MENU
klinika

Sëmundja Sever

A mund të trajtohet dëmtimi i kyceve nga lëvizjet e njejta të përsëritura?

04.09.2022 - 10:36

Sëmundja Sever është një dëmtim i mbipërdorimit të nyjeve që ndonjëherë ndodh tek atletët e rinj. Nuk është në fakt një sëmundje, por termi gjithsesi përdoret gjerësisht.

Lëndimet nga përdorimi i tepërt janë rezultat i stresit të përsëritur, zakonisht në një nyje të cenueshme. Ata shpesh shoqërohen me lëvizje që janë me stres të lartë dhe të përsëritura, të tilla si vrapimi dhe kërcimi.

Ndryshe nga një dëmtim akut, i cili është rezultat i një traume të papritur si një kockë e thyer ose ndrydhje e kyçit të këmbës, lëndimet nga përdorimi i tepërt zhvillohen me kalimin e kohës dhe shpesh gradualisht. Përfundimisht, dhimbja rritet deri në një pikë sa ndikon në aftësinë e një atleti për të vazhduar veprimtarinë e tyre.

Lëndimet nga mbipërdorimi quhen gjithashtu lëndime kronike ose lëndime të përsëritura të stresit.

Çfarë është sëmundja Sever?
Sëmundja Sever, ose apofiziti kalkanik, shfaqet si dhimbje në thembër dhe shkaktohet nga një inflamacion i lidhjes midis kordonit të thembrës (tendonit të Akilit) dhe kalkaneusit, kocka e madhe që përfshin thembrën.

Kjo gjendje ndodh më shpesh tek atletët e rinj, zakonisht midis 8 dhe 15 vjeç. Ka tendencë të ndikohet nga stresi në trup gjatë një rritjeje.

Tetiva e Akilit është tendina më e fortë në trupin e njeriut. Ajo lidh tre muskuj të këmbës (gastrocnemius, soleus dhe plantaris) me thembrën e këmbës, duke vepruar në përkuljen e shputës (duke treguar gishtin) dhe përkuljen e gjurit.

Kur lidhja midis tendinit të fortë dhe kockës së thembrës dëmtohet, rezultati është tendosje, mikrotraumë dhe dhimbje.

Për shkak se kjo pikë e lidhjes është veçanërisht e prekshme pas një rritjeje të shpejtë, të rinjtë janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj kësaj gjendje.

Faktorë të tjerë kontribues përfshijnë aktivitete sportive të përsëritura si vrapimi, kyçet e ngushta dhe aktiviteti me ndikim të lartë në këpucët e konsumuara dhe jo mbështetëse.

Si trajtohet?
Megjithëse sëmundja Sever diagnostikohet nga një mjek, operacioni ose praktikat invazive nuk janë trajtime për këtë gjendje.

Mjeku mund të bëj një rreze X për të përcaktuar se nuk ka frakturë. Trajtimi është relativisht i thjeshtë dhe shumica e rasteve të sëmundjes Sever do të zgjidhen me pushim.

Nëse zbulohet se dhimbja është rezultat i sëmundjes, pushimi dhe lënia e kockave të pacientit të rriten deri në pjekuri do ta eliminojnë përfundimisht këtë gjendje. Gjatë shërimit, gjendja mund të ndihmohet me barna josteroidale anti-inflamatore NSAID (siç është ibuprofeni), kremi dhe shtrirja e muskujve të pulpës së këmbës.

Nëse modifikimi i aktivitetit dhe trajtimet e tjera më konservatore dështojnë për të lehtësuar dhimbjen, një mjek mund të aplikojë një gips në zonë, megjithëse zakonisht nuk është e nevojshme.

Trajtimi për sëmundjen e Sever-it tek një fëmijë ndodh në mënyrë shumë të ngjashme me mënyrën se si trajtohet tendinitin i Akilit tek një i rritur.

Zakonisht rekomandohet imobilizimi, ngritja e thembrave, këpucët e buta dhe mbështjellja e kyceve gjatë natës për 2 deri në 4 javë. Kur lëndimi fillon të shërohet, sugjerohet fokusimi në mobilizimin e indeve të buta dhe stërvitjen e elasticitetit të tendinit të Akilit.

Shiriti i Kineziologjisë është një metodë tjetër që mund të zvogëlojë dhimbjen e sëmundjes së Sever-it. Është një lloj i veçantë shiriti që mund të përdoret për të vendosur pikat e presionit në lëkurë për të reduktuar dhimbjen.

Megjithëse studimet e bëra janë kryesisht jopërfundimtare për efektivitetin e tij, metoda e shiritit vazhdon të jetë i popullarizuar në mesin e atletëve amatorë dhe konkurrues. Përdoruesit ndonjëherë raportojnë se ndihen më të fortë ose më rezistent ndaj lëndimeve. Në veçanti, me sëmundjen e Sever-it, duket se ka një reduktim të menjëhershëm të dhimbjes.

Por gjithmonë rekomandohet që të prisni për të përdorur shiritin kinesiologjik derisa të fillojë shërimi në vend që ta aplikoni atë gjatë periudhës së inflamacionit akut.