MENU
klinika

Analiza nga "Project Syndicate"

Kriza e Energjisë do të thellohet

11.07.2022 - 18:27

A është kriza e sotme energjetike po aq serioze sa ato të mëparshmet e ngjashme – veçanërisht goditjet e naftës të viteve 1970? Kjo pyetje po bëhet në mbarë botën, me konsumatorët të goditur nga çmimet e larta, bizneset të shqetësuara për furnizimet me energji, liderët politikë dhe bankierët qendrorë që luftojnë me inflacionin dhe vendet që përballen me presionet e bilancit të pagesave.

Pra, po, kjo krizë energjetike është po aq serioze. Në fakt, kriza e sotme është potencialisht më e keqe. Në vitet 1970, përfshihej vetëm nafta, ndërsa kjo krizë përfshin gazin natyror, qymyrin, madje edhe ciklin e karburantit bërthamor. Përveç nxitjes së inflacionit, kriza e sotme po transformon një treg të mëparshëm global në një treg që është i fragmentuar dhe më i prekshëm ndaj përçarjes, duke shtrënguar rritjen ekonomike. Dhe, së bashku me krizën gjeopolitike që lind nga lufta në Ukrainë, ajo po thellon më tej rivalitetet e fuqive të mëdha në botë.

Kriza e sotme e energjisë nuk filloi me pushtimin e Ukrainës nga Rusia, por vitin e kaluar kur kërkesa për energji u rrit ndërsa bota doli nga pandemia Covid-19. Kjo ishte kur Kina kishte mungesë të qymyrit dhe çmimet u rritën. Tregu global për gazin natyror të lëngshëm (LNG) më pas u shtrëngua, me çmimet që u rritën në qiell dhe çmimet e naftës gjithashtu u rritën.

Normalisht, me rritjen e çmimeve të energjisë, një vend si Rusia do të kishte rritur shitjet e gazit natyror për konsumatorin kryesor, Evropën, mbi vëllimet minimale të kontraktuara. Në vend të kësaj, ajo iu përmbajt kontratave të saj, edhe pse mund të kishte prodhuar shumë më tepër. Në atë kohë, dukej se Rusia po përpiqej të detyronte çmimet të rriteshin. Por, në vend të kësaj, Kremlini mund të ketë qenë duke u përgatitur për luftë. Për shkak se Evropa varej nga Rusia për 35-40% të naftës dhe gazit të saj natyror, Putin supozoi se evropianët do të protestonin kundër pushtimit, por në fund do të qëndronin mënjanë. I fiksuar në misionin e tij të vetëcaktuar për të rivendosur atë që ai e sheh si perandori historike të Rusisë, ai nuk parashikoi se si do t’i përgjigjeshin një lufte të paprovokuar në vendin fqinj.

Duke parë përpara, pesë faktorë mund ta përkeqësojnë krizën e sotme energjetike. Së pari, Putini ka hapur një front të dytë në konflikt duke shkurtuar vëllimet e kontraktuara të gazit natyror që Rusia i furnizon Evropës. Qëllimi është të parandalohen evropianët që të ruajnë furnizime të mjaftueshme për dimrin e ardhshëm dhe të rriten çmimet, duke krijuar vështirësi ekonomike dhe mosmarrëveshje politike. Në fjalimin e tij në qershor në Forumin Ekonomik Ndërkombëtar në Shën Petersburg, Putin e bëri të qartë arsyetimin e tij: “Problemet sociale dhe ekonomike që përkeqësohen në Evropë” do të “ndajnë shoqëritë e tyre” dhe “në mënyrë të pashmangshme do të çojnë në populizëm … dhe një ndryshim të elitave në afatshkurtër.” Siç është, Gjermania tani po parashikon nevojën për racionimin e gazit dhe ministri i saj për çështjet ekonomike, Robert Habeck, paralajmëron për një “ngjitje të stilit Lehman” (duke iu referuar krizës financiare të vitit 2008) nëse Evropa nuk mund të menaxhojë ekonominë e sotme të shkaktuar nga ndërprerjet e energjisë.

Së dyti, një marrëveshje e re ose e ringjallur bërthamore me Iranin nuk ka gjasa. Kështu, sanksionet ndaj vendit nuk do të hiqen – dhe kjo do të thotë se nafta iraniane nuk do të rrjedhë në tregjet botërore së shpejti.

Së treti, edhe pse Arabia Saudite mund të rrisë prodhimin e saj të naftës për të ndihmuar në “stabilizimin” e tregjeve të naftës në lidhje me vizitën e ardhshme të Presidentit të SHBA Joe Biden, nuk ka gjasa që të vijë më pas, sepse nuk duket të ketë një sasi të madhe nafte shtesë në Arabinë Saudite. Ndërkohë, shumë vende të tjera eksportuese të naftës nuk mund të kthehen as në nivelet e mëparshme të prodhimit, për shkak të mungesës së investimeve dhe mirëmbajtjes që nga pandemia.

Së katërti, kërkesa e Kinës për naftë është ulur ndjeshëm nga bllokimet e saj “zero-kovid”, të cilat kanë kufizuar ndjeshëm aktivitetin ekonomik. Por nëse heq shumë kufizime, do të pasojë një rritje e madhe e konsumit dhe kërkesës së naftës.

Së fundmi, sado i ngushtë të jetë tregu për naftën bruto, ka edhe më shumë shtrëngim në sektorin e rafinimit që prodhon benzinën, naftën dhe karburantin e avionit që njerëzit përdorin në të vërtetë. Ky sektor është zhvilluar në një sistem kompleks, shumë të ndërlidhur në mbarë botën. Rusia po përpunonte produktet që po dërgonte në Evropë, ndërsa Evropa po dërgonte benzinë që nuk i nevojitej në Bregun Lindor të SHBA-së, e kështu me radhë.

Në disa vende, sistemi po shkon plotësisht, me rafineritë amerikane që operojnë tashmë me kapacitet rreth 95%. Por sistemi në përgjithësi ende nuk mund të përballojë kërkesën. Rafineritë ruse funksionojnë vetëm pjesërisht, duke e privuar Evropën nga produktet e naftës; dhe jo mjaftueshëm benzinë evropiane po arrin në Amerikën e Veriut. Rafineritë kineze operojnë me më pak se 70% kapacitet. Rreth katër milionë fuçi në ditë të kapacitetit të rafinimit janë mbyllur në mbarë botën, për shkak të pandemisë, rregulloreve të reja dhe ekonomisë sfiduese. Shtoni rrezikun e aksidenteve, vendimeve të dobëta të politikave dhe një uragani që rrëzon rafineritë në Bregun e Gjirit të SHBA-së dhe situata mund të përkeqësohet edhe më shumë.

Thënë kështu, disa vende mund të rrisin ende prodhimin. Kanadaja – prodhuesi i katërt më i madh i naftës në botë, pas SHBA-së, Arabisë Saudite dhe Rusisë – mund të sigurojë fuçi shtesë në bashkëpunim me tregun e saj kryesor, SHBA-në. Dhe prodhimi i naftës shist argjilor në SHBA është kthyer në ingranazh dhe mund të shtojë 800,000 deri në një milion fuçi në ditë prodhim të ri këtë vit – shumë më tepër prodhim shtesë se pjesa tjetër e botës së bashku.

Faktorë të tjerë që mund të zbusin krizën përfshijnë ndryshimet e çmimeve dhe mënyrën se si reagojnë konsumatorët. Në maj, kërkesa për benzinë në SHBA ishte 7% më pak se në maj 2019, përpara pandemisë. Disa prej tyre, megjithatë, mund të jenë rezultat i më shumë njerëzve që punojnë nga shtëpia. Një ngadalësim ekonomik mund të ulë gjithashtu çmimet. Indeksi më i fundit i menaxherëve të blerjeve globale të S&P tregon për një dobësim të rritjes ekonomike, me aktivitetin prodhues në SHBA “duke rrëshqitur në një rënie … në një shkallë vetëm dy herë” – në kulmin e bllokimit të pandemisë dhe gjatë krizës financiare të vitit 2008. Po kështu, rritja evropiane është ngadalësuar ndjeshëm në nivelin më të ulët në 16 muaj. Ngadalësime të tilla mund të ulin kërkesën dhe të ulin çmimet e energjisë. Por, sigurisht, ato gjithashtu do të tendosin aleancën perëndimore dhe unitetin popullor.

Gjashtë muajt e ardhshëm do të jenë kritikë, duke testuar nëse Evropa mund të manovrojë rrugën e saj gjatë dimrit të ardhshëm. Në atë që Habeck e quajti një vendim “të hidhur”, por “të domosdoshëm”, Evropës do t’i duhet të djegë më shumë qymyr. Në muajt e vështirë në vijim, do të duhet të ketë një bashkëpunim më të informuar midis qeverisë dhe industrisë që menaxhon flukset e energjisë nga të cilat varen ekonomitë moderne.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Project Syndicate

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN