MENU
klinika

Prek tiroiden

A është gjenetike sëmundja e Hashimotos?

24.11.2022 - 16:24

Sëmundja e Hashimotos është një çrregullim autoimun që prek gjëndrën tiroide. Tiroidja është një gjëndër në formë fluture e vendosur në bazën e qafës pak poshtë mollës së Adamit. Tiroidja prodhon hormone që ndihmojnë në rregullimin e shumë funksioneve në trup.

Një çrregullim autoimun është një sëmundje e shkaktuar nga sistemi imunitar që sulmon indet e shëndetshme. Në sëmundjen e Hashimotos, qelizat e sistemit imunitar çojnë në vdekjen e qelizave që prodhojnë hormone të tiroides. Sëmundja zakonisht rezulton në një rënie të prodhimit të hormoneve (hipotiroidizëm).

Megjithëse çdokush mund të zhvillojë sëmundjen e Hashimotos, ajo është më e zakonshme tek gratë e moshës së mesme. Trajtimi parësor është zëvendësimi i hormoneve tiroide.

Sëmundja e Hashimotos njihet edhe si tiroiditi i Hashimotos, tiroiditi limfocitar kronik dhe tiroiditi kronik autoimun.

Simptomat

Sëmundja e Hashimotos përparon ngadalë me kalimin e viteve. Ju mund të mos vini re shenja ose simptoma të sëmundjes. Përfundimisht, rënia e prodhimit të hormoneve tiroide mund të rezultojë në ndonjë nga sa vijon:

 • Lodhje dhe plogështi
 • Rritja e ndjeshmërisë ndaj të ftohtit
 • Përgjumje e shtuar
 • Lëkurë të thatë
 • Kapsllëk
 • Dobësi muskulore
 • Dhimbje muskulore, butësi dhe ngurtësi
 • Dhimbje dhe ngurtësi të kyçeve
 • Gjakderdhje e parregullt ose e tepruar menstruale
 • Depresioni
 • Probleme me kujtesën ose përqendrimin
 • Ënjtje e tiroides (struma)
 • Një fytyrë e fryrë
 • Thonjtë e brishtë
 • Renia e flokeve
 • Zgjerimi i gjuhës

Kur duhet të shihni një mjek?

Shenjat dhe simptomat e sëmundjes Hashimoto ndryshojnë shumë dhe nuk janë specifike për këtë çrregullim. Për shkak se këto simptoma mund të rezultojnë nga çdo numër çrregullimesh, është e rëndësishme të shihni mjekun sa më shpejt të jetë e mundur për një diagnozë në kohë dhe të saktë.

Shkaqet

Sëmundja e Hashimotos është një çrregullim autoimun. Sistemi imunitar krijon antitrupa që sulmojnë qelizat tiroide sikur të ishin baktere, viruse ose ndonjë trup tjetër të huaj. Sistemi imunitar grumbullon gabimisht agjentë që luftojnë sëmundjet që dëmtojnë qelizat dhe çojnë në vdekjen e qelizave.

Ajo që e bën sistemin imunitar të sulmojë qelizat e tiroides nuk është e qartë. Fillimi i sëmundjes mund të lidhet me:

Faktorët gjenetikë

Shkaktarë mjedisorë, të tillë si infeksioni, stresi ose ekspozimi ndaj rrezatimit

Ndërveprimet ndërmjet faktorëve mjedisorë dhe gjenetikë

Mjekimi

Shumica e njerëzve me sëmundjen e Hashimotos marrin ilaçe për të trajtuar hipotiroidizmin. Nëse keni hipotiroidizëm të lehtë, mund të mos keni trajtim, por bëni teste të rregullta TSH për të monitoruar nivelet e hormoneve tiroide.

*Terapia e zëvendësimit të hormoneve T-4

Hipotiroidizmi i lidhur me sëmundjen e Hashimotos trajtohet me një hormon sintetik të quajtur levotiroksinë (Levoxyl, Synthroid, etj.). Hormoni sintetik funksionon si hormoni T-4 i prodhuar natyrshëm nga tiroidja.

Qëllimi i trajtimit është rivendosja dhe ruajtja e niveleve adekuate të hormonit T-4 dhe përmirësimi i simptomave të hipotiroidizmit. Ju do të keni nevojë për këtë trajtim për pjesën tjetër të jetës tuaj.

Monitorimi i dozës

Mjeku do të përcaktojë një dozë të levotiroksinës që është e përshtatshme për moshën, peshën, prodhimin aktual të tiroides, kushte të tjera mjekësore dhe faktorë të tjerë. Më pas do të ritestojë nivelet tuaja të TSH rreth 6 deri në 10 javë më vonë dhe do të rregullojë dozën sipas nevojës.

Pasi të përcaktohet doza më e mirë, do të vazhdoni ta merrni ilaçin një herë në ditë. Ju do të keni nevojë për teste përcjellëse një herë në vit për të monitoruar nivelet e TSH ose në çdo kohë pasi mjeku ndryshojë dozën tuaj.

Një pilulë levotiroksinë zakonisht merret në mëngjes para se të hani. Flisni me mjekun nëse keni ndonjë pyetje se kur ose si ta merrni pilulën. Gjithashtu, pyesni se çfarë të bëni nëse e kaloni aksidentalisht një dozë.

Për shkak se levotiroksina vepron si T-4 natyrale në trup, në përgjithësi nuk ka efekte anësore për sa kohë që trajtimi rezulton në nivele “natyrore” të T-4 për trup.

Shumë hormone tiroide mund të përkeqësojë humbjen e kockave që shkakton kocka të dobëta dhe të brishta (osteoporozë) ose të shkaktojë rrahje të parregullta të zemrës (aritmi).

*Terapia e zëvendësimit të hormoneve T-3

T-4 i prodhuar natyrshëm konvertohet në një hormon tjetër tiroide të quajtur triiodothyronine (T-3). Hormoni zëvendësues T-4 konvertohet gjithashtu në T-3, dhe për shumicën e njerëzve terapia zëvendësuese T-4 rezulton në një furnizim adekuat të T-3 për trupin.

Për njerëzit që kanë nevojë për kontroll më të mirë të simptomave, një mjek gjithashtu mund të përshkruajë një hormon sintetik T-3 (Cytomel) ose një kombinim sintetik T-4 dhe T-3. Efektet anësore të zëvendësimit të hormonit T-3 përfshijnë rrahje të shpejta të zemrës, pagjumësi dhe ankth. Këto trajtime mund të testohen me një periudhë prove prej 3 deri në 6 muaj.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Simptomat, shkaqet dhe trajtimi

Çfarë është Hipotiroidizmi?