MENU
klinika

Trajtimi

Çfarë i shkakton lythat në sy?

15.08.2022 - 14:24

Lythi  është një gungë në qepallë e shkaktuar nga një infeksion bakterial. Edhe pse mund të jenë të dhimbshme dhe të pakëndshme, ka shumë hapa që mund të ndërmerrni për t’i trajtuar dhe parandaluar.

Lythat  mund të jenë të pakëndshme dhe të bezdisshme. Edhe nëse kujdeseni shumë për sytë, prapë mund të shfaqen.

Ato shkaktohen nga një infeksion bakterial në një gjëndër vaji ose në gjëndrën e qimeve në qepallë. Këto gjëndra mund të bllokohen me qeliza të vdekura të lëkurës dhe mbeturina të tjera.

Ndonjëherë, bakteret bllokohen brenda dhe shkaktojnë një infeksion. Kjo rezulton në një gungë të fryrë dhe të dhimbshme të quajtur lyth. Është e mbushur me qelb dhe qeliza inflamatore të prodhuara kur një gjëndër ose folikul i bllokuar infektohet. Është e butë në prekje dhe mund të jetë shumë e dhimbshme.

Cilat janë rreziqet për zhvillimin e një lythi?

Shumica e stibave shkaktohen nga Staphylococcus, një lloj bakteri që jeton në lëkurë dhe është normalisht i padëmshëm.

Kur bakteret grumbullohen në sy dhe bllokohen në një gjëndër flokësh, ato shkaktojnë një infeksion.

Infeksionet e syve shpesh shkaktohen nga kujdesi jo i duhur ose përdorimi i lenteve të kontaktit.

Rreziku  për t’u prekur nga një lyth rritet nëse e keni pasur më parë pasi ato mund të përsëriten pasi të jenë shëruar.

Si trajtohen?

Asnjëherë mos e shtrydhni gungën. Mund të përhapë infeksionin në pjesën tjetër të qepallës.

Shumica  largohen vetvetiu për rreth një javë. Antibiotikët oralë mund të përdoren nëse qelbi nuk shërohet vetë.

Një kompresë e ngrohtë mund të:

  • ndihmojë në lëngëzimin e materialit të ngurtësuar, duke e lejuar atë të kullojë
  • tërheq qelbin në sipërfaqe
  • zhbllokon gjëndrën, duke siguruar një rrugë kullimi për qelbin dhe mbeturinat

Masazhimi i zonës gjatë ose pas kompresës së ngrohtë ndihmon në ndarjen e materialit në mënyrë që të kullojë më mirë. Përdorni majat e gishtave të pastër, duke lëvizur në një model rrethor.

Një sasi e vogël gjaku mund të jetë e pranishme në drenazh, gjë që është normale. Nëse ka shumë gjak, shkoni menjëherë te mjeku.

Nëse lythi vazhdon pavarësisht kompresave të ngrohta dhe antibiotikëve, mjeku mund të kryejë prerje dhe drenim. Kjo procedurë kryhet në zyrën e mjekut.

Pas mpirjes së qepallës, mjeku bën një prerje të vogël dhe kullon qelbin dhe mbeturinat. Materiali që hiqet zakonisht shikohet nën një mikroskop për të verifikuar se nuk është një kancer shumë i rrallë, por i trajtueshëm, i quajtur karcinoma dhjamore.

Ndonjëherë një lyth nuk shërohet plotësisht dhe trupi e “muros” atë për të përmbajtur inflamacionin. Kjo rezulton në një gungë në qepallë të quajtur chalazion. Nuk  është e butë apo e dhimbshme. Ndryshe nga një lyth, ai shkaktohet nga inflamacioni dhe jo nga një infeksion.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN