MENU
klinika

Pasojat

Si ndikon kolesteroli i lartë tek lëkura?

20.08.2022 - 13:55

Kolesteroli i lartë është një gjendje mjaft e zakonshme në të cilën shumë kolesterol qarkullon në gjak. Kolesteroli është një lipid (yndyrë) që mund të grumbullohet në pllaka në arterie, duke i ngushtuar ato dhe duke ngushtuar rrjedhjen e gjakut në dhe nga zemra. Kjo mund të çojë në sëmundje të zemrës, sulm në zemër ose goditje në tru.

Kolesteroli i lartë zakonisht nuk shkakton simptoma nëse nuk çon në një ndërlikim. Kjo do të thotë që shpesh nuk e dini se keni kolesterol të lartë derisa një mjek të testojë gjakun.

Por nivelet e larta të yndyrave qarkulluese (kolesteroli dhe trigliceridet) ndonjëherë mund të çojnë në ndryshime të dukshme të lëkurës. E dhëna e parë që keni kolesterol të lartë mund të vijë në një grup të pashpjegueshëm të gungave, njollave të lëkurës së zverdhur të butë ose njollës në gjymtyrë.

Këto simptoma të lëkurës mund të jenë një shenjë e rëndësishme që duhet të menaxhoni nivelet tuaja të kolesterolit.

Si ndikon kolesteroli i lartë në lëkurë?

Kur shumë kolesterol qarkullon në gjak, ai mund të grumbullohet në depozitat yndyrore nën lëkurë. Kjo mund të shkaktojë një skuqje të gungave portokalli ose të verdhë të mbushura me yndyrë.

Kolesteroli gjithashtu mund të bllokojë enët e vogla të gjakut të quajtura kapilarë që furnizojnë lëkurën me oksigjen. Kjo mund të bëjë që sipërfaqja e lëkurës të ndryshojë ngjyrën. Mund të kontribuojë gjithashtu në sëmundje të lëkurës si psoriasis.

Kolesteroli i lartë ndonjëherë mund të çojë në një gjendje më serioze të quajtur embolia e kolesterolit. Kjo ndodh kur një kristal i pllakës së kolesterolit shkëputet dhe bllokon një venë ose arterie. Kjo mund të çojë në ulçera të lëkurës ose komplikime të tjera.

Hapi i parë për të trajtuar një problem të lëkurës të lidhur me kolesterolin është identifikimi i gjendjes. Më pas mund të trajtoni shkaqet themelore, duke përfshirë menaxhimin e niveleve të kolesterolit dhe triglicerideve.

Cilat janë simptomat e lëkurës nga kolesteroli i lartë?

Kushtet e lëkurës të shkaktuara nga nivelet e larta të kolesterolit dhe triglicerideve variojnë nga të lehta në më të rënda. Këtu janë disa nga më të zakonshmet.

Ksantoma

Ksantomat janë depozita të lokalizuara të yndyrës (lipideve) që zakonisht prekin lëkurën, indet nën lëkurë dhe tendinat. Ekzistojnë disa kategori të ksantomave:

Ksantoma shpërthyese: shfaqja e papritur e asaj që duket të jetë një skuqje e disa gungave në lëkurë, e mbushur me depozita yndyrore të kolesterolit

Ksantoma tuberoze ose tendinoze: nyje që gjenden shpesh në kyçet, gjunjë, bërryla dhe vithe

Ksantoma verrukoze: ksantoma të ngjashme me lythat në mukozën e brendshme të gojës ose ndonjëherë në organet gjenitale

Ksantoma planare: njolla të sheshta ose pak të ngritura në çdo pjesë të trupit

Ksantelasma

Ksantelasma është lloji më i zakonshëm i ksantoma planare. Është një copë e butë e gungave të verdha rreth syve, zakonisht rreth qosheve të syve më afër hundës. Është më e zakonshme në kapakun e sipërm sesa në kapakun e poshtëm, por mund të prekë të dyja.

Psoriaza

Psoriaza është një gjendje inflamatore e lëkurës që shkakton njolla të ngritura, të kuqe dhe kruarje të lëkurës për shkak të qarkullimit jashtëzakonisht të shpejtë të qelizave të lëkurës. Është një çrregullim kronik autoimun që shkakton një përgjigje inflamatore në trup. Mund të ndikojë në enët e gjakut, duke shkaktuar një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës.

Sipas hulumtimit të vitit 2017, ekziston gjithashtu një lidhje midis psoriazës dhe niveleve të larta të kolesterolit. Studiuesit nuk janë ende të sigurt pse është kjo. Nëse keni psoriazë, mund të mendoni të kontrolloni nivelet e kolesterolit dhe triglicerideve.

Embolia e kolesterolit

Embolia e kolesterolit ndodh kur kristalet e përbëra nga kolesteroli dhe substanca të tjera çlirohen nga pllakat në një nga arteriet e mëdha. Ata më pas udhëtojnë nëpër sistemin e qarkullimit të gjakut përpara se të vendosen në një arterie ose enë gjaku më të vogël.

Kjo mund të bllokojë rrjedhjen e gjakut në atë zonë, duke shkaktuar dëmtime dhe simptoma të lëkurës si:

  • ulcerat e këmbëve
  • njollë e lëkurës
  • gishtat blu ose vjollcë
  • livedo reticularis

Livedo reticularis

Livedo reticularis është një njollë blu-kuqe e lëkurës në një model rrjetë. Zakonisht shfaqet në kofshët, këmbët, gishtat e këmbëve, vithe, në pjesën e poshtme të këmbëve ose në ekstremitete të tjera. Shumë gjëra mund të shkaktojnë modelin, duke përfshirë embolinë e kolesterolit.

Kontaktoni një mjek nëse nuk largohet vetvetiu dhe pjesët e lëkurës bëhen blu shumë e errët në të zeza. Ju mund të keni një bllokim që kërkon kujdes urgjent mjekësor.

Nëse vëreni depozitime yndyrore nën lëkurë, gunga të verdha, njolla rreth syve ose njollë të butë deri në të rëndë të lëkurës, mund të keni një gjendje të lëkurës që lidhet me kolesterolin e lartë.

Është e rëndësishme të punoni me mjekun për të kontrolluar dhe menaxhuar nivelet e kolesterolit. Nëse kolesteroli i lartë po shkakton gjendjen e lëkurës, mjeku mund të rekomandojë ilaçe ose ndryshime në stilin e jetës për të ndihmuar në uljen e nivelit të kolesterolit dhe për të ndihmuar ju dhe lëkurën të qëndroni të shëndetshëm.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga dëshirë për të përtypur akull deri tek...

10 mënyra me të cilat trupi juaj po thotë se diçka nuk shkon