MENU
klinika

Në kushte shtëpie

5 trajtime për heqjen e njollave të moshës

10.11.2022 - 18:18

Ju keni një sërë opsionesh për trajtimin e keratozës aktinike, ose njollave të moshës, në shtëpi. Nëse vëreni këto pika, një dermatolog mund të përshkruajë mjekimin e duhur për ju.

Keratozat aktinike (solare) janë njolla të përafërta, me luspa që zakonisht shfaqen në duar, krahë ose fytyrë. Ato nganjëherë quhen edhe njolla të moshës ose njolla dielli.

Ato zakonisht kanë një diametër nën një inç (ose 2.5 centimetra) dhe mund të kenë një pamje kafe, të kuqe ose rozë. Ndonjëherë, ato mund të kruhen ose të rrjedhin gjak dhe të formojnë kore.

Kjo gjendje e lëkurës ndodh si rezultat i dëmtimit të lëkurës për vite të tëra për shkak të ekspozimit në diell, i cili mund të shkaktojë rritje të parregullt në qelizat e lëkurës të quajtura keratinocitet.

Këto njolla nuk janë vetë kanceroze, por deri në 10% e keratozave aktinike mund të përparojnë në karcinomë të qelizave skuamoze (SCC), lloji i dytë më i zakonshëm i kancerit të lëkurës.

Për këtë arsye, zakonisht një dermatolog duhet të kontrollojë keratozat aktinike.

Keratozat aktinike ndonjëherë shërohen vetë, por zakonisht kanë nevojë për trajtim profesional. Një numër trajtimesh të ndryshme mund të ndihmojnë në trajtimin e keratozës aktinike. Si pjesë e planit tuaj të kujdesit, dermatologu mund të përshkruajë ilaçe për trajtimin në shtëpi.

Trajtimet e keratozës aktinike në shtëpi

Nuk ka mjete juridike shtëpiake të njohura pa recetë për trajtimin e keratozës aktinike.

Sipas një studimi të rastit, një burrë 66-vjeçar trajtoi me sukses keratozën aktinike duke aplikuar mjaltin Kanuka rregullisht për 3 muaj. Megjithatë, ekspertët duhet ende të testojnë dhe konfirmojnë efikasitetin e mjaltit Kanuka si një trajtim në shtëpi për keratozën aktinike në një shkallë të gjerë.

Por ju keni disa opsione për trajtimin e keratozës aktinike në shtëpi me ilaçe me recetë.

Këto opsione janë të gjitha trajtime aktuale që i aplikoni drejtpërdrejt në lëkurë.

  1. 5-fluorouracil

Një nga terapitë e përdorura gjerësisht dhe më efektive me recetë në shtëpi është kimioterapia aktuale e quajtur 5-fluorouracil.

Emrat e markave për këtë ilaç përfshijnë Carac, Efudex, Fluoroplex dhe Tolak.

Dermatologu mund të sugjerojë aplikimin e tij një ose dy herë në ditë për disa javë. Në varësi të shkallës së keratozës suaj aktinike, ata mund të rekomandojnë aplikimin e saj në të gjithë seksionin e lëkurës së prekur në vend të vetë lezioneve individuale. Zonat e trajtuara përfundimisht do të bëhen kore dhe më pas mund të përdorni pomada shëruese si Aquaphor pasi të ndaloni 5-fluorouracil për 7 deri në 10 ditë. Mjeku  mund të ofrojë udhëzime më të personalizuara. Ju mund të keni nevojë të përsërisni mjekimin, në varësi të ashpërsisë së lezioneve të keratozës aktinike.

  1. Diklofenak natriumi

Xhel natriumi diklofenak (Solaraze, Cambia, Voltaren) është një ilaç anti-inflamator josteroidal (NSAID) që mund të ndihmojë në trajtimin e keratozës aktinike. Nuk është e qartë pse ndihmon në reduktimin e shfaqjes së lezioneve të lëkurës.

Zakonisht do ta aplikoni dy herë në ditë për 2 deri në 3 muaj. Nëse vëreni ndonjë efekt anësor të padëshiruar, është më mirë të njoftoni mjekun dhe të vazhdoni të aplikoni xhelin nëse mjeku nuk ju thotë të ndaloni përdorimin e tij.

Ju gjithashtu duhet të shmangni ekspozimin e lëkurës në diell gjatë përdorimit të xhelit të natriumit diklofenak. Së bashku me përdorimin e kremës kundër diellit çdo ditë – pavarësisht nëse dilni jashtë apo jo – mund të përdorni kapele, doreza dhe veshje të tjera që mund të mbulojnë ose mbrojnë zonën e prekur të lëkurës.

  1. Imiquimod

Ju mund të merrni një recetë për këtë mjekim nëse keni keratozë aktinike në fytyrën dhe lëkurën e kokës. Ky medikament vepron duke ndikuar në përgjigjen imune të trupit ndaj lezioneve të lëkurës. Në terma bazë, ai nxit sistemin imunitar të lëshojë citokina, të cilat mund të shkaktojnë inflamacion që ndihmon në shkatërrimin e lezioneve të keratozës aktinike.

Kur përdorni këtë ilaç, do të përjetoni një reagim të lëkurës, i cili mund të përfshijë kruajtje, djegie dhe ënjtje. Këto shenja tregojnë se trajtimi po funksionon.

Nëse një mjek përshkruan imiquimod, ai ka të ngjarë t’ju rekomandojë:

aplikojeni një herë në ditë dy herë në javë

lëreni ilaçin në lëkurë për 8 orë dhe më pas shpëlajeni

largoni aplikimet e barnave me 3 ose 4 ditë

vazhdoni ta aplikoni për 16 javë, edhe nëse keratoza largohet para kësaj periudhe

  1. Ingenol mebutate

Ju do ta aplikoni këtë xhel mjekimi një herë në ditë për 2 ose 3 ditë rresht dhe do ta lini të veprojë për rreth 6 orë para se ta lani. Dermatologu do t’ju japë udhëzime më specifike dhe të personalizuara për përdorimin e këtij trajtimi.

  1. Pomadë Tirbanibulin

Ky trajtim zakonisht përdoret në fytyrë dhe skalp. Hulumtimet e vitit 2021 sugjerojnë se mund të shkaktojë më pak efekte anësore sesa 5-fluorouracil, diklofenak dhe imiquimod.

Në përgjithësi, do ta aplikoni direkt në lëkurën e prekur një herë në ditë për 5 ditë rresht. Shmangni aplikimin e tij diku tjetër përveç zonave që dermatologu ju thotë të trajtoni.

Ju mund të ulni rrezikun e zhvillimit të keratozës aktinike duke reduktuar ekspozimin në diell dhe duke përdorur krem kundër diellit çdo ditë. Nëse vëreni ndonjë shenjë të keratozës aktinike ose ndryshimeve të tjera në lëkurë, një hap tjetër i mirë përfshin caktimin e një takimi me një dermatolog për të marrë një diagnozë dhe trajtim sa më shpejt të jetë e mundur.