MENU
klinika

Kriza energjetike

Europa hap “thesin”, miliarda euro mbështetje për qytetarët

12.09.2022 - 17:49

Lufta në Ukrainë e ka vënë Europën në një pozicion mjaft të vështirë, pasi këtë vit do të duhet të përballet me një dimër të egër për shkak të mungesës së gazit dhe shtrenjtimit të energjisë në treg.

Duke u gjendur prballë kësaj krize të madhe vendet e mëdha europiane kanë hapur thesin dhe do të investojnë miliarda euro për t’iu siguruar qytetarëve të tyre energji elektrike, por edhe ngrohje.

Gjermania e kancelarit Olaf Scholz ka parashikuar 95 miliardë euro si paketë investimi për qytetarët e saj, në mënyrë që ata të përballojnë rritjen e çmimit të energjisë elektrike.

Ndërkohë në Francë Emmanuel Macron do të vërë në dispozicion 67 miliardë euro, ndërsa Mbretëria e Bashkuar 15 miliardë paund, si dhe 100 miliardë paund për sigurimin e energjisë elektrike.

Duke kapërcyer tabutë fiskale dhe politike, qeveritë evropiane  kanë hapur arkat e tyre për mirë, pasi rezultati i këtij dimri merr një dimension historik dhe ekzistencial për të ardhmen e Evropës. Shumë kohë përpara paketës së re të masave të rekomanduara nga Komisioni më 14 shtator dhe përdorimit të të gjithë “municionit” në dispozicion, shtetet anëtare të BE-së, kanë trumbetuar një disbursim masiv të burimeve kombëtare në drejtim të mbështetjes financiare të familjeve dhe bizneseve.

Shpejtësia e reagimit të shteteve evropiane diktohet, krahas nevojave sociale, nga presioni i tregjeve nga njëra anë dhe nga ana tjetër nga riorganizimi më i gjerë gjeopolitik që po përpiqet Moska, duke shpërblyer vendet me orientim të fortë revizionist, me lëndë djegëse fosile të lira. Në të njëjtën kohë, trajtimi preferencial i vendeve mike të Moskës, siç pasqyrohet në politikën e çmimeve të Gazprom-it, forcon rrymat euroskeptike brenda shoqërive evropiane, duke krijuar në të njëjtën kohë pengesa për ndërmarrjen e nismave të përbashkëta në nivelin më të lartë në BE.

Në këtë këndvështrim, kërcënimi i Hungarisë për të parandaluar rinovimin e sanksioneve evropiane (më 15 shtator) kundër Rusisë, nëse oligarkët Alisher Usmanov, Piotr Aven dhe Viktor Rashnikov nuk përjashtohen prej tyre, përforcon frikën për një përpjekje të mundshme për të manipuluar vendimet e BE-së nga Moska, duke çuar gradualisht në minimin e institucioneve evropiane.

Qëndrimi i ashpër i Kremlinit ndaj vendimeve të ardhshme të BE-së, sjell nnë të njëjtën kohë, retë e recesionit mbi Bruksel, duke vënë në gatishmëri Bankën Qendrore Evropiane. Si rritja e obligacioneve qeveritare të eurozonës, ashtu edhe parashikimi i Komisionerit Ekonomik Evropian Paolo Gentiloni se “rreziku i një recesioni po rritet” në BE, pas inflacionit rekord, i cili u ngjit në 9.1% gushtin e kaluar, ata dhanë alarmin në Frankfurt, ku për herë të dytë që nga fillimi i krizës energjetike, presidentja e BQE Christine Lagarde njoftoi një rritje të normës kryesore të kredisë me 75 pikë bazë këtë herë, një rritje e paprecedentë në historinë e BQE dhe e krahasueshme, sipas disa analistëve, me operacionin e shpëtimit të euros nga paraardhësi i saj Mario Draghi në 2012.

Përveç reagimit institucional të BQE-së ndaj spirales inflacioniste, përplasja e samitit midis Presidentes së Komisionit Ursula von der Leyen dhe presidentit rus mbi kufirin e çmimit të gazit rus përfaqëson një moment vendimtar për të ardhmen e BE-së. . . ., si në vizionin e Putinit për një “botë ruse” e re, familja evropiane nuk përshtatet si një unitet i vetëm dhe i pandashëm. Përkundrazi, promovohet copëzimi i tij, i cili përforcohet sistematikisht nga sulmet e koordinuara të dezinformatave dhe shpifjeve të zyrtarëve kryesorë evropianë në internet, prej nga vijnë tastierat ruse.

Paketat “mamuth” në Gjermani

Përpara se t’i thoshte lamtumirë kësaj vere, Berlini nisi një paketë të tretë masive ndihme për qytetarët gjermanë, që arrin në 65 miliardë euro, e cila i shtohet atyre menjëherë, duke arritur në një total prej 95 miliardë euro mbështetje të drejtpërdrejtë sociale, megjithëse zëra të fortë brenda vendit supozojnë se shumat e disponueshme nuk do të jenë në gjendje të përballojnë të gjithë gamën e pasojave të drejtpërdrejta nga politika energjetike e Putinit. Masat e reja të ndihmës, megjithatë, kanë të bëjnë me grupe shumë të gjera shoqërore, me kancelarin gjerman Olaf Scholz duke u zotuar se “ne do ta udhëheqim vendin të sigurt përmes kësaj krize”, duke e quajtur trajtimin e saj një “detyrë kombëtare”. Në këtë kuadër, sipas Deutsche Ëelle, paketa e re e masave përfshin:

■ Përfitimet e njëhershme prej 300 euro për pensionistët dhe 200 euro për studentët.

■ Rishikimi i përfitimeve të strehimit, duke zgjeruar përfituesit në 2 milionë qytetarë nga 640,000 sot.

■ Rritja e kompensimit për banim (si shumë me kompensimin e energjisë) në 415 euro.

■ “Të ardhura qytetare” nga 1/1/2023 prej 500 euro (në zëvendësim të ndihmës sociale Hartz IV).

■ Ndarja e 1.5 miliardë eurove për kartat mujore të udhëtimit (49 euro ose 69 euro) për të gjithë Gjermaninë.

■ Rritja e pagesës mujore të fëmijëve në rreth 250 euro në muaj.

■ Ndryshime në sistemin e llogaritjes së tatimit mbi të ardhurat.

■ Zbritje për kontributet pensionale.

■ Zbritjet tatimore për shpenzimet e largësisë.

■ Një tavan për çmimin e energjisë elektrike, i cili do të financohet nga nxjerrja e fitimeve nga kompanitë e energjisë

67 miliardë mbështetje për Francën

Me burime kombëtare, Parisi po financon edhe aksionet për të frenuar efektet e shumëfishta të krizës energjetike të shkaktuar nga Rusia, pasi vlerësohet se Ministria Franceze e Financave do të ndajë një total prej 67 miliardë eurosh (ku përfshihet mbështetje masat e marra tashmë vitin e kaluar). Paketa franceze prej 67 miliardë euro përfshin 24 miliardë euro të akorduara për të mbuluar çmimet maksimale të gazit natyror dhe energjisë elektrike, si dhe subvencionimin e benzinës dhe karburanteve të tjera për automjetet.

Komoditeti i Francës në përballimin e çdo kostoje të luftës ruse energjetike bazohet në të ardhurat tatimore shumë më të larta se sa pritej, të cilat e kanë lejuar atë të përmbushë objektivin e saj fiskal prej 5% të deficitit të PBB-së. Megjithatë, me kalimin e ditëve, shqetësimi në Elysee (si dhe në shumicën e vendeve të qeverive evropiane) në lidhje me burimet e mundshme të financimit për mekanizmat e mbështetjes kombëtare po intensifikohet, duke qenë se dimri – dhe bashkë me të edhe temperaturat e ulëta – janë ende. ditë kalendarike larg, në kontrast me urgjencën e lehtësimit të familjeve dhe bizneseve dhe nevojave financiare që shumëfishohen muaj pas muaji. Në këtë kuadër, sipas gazetës “Le Monde”, presidenti francez Emmanuel Macron ka marrë rolin e… pasi favorizon një “kontribut” në nivel pan-evropian, i cili do të kontribuojë nga kompanitë e energjisë me kosto prodhimi shumë më të ulëta se çmimet e shitjes në treg. Me fjalë të tjera, duke fotografuar superfitimet, sipas të majtës franceze, qiramarrësi i Elysee tenton të krahasojë domosdoshmërinë e një mase emergjente për mbledhjen e të ardhurave publike, pa iu bashkuar megjithatë terminologjisë së opozitës franceze.

Çfarë do të thotë teknologjia e kondensimit dhe pse është sot dhe nesër në ngrohje

Fillimi i ngrirë në Britani

Një ngrirje dyvjeçare e faturave të energjisë për familjet britanike shënoi fillimin e postit të kryeministrit të Liz Truss. Masa, e cila pritet të hyjë në fuqi nga 1 tetori, do të reduktojë kostot vjetore të energjisë me 1000 £ për familje. Dhe në rastin e Mbretërisë së Bashkuar, megjithatë, paketa e re e mbështetjes do të financohet nga vendosja e një takse të jashtëzakonshme për kompanitë energjetike, ndërkohë që synimi i qeverisë së re britanike është të ulë inflacionin me 5 pikë përqindje, i cili ishte 6.2%. korrikun e vitit të kaluar, me Bankën e Anglisë që parashikon se do të arrijë në 13.3% në tetor. Pavarësisht fillimit të fuqishëm të qeverisë Truss, trashëgimia e paraardhësit të saj Boris Johnson tashmë përfshin një paketë të guximshme urgjence prej 15 miliardë paundësh që synon familjet britanike.

Masat deri në vitin 2024 në Austri

Proaktive përballë përshkallëzimit të mundshëm të luftës energjetike ruse ishte Austria, e cila filloi të përhapte një vello mbrojtjeje për konsumatorët e saj që nga janari i kaluar. Paketa e parë mbështetëse për familjet austriake parashikonte më pas kompensimin prej 150 euro për familje për të mbuluar kostot e energjisë, një shumë që u dyfishua për konsumatorët më të rrezikuar. Në të njëjtën kohë, Vjena pezulloi tarifën e detyrueshme të energjisë së gjelbër, duke kthyer rreth 60-100 euro për familje. Dy muaj më vonë, qeveria njoftoi 2 miliardë euro subvencione, duke përfshirë uljen e taksave dhe kompensimin për punëtorët. Hapi vendimtar, megjithatë, për të lehtësuar shumicën dërrmuese të qytetarëve u bë qershorin e kaluar, me Vjenën që vazhdoi me masa mbështetëse prej 28 miliardë euro, 24 miliardë. nga të cilat nga buxheti i shtetit, si një ndihmë prej 300 eurosh për pensionistët e ulët dhe grupet sociale në nevojë. Në mesin e javës së kaluar, u vendos që të vendoset një kufi i çmimit për energjinë elektrike shtëpiake, i cili pritet të zvogëlojë kostot e amvisërive me 500 euro në vit. Masa do të zbatohet nga dhjetori i ardhshëm deri në fund të qershorit 2024, me koston e saj prej 3-4 miliardë euro që mbulohet nga burimet shtetërore. Mbështetje e fortë financiare iu dha konsumatorëve dhe Belgjikës, me masat e para të lehtësimit duke filluar nga tetori 2021, duke arritur në fund të këtij viti. Nisur nga temperaturat veçanërisht të ulëta që mbizotërojnë në muajt e dimrit, ndër masat që janë marrë ndër të tjera janë: të tilla si një ndihmë prej 300 eurosh për pensionistët e ulët dhe grupet sociale në nevojë. Në mesin e javës së kaluar, u vendos që të vendoset një kufi i çmimit për energjinë elektrike shtëpiake, i cili pritet të zvogëlojë kostot e amvisërive me 500 euro në vit. Masa do të zbatohet nga dhjetori i ardhshëm deri në fund të qershorit 2024, me koston e saj prej 3-4 miliardë euro që mbulohet nga burimet shtetërore. Mbështetje e fortë financiare iu dha konsumatorëve dhe Belgjikës, me masat e para të lehtësimit duke filluar nga tetori 2021, duke arritur në fund të këtij viti. Nisur nga temperaturat veçanërisht të ulëta që mbizotërojnë në muajt e dimrit, ndër masat që janë marrë ndër të tjera janë: të tilla si një ndihmë prej 300 eurosh për pensionistët e ulët dhe grupet sociale në nevojë. Në mesin e javës së kaluar, u vendos që të vendoset një kufi i çmimit për energjinë elektrike shtëpiake, i cili pritet të zvogëlojë kostot e amvisërive me 500 euro në vit. Masa do të zbatohet nga dhjetori i ardhshëm deri në fund të qershorit 2024, me koston e saj prej 3-4 miliardë euro që mbulohet nga burimet shtetërore. Mbështetje e fortë financiare iu dha konsumatorëve dhe Belgjikës, me masat e para të lehtësimit duke filluar nga tetori 2021, duke arritur në fund të këtij viti. Nisur nga temperaturat veçanërisht të ulëta që mbizotërojnë në muajt e dimrit, ndër masat që janë marrë ndër të tjera janë: Në mesin e javës së kaluar, u vendos që të vendoset një kufi i çmimit për energjinë elektrike shtëpiake, i cili pritet të zvogëlojë kostot e amvisërive me 500 euro në vit. Masa do të zbatohet nga dhjetori i ardhshëm deri në fund të qershorit 2024, me koston e saj prej 3-4 miliardë euro që mbulohet nga burimet shtetërore. Mbështetje e fortë financiare iu dha konsumatorëve dhe Belgjikës, me masat e para të lehtësimit duke filluar nga tetori 2021, duke arritur në fund të këtij viti. Nisur nga temperaturat veçanërisht të ulëta që mbizotërojnë në muajt e dimrit, ndër masat që janë marrë ndër të tjera janë: Në mesin e javës së kaluar, u vendos që të vendoset një kufi i çmimit për energjinë elektrike shtëpiake, i cili pritet të zvogëlojë kostot e amvisërive me 500 euro në vit. Masa do të zbatohet nga dhjetori i ardhshëm deri në fund të qershorit 2024, me koston e saj prej 3-4 miliardë euro që mbulohet nga burimet shtetërore. Mbështetje e fortë financiare iu dha konsumatorëve dhe Belgjikës, me masat e para të lehtësimit duke filluar nga tetori 2021, duke arritur në fund të këtij viti. Nisur nga temperaturat veçanërisht të ulëta që mbizotërojnë në muajt e dimrit, ndër masat që janë marrë ndër të tjera janë: që pritet të ulë kostot e familjeve me 500 euro në vit. Masa do të zbatohet nga dhjetori i ardhshëm deri në fund të qershorit 2024, me koston e saj prej 3-4 miliardë euro që mbulohet nga burimet shtetërore. Mbështetje e fortë financiare iu dha konsumatorëve dhe Belgjikës, me masat e para të lehtësimit duke filluar nga tetori 2021, duke arritur në fund të këtij viti. Nisur nga temperaturat veçanërisht të ulëta që mbizotërojnë në muajt e dimrit, ndër masat që janë marrë ndër të tjera janë: që pritet të ulë kostot e familjeve me 500 euro në vit. Masa do të zbatohet nga dhjetori i ardhshëm deri në fund të qershorit 2024, me koston e saj prej 3-4 miliardë euro që mbulohet nga burimet shtetërore. Mbështetje e fortë financiare iu dha konsumatorëve dhe Belgjikës, me masat e para të lehtësimit duke filluar nga tetori 2021, duke arritur në fund të këtij viti. Nisur nga temperaturat veçanërisht të ulëta që mbizotërojnë në muajt e dimrit, ndër masat që janë marrë ndër të tjera janë: me masat e para të lehtësimit duke filluar nga tetori 2021, duke arritur në fund të këtij viti. Nisur nga temperaturat veçanërisht të ulëta që mbizotërojnë në muajt e dimrit, ndër masat që janë marrë ndër të tjera janë: me masat e para të lehtësimit duke filluar nga tetori 2021, duke arritur në fund të këtij viti. Nisur nga temperaturat veçanërisht të ulëta që mbizotërojnë në muajt e dimrit, ndër masat që janë marrë ndër të tjera janë:

■ Zgjerimi i tarifës sociale për 500,000 familje me një kosto prej 208 milionë euro.

■ Kontroll energjetik 80 euro për familjet më të rrezikuara, me një kosto totale prej 72 milionë euro.

■ Çeku 100 € dhe shkurtime të mëtejshme tarifash për familjet me të ardhura të ulëta prej 1.1 miliardë €.

■ Shtesa për ngrohje (për naftë) 200 euro dhe zgjatje e tarifës sociale, me një kosto prej 1.3 miliardë euro.

■ Ulja e taksave për naftën dhe benzinën me 17.5 cent për litër.

■ Ulja e TVSH-së për gazin natyror në 6%, si dhe e akcizës për karburantet deri në fund të vitit, me një buxhet total prej 1.4 miliardë euro. Pavarësisht ndërlikimeve të borxhit publik nga njëra anë dhe presionit të deficitit nga ana tjetër, Italia deri më tani ka ndarë 52 miliardë euro për të mbështetur familjet dhe bizneset nga energjia Armageddon, duke pasur parasysh varësinë e lartë të vendit nga gazi natyror rus. Në fakt, në prag të dimrit, qeveria italiane thuhet se është gati të procedojë, sipas Reuters, me një paketë të re masash në vlerën 6.2 miliardë euro, pa mundësi që të arrijë në 13 miliardë euro.

30 miliardë deri më tani Spanja 

ka shpenzuar të paktën 30 miliardë euro deri më tani, duke mbështetur familjet dhe bizneset në dy valë. Paketa e parë e masave prej 16 miliardë eurosh u miratua marsin e kaluar, duke ofruar mbështetje të menjëhershme për konsumatorët, por edhe kredi të subvencionuara. Paketa e dytë prej 9 miliardë eurosh pasoi në qershor. Një ulje e normës së TVSH-së në 6% nga 13% për një sasi të caktuar të përdorimit të energjisë elektrike është miratuar që nga tetori nga Portugalia, e cila po procedon me një valë të re uljesh prej 4 miliardë eurosh përpara dimrit. Kjo përfshin gjithashtu:

■ Kufirin 2% për rritjen e qirasë në 2023.

■ Pagesa shtesë për pensionistët në muajin tetor. Por 16 miliardë euro për vitin 2023 në masat e mbrojtjes sociale janë planifikuar nga Holanda, e cila ka ofruar mbështetje të synuar për familjet me të ardhura të ulëta, më shumë se 6 miliardë euro. Paketa e masave për Vitin e Ri përfshin rritje 10% të pagës minimale dhe subvencione më të larta për kujdesin shëndetësor dhe qiranë. Republika Çeke disbursoi 2.7 miliardë euro për të mbështetur kompanitë dhe familjet, ndërsa “kontrolli i nxehtësisë” për më shumë se 400,000 familje në Danimarkë kushtoi 320 milionë euro, të paguara në një shumë të vetme në gusht.

Edhe Finlanda hyn e armatosur në dimër, e cila ka shpallur garanci për likuiditet financiar prej më shumë se 10 miliardë eurosh në sektorin e energjisë.

Greqia është kampione

Pavarësisht potencialit të saj specifik fiskal, Greqia del si kampione pan-evropiane në mbështetjen e familjeve dhe bizneseve, pasi ka shpenzuar një shumë të barabartë me 3.7% të PBB-së, sipas Bruegel. Çmimi i ulët i energjisë elektrike në Greqi, i cili nuk është rritur, por mbetet në nivele më të ulëta se mesatarja europiane, përmendet edhe në një botim të “Financial Times”, siç ia doli Athinës, me përdorimin e burimeve alternative të energjisë dhe përzierje e re për energjinë elektrike që promovon, një ulje spektakolare e çmimit i cili është vendosur në 0.14 euro/kWh.