MENU
klinika

A mund të parandalohet?

Cilat janë simptomat e rrjedhjes kapilare?

01.10.2022 - 12:40

Plazma është pjesa e lëngshme e gjakut. Ajo përbën 55% të gjakut dhe përmban substanca si uji, proteina, yndyra dhe kripë.

Në sindromën e rrjedhjes kapilare, plazma rrjedh nga enët e vogla të gjakut (kapilarët) dhe në muskuj, organe, inde dhe zgavrën e trupit.

Kur plazma rrjedh në këto zona përreth, presioni i gjakut mund të bjerë shpejt. Kjo mund të çojë në një sërë simptomash dhe komplikimesh të rrezikshme.

Çdo sulm ( episod rrjedhjeje) zakonisht përfshin tre faza:

Faza prodromale: Kjo fazë përfshin ndjesitë ose simptomat që përjetoni përpara se të ndodhë një sulm. Kjo mund të përfshijë simptoma të ngjashme me gripin, marramendje dhe lodhje.

Faza e rrjedhjes së kapilarëve: Kjo është faza e sulmit dhe mund të zgjasë deri në 3 ditë. Në këtë fazë, lëngjet dhe albumina (proteina në plazmën e gjakut) rrjedhin nga kapilarët në inde, organe, muskuj ose zona të tjera. Kur kjo ndodh, presioni i gjakut bie, vëllimi i gjakut zvogëlohet dhe gjaku trashet. Kjo e bën më të vështirë dërgimin e oksigjenit në pjesën tjetër të trupit.

Faza e rikuperimit (rekrutimit): Kjo fazë ndodh pas sulmit kur kapilarët fillojnë të thithin përsëri lëngun.

Sindroma sistemike e rrjedhjes së kapilarëve prek kryesisht të rriturit më të vjetër se 50 vjeç; është shumë e rrallë tek fëmijët. Gjendja është më e zakonshme tek meshkujt sesa tek femrat.

Sindroma dytësore e rrjedhjes së kapilarëve mund të prekë njerëzit e çdo moshe, pasi lidhet me kushte të ndryshme shëndetësore dhe medikamente që një person mund të marrë.

Cilat janë simptomat?

Çdo fazë e sulmit të sindromës së rrjedhjes kapilare ka simptoma unike. Mbani në mend se simptomat mund të shfaqen papritur dhe mund të ndryshojnë nga një person në tjetrin, madje edhe nga një sulm në tjetrin.

Simptomat mund të variojnë në intensitet nga të lehta në të rënda.

Simptomat e fazës prodromale mund të përfshijnë:

 • hundë e zënë
 • dhimbje barku ose shqetësime në stomak
 • nauze dhe diarre
 • dhimbje muskulore (mialgji)
 • ethe
 • lodhje
 • dhimbje koke
 • marramendje ose marramendje
 • kollë ose simptoma të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes

Simptomat e fazës së rrjedhjes kapilar mund të përfshijnë:

 • presioni i ulët i gjakut (hipotensioni)
 • diarreja
 • ënjtje në krahë, këmbë dhe trup (edemë periferike)
 • gjak i trashur (hiperkoagulueshmëri)
 • Midis sulmeve, njerëzit me sindromën e rrjedhjes primare të kapilarëve zakonisht nuk shfaqin asnjë simptomë ose shenjë.

A  mund të trajtohet?

Nuk ka kurë për sindromën e rrjedhjes së kapilarëve. Në vend të kësaj, trajtimi fokusohet në parandalimin e sulmeve ose trajtimin e simptomave gjatë një sulmi.

Gjatë një sulmi, do t’ju duhet të qëndroni në spital. Mjekët trajtojnë simptomat dhe efektet e sulmit ashtu siç ndodhin.

Në veçanti, trajtimi përfshin rregullimin e presionit të gjakut për të mbajtur gjakun në lëvizje drejt organeve dhe parandalimin e ënjtjes dhe akumulimit të lëngjeve të tepërta në krahë, këmbë dhe trup.

Ndërhyrjet për sindromën e rrjedhjes kapilar përfshijnë:

Lëngjet: Është e rëndësishme të ruani një ekuilibër midis lëngjeve të mjaftueshme për të ndihmuar në rritjen e presionit të gjakut dhe jo shumë lëngje, gjë që mund ta përkeqësojë ënjtjen.

Dekompresimi kirurgjik: Kjo procedurë mund të ndihmojë me ënjtjen në krahë dhe këmbë nëse zhvillohet sindroma e ndarjes.

Diuretikët: Këto barna mund të trajtojnë grumbullimin ekstrem të lëngjeve gjatë fazës së rikuperimit.

Steroidet: Nëse jepen në fazat e hershme të një sulmi, glukokortikoidet mund të ndihmojnë në uljen e ashpërsisë së një rrjedhjeje kapilare.

Medikamente të tjera: Mjekët gjithashtu mund të përshkruajnë medikamente si:

 • teofilinë
 • terbutalinë
 • frenuesit e leukotrienit
 • ACE frenuesit

Parandalimi përfshin marrjen e rregullt të medikamenteve të caktuara edhe kur simptomat nuk janë të pranishme. Kjo metodë e trajtimit quhet profilaksë.

Studimet kanë treguar se një dozë e lartë e imunoglobulinës intravenoze (IVIG) çdo muaj, për shembull, mund të parandalojë sulmet në më shumë se 90% të njerëzve.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN