike është të ardhurat më të ulëta të familjeve në terma realë. Rritja e pagave është rritur në mënyrë modeste në të gjithë zonën, por ende mbetet pas inflacionit. Disa punëdhënës kanë bërë pagesa një herë për punëtorët, për t’i kompensuar ata për rritjen e çmimeve pa shkaktuar kosto më të larta të pagave të përsëritura. Megjithatë, edhe atëherë, rritja vjetore e pagave në Holandë, për shembull, qëndroi në vetëm 2.8% në maj, pavarësisht nga ndjenjat e forta të biznesit dhe tregu i ngushtë i punës. Në një kuptim, ky është një lajm i mirë për BQE-në, sepse zvogëlon rrezikun e një spiraleje paga-çmim. Por mund të ushqehet me konsum më të ulët, duke dobësuar pjesën tjetër të ekonomisë nga ana tjetër.

Një moderim në kërkesë vetëm sa shton një grumbull problemesh për sektorin e prodhimit, ku besimi tashmë është në rënie të madhe. Ndërprerjet e reja të furnizimit si rezultat i bllokimeve të fundit të Kinës dhe çmimet e larta të energjisë po dëmtojnë bizneset, me Gjermaninë dhe Evropën Lindore që duken më të prekshme ndaj një ngadalësimi industrial. Porositë e reja për prodhuesit e zonës në maj ranë për herë të parë që nga qershori 2020, duke treguar kërkesë më të dobët. Porositë e eksportit ranë me ritmin e tyre më të shpejtë në dy vjet.

Prandaj, ekonomistët po presin një rritje më të ngadaltë gjatë pjesës tjetër të vitit. Por pak presin ende një recesion të plotë. Kjo është për shkak se disa pjesë të ekonomisë përballen me goditjen energjetike nga një pozicion i fuqisë dhe jo i dobësisë. Shumë firma shërbimesh po korrin ende shpërblimet nga rihapja dhe përfundimi i bllokimeve të lidhura me Omicron. Vendet jugore po përfitojnë më shumë, duke pasur parasysh varësinë e tyre nga turizmi. Në Spanjë, mbërritjet e veriorëve që kërkojnë diellin pothuajse arritën nivelet para pandemisë në prill. Në përgjithësi, ndjenja e biznesit në shërbime mbetet e fortë, me shumë firma që raportojnë një numër në rritje të punës së mbetur.

Punët janë ende të shumta. Në të gjithë bllokun kishte tre vende të lira pune për çdo 100 vende pune në tremujorin e parë të 2022, një nivel i lartë për standardet historike.

Pritshmëritë e bizneseve për punësim kanë mbetur të qëndrueshme, megjithëse pak më të dobëta që nga fillimi i luftës në Ukrainë. Më shumë se një në katër biznese në Evropë thonë se mungesa e stafit po i pengon ata të prodhojnë më shumë.

Një grumbull kursimesh të krijuara gjatë bllokimeve duhet gjithashtu t’u sigurojë konsumatorëve një jastëk kundër goditjes së energjisë. Sipas llogaritjeve tona, këto kursime “të tepërta” në Francë dhe Gjermani arritën në rreth një të dhjetën e të ardhurave të disponueshme të familjeve në tremujorin e parë të 2022.

Këto tamponë do të zbehin ndikimin e goditjes së energjisë. Por ata nuk do ta kompensojnë atë krejtësisht. Kursimet e tepërta, për fillim, nuk shpërndahen në mënyrë të barabartë. Njerëzit më të varfër në vendet e pasura, dhe shumica e familjeve në vendet më të varfra, kanë mbetur pak të çmuar. Në Sllovaki, për shembull, shkalla e kursimeve nuk u rrit kurrë shumë gjatë pandemisë dhe tani është shumë nën mesataren e saj afatgjatë. “Dobësia e konsumit do të vijë nga familjet me të ardhura më të ulëta,” thotë Jens Eisenschmidt i Morgan Stanley, një bankë tjetër. Në të vërtetë, shitjet me pakicë, në terma realë, kanë lëvizur anash për muaj të tërë.

Shumë qeveri kanë bashkuar programe të konsiderueshme shpenzimesh për të mbrojtur familjet nga çmimet e larta të energjisë. Sipas Bruegel, një think-tank, Gjermania, Franca dhe Italia dhe të tjerë po shpenzojnë midis 1% dhe 2% të PBB-së. Megjithatë, jo e gjithë kjo është e synuar mirë. Pjesa më e madhe e tij është në ndihmë për familjet në gjendje më të mirë që nuk kanë nevojë për të; Masa të tjera kanë përfshirë ndërhyrjen me çmimet, me një pjesë të përfitimeve që shkojnë për furnizuesit e energjisë.

Edhe nëse zona e euros do të kursehet nga një recesion, atëherë goditja e energjisë do të jetë një zvarritje e rritjes. BQE përballet me një dilemë të palakmueshme. Me çdo rritje të inflacionit për shkak të çmimeve të ushqimeve dhe energjisë, ekonomia evropiane po dobësohet.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist