MENU
klinika

Merreni parasysh...

A është e mundur të jetosh vërtet pa makinë?

03.11.2022 - 12:09

Emergjenca mjedisore, ndotja dhe rritja e paqëndrueshme e çmimeve të benzinës dhe lëndëve të tjera djegëse e bëjnë zotërimin e një makine të krahasueshme me një luks që jo të gjithë mund ta përballojnë. Komoditeti i makinës nuk ka të krahasuar me asnjë mjet tjetër transporti, por a është e mundur të jetosh pa një të tillë?

Përgjigja sigurisht është po. Ashtu si gjeneratat e mëparshme mbijetuan me shumë pak makina në pronësi, kështu që ne mund të mësoheshim të lëviznim ndryshe sot.

Sigurisht që nuk është e lehtë. Shumë njerëz kanë nevojë për një makinë për të shkuar në punë, duke udhëtuar në rrugë që janë pak, ose aspak të mbuluara nga transporti publik.

Alternativat sigurisht që ekzistojnë, si skuterët dhe biçikletat elektrike, mjetet e transportit publik. Të gjitha të krijuara për të kontribuar në kursimin e energjisë apo karburantit në botë. Sigurisht, për të pasur sukses në këtë qëllim, të qenit pa makinë duhet të jetë një zgjedhje e rrënjosur mirë.

Në fakt, idealja është të mësoheni të preferoni metoda të tjera të lëvizshmërisë edhe para se të merrni një leje drejtimi.

Përparësitë dhe Përfitimet

Të jetosh pa makinë nuk është gjithmonë e lehtë, por ka disa avantazhe, individuale dhe kolektive. Përfitimet e zgjedhjes për të hequr dorë nga një makinë private janë të ndryshme dhe mund të jenë të mjaftueshme për të rivlerësuar jetën e dikujt, qoftë duke zgjedhur të qëndrojë pa makinë, qoftë edhe duke u përpjekur për të minimizuar përdorimin e saj. Le të shohim cilat janë avantazhet kryesore, të cilat e bëjnë jo vetëm të mundur, por edhe pozitive të jetosh pa makinë.

1. Ulja e ndotjes

Një nga arsyet kryesore që shtyn gjithnjë e më shumë njerëz të reduktojnë përdorimin e makinave është sigurisht ndotja. Situata mjedisore sot është e paqëndrueshme, për shkak të vrimës së ozonit dhe emetimeve të gazrave serrë.

2. Më pak shpenzime

Një tjetër shtysë e madhe për të hequr dorë nga makina është kostoja gjithnjë në rritje e mirëmbajtjes dhe karburantit. Të posedosh një makinë sot është shumë e shtrenjtë. Jo të gjithë janë në gjendje të përballojnë barrën ekonomike të një makine, jo vetëm në momentin e blerjes, por sidomos me kalimin e viteve, për shkak të kostove të paracaktuara dhe riparimeve.

3. Lëviz me diçka tjetër

Një alternativë ndaj makinës, sidomos në vendet me mot të mirë, është biçikleta. Kështu vë trupin në lëvizje dhe mban trupin në formë.

4. Rizbuloni autobusët

Një përfitim i të qenit pa makinë është të rizbulosh aspektet pozitive të transportit publik. Mund të jenë më të pakëndshme në fillim, por kanë avantazhe. Kurseni kohën e parkimit, stresit në rrugë, vigjilencën e madhe që duhet të keni. Mund ta shfrytëzoni pastaj udhëtimin për të lexuar apo dëgjuar muzikë. Pse jo edhe për të folur me miq.

5. Ndjehu krenar

Mospasja e një makine, për të gjitha arsyet e listuara më sipër, ju bën të ndiheni krenarë për veten dhe zgjedhjet tuaja që kontribuojnë për ta bërë botën një vend më të mirë. Vendimi për të ndaluar ndotjen me makinën tuaj është etik dhe ekologjik, një zgjedhje për t’u lavdëruar dhe nuk ka asgjë të keqe të bësh diçka për t’u ndjerë më mirë me veten dhe botën.