MENU
klinika

Editoriali i The Guardian

‘Rënia’ e Truss, simptomë e sëmundjeve të Britanisë…

19.10.2022 - 09:00

A është partia Konservatore një anije që po fundoset?

Kështu tregojnë ngjarjet e së hënës. Kapiteni, Liz Truss, mungonte në kuvertë për pjesën më të madhe të pasdites.

I dyti i qeverisë ishte larguar javën e kaluar pas një mini-buxheti katastrofik. Për të drejtën e anijes së qeverisë në listën e Truss, bashkëshorti i ri dhe kancelari i ri, Jeremy Hunt, listoi ndryshimet fiskale.

Politika tani është që të rritet paga e bankierëve dhe të shohim që faturat e energjisë shtëpiake të rriten në prillin e ardhshëm me 75% në një mesatare prej 4,400 £ në vit.

Duke marrë kritika nga laburistët, Truss dërgoi kolegen e saj Penny Mordaunt, për të mbrojtur atë që kishte mbetur nga programi i saj.

Truss nuk është larguar nga partia e saj. Por duket se e ka lënë atë.

Me pak shanse për të fituar zgjedhjet e ardhshme, nuk është për t’u habitur që ajo përballet me një ekuipazh rebel. Qeveria e saj po bie, jo për shkak të një grushti shteti, apo të opozitës, por si pasojë e paaftësisë së saj.

Në vend të një revolucioni të premtuar në të menduarit ekonomik, Truss risolli ideologjisë e dështuar. Ky është një lajm i keq për Britaninë.

Dekada e fundit ka treguar se, kursimi i tepërt përfundon me një krizë të paqeverisjes që është shumë më intensive se urgjenca që përshpejtoi ardhjen e saj.

Në verë, Truss injoroi paralajmërimin e Zyrës për Përgjegjësi Buxhetore se Britania përballej me një barrë borxhi “të paqëndrueshëm”.

Por strategjia e saj alternative e rritjes u ndërtua mbi politika – të tilla si thyerja dhe liberalizimi i ligjeve të planifikimit – që nuk mund të miratoheshin nga partia e saj.

Ishte politika ajo që solli në tokë Truss. Programi i saj i uljes së taksave është zëvendësuar nga 32 miliardë paund rritje taksash. OBR sugjeron se do të nevojiteshin një shkurtim i mëtejshëm prej 40 miliardë paundësh.

Shuma të tilla tingëllojnë të mëdha, por ato janë plotësisht të menaxhueshme – nëse ekziston një koordinim i politikave midis qeverisë dhe bankës së saj qendrore.

Fakti që një kryeministër është shumë më i lehtë për t’u hequr sesa një guvernator i Bankës është i gabuar në terma thjesht demokratikë, por kjo do të thotë se qeveritë gjithmonë mbyllin njërin sy të parët.

Banka ishte e qartë se nuk ishte e përgatitur për të ndihmuar Thesarin me financimin e kërkuar për t’u marrë me një goditje importi të shkaktuar nga pushtimi rus i Ukrainës.

HANLEY, ENGLAND – JULY 25: Rishi Sunak and Liz Truss take part in the BBC Leadership debate at Victoria Hall on July 25, 2022 in Hanley, England. Former Chancellor Rishi Sunak and Current Foreign Secretary Liz Truss go head-to-head in the BBC Conservative Leadership debate in their bid to win the contest and become the UK’s next Prime Minister. (Photo by Jacob King – WPA Pool/Getty Images)

Kostoja e vlerësuar prej 190 miliardë £ mund të përballohet vetëm nga bilancet në sektorin publik dhe privat. Nëse nuk përmbushet nga qeveria, e ndihmuar nga banka e saj qendrore, atëherë do të jenë familjet dhe bizneset që do të marrin goditjen.

Duheshin shpenzime të mençura publike për të mbrojtur të ardhurat, veçanërisht për të varfërit; të ulë kërkesën për industri me intensitet karboni duke subvencionuar siç duhet transportin publik; dhe të krijojë vende pune të paguara mirë në sektorin publik. Në vend të kësaj, Truss ka zgjedhur masat shtrënguese.

Britania përballet me një recesion të gjatë dhe të thellë – me potencial për falimentime masive pasi njerëzit nuk janë në gjendje të përballojnë rinovimin e hipotekave.

Kriza sistematike e shtetit do të vazhdojë për aq kohë sa në krijimin e saj janë të implikuar aktorët më të fuqishëm, nga të dyja partitë kryesore politike.

Në këtë drejtim, rënia e qeverisë së Truss është një simptomë e një sëmundjeje shumë më të përhapur.

Burimi: The Guardian

Përktheu dhe përshtati: Konica.al