MENU
klinika

Nga BBC/ Çfarë përfshin plani

BE bie dakord për taksën e firmava të energjisë

30.09.2022 - 13:13

Bashkimi Evropian ka rënë dakord të vendosë masa urgjente për të ngarkuar firmat e energjisë në fitimet e tyre rekord.

Ministrat kanë rënë dakord për taksat e papritura për kompani të caktuara energjetike si dhe shkurtime të detyrueshme në përdorimin e energjisë elektrike. Plani përfshin një taksë mbi fitimet e tepërta të firmave të karburanteve fosile dhe një taksë mbi të ardhurat e tepërta të bëra nga rritja e kostove të energjisë elektrike. Paratë e mbledhura pritet të shkojnë për familjet dhe bizneset.

Por blloku është i ndarë nëse dhe si të kufizohet çmimi i shitjes me shumicë të gazit. Kjo vjen ndërsa Evropa po përgatitet për një dimër të vështirë për shkak të krizës së kostos së jetesës dhe shtrëngimit të furnizimeve globale të energjisë. Blloku po përpiqet kryesisht të heqë dorë nga energjia ruse, por e ka lënë atë të përpiqet për burime të tjera alternative, të shtrenjta.

Një taksë e papritur vendoset nga një qeveri ndaj një kompanie për të synuar firmat që kishin fatin të përfitonin nga diçka për të cilën nuk ishin përgjegjës – me fjalë të tjera, një fitim i papritur.

Firmat e energjisë po marrin shumë më tepër para për naftën dhe gazin e tyre sesa vitin e kaluar, pjesërisht për shkak se kërkesa është rritur ndërsa bota del nga pandemia dhe së fundmi për shkak të shqetësimeve të furnizimit për shkak të pushtimit të Ukrainës nga Rusia.

Në fillim të kësaj jave, 15 vende anëtare, përfshirë Francën dhe Italinë, i kërkuan BE-së të vendosë një kufi çmimi në faturat e gazit për të ngadalësuar kostot në rritje. Ende nuk është shpallur një vendim për kufirin e çmimit.

Në MB, ish-kancelari Rishi Sunak prezantoi një taksë të ngjashme me marrëveshjen e së premtes me BE në maj, të cilën ai e quajti Taksa e Fitimeve të Energjisë. Ai u aplikua për fitimet e bëra nga kompanitë nga nxjerrja e naftës dhe gazit në Mbretërinë e Bashkuar, por jo ato që prodhojnë energji elektrike nga burime të tilla si energjia bërthamore ose e erës.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga BBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mbyllje fabrikash, bankash, inflacion, mungesë produktesh...

Sanksionet perëndimore/ ‘Krisjet’ në ekonominë e Rusisë

Nga nafta tek energjia e produktet ushqimore

Si ndikoi lufta e Ukrainës në ekonominë e Kosovës?


Analiza nga "Project Syndicate"

Bota është ende ‘në flakë’!

Kërkesa të shumta nga të huajt për apartamentet ditore

A i rriti turizmi qiratë?

Nga rritja e tyre tek shpërndarja e bonusit

Ndryshime që do sjellë skema e re e pensioneve