MENU
klinika

Artriti

A është sallami i dëmshëm për përdhesin?

20.11.2022 - 12:28

Përdhesi është një lloj i zakonshëm i artritit që karakterizohet nga inflamacioni i kyçeve. Simptomat përfshijnë dhimbje kyçesh, ënjtje, tofi, nxehtësi dhe skuqje.

Përdhesi prek rreth 41 milionë të rritur në mbarë botën. Ai shoqërohet me hiperuriceminë – grumbullimin e acidit urik në gjak. Kjo çon në grumbullimin e kristaleve të uratit të monosodiumit (MSU) në disa nyje dhe inde.

Ky grumbullim i MSU në nyje është përgjegjës për simptoma potencialisht të rënda të përdhesit dhe shpërthime të përhershme.

Hiperuricemia shoqërohet gjithashtu me rrezikun e shtuar të zhvillimit të kushteve të tjera kronike ose sëmundjeve shoqëruese si sëmundjet e zemrës, presioni i lartë i gjakut, diabeti dhe sëmundjet e veshkave.

A është sallami i dëmshëm për përdhesin?
Salami është bërë zakonisht me mish derri ose një kombinim të mishit të kuq të copëtuar ose të bluar si viçi, mish dreri dhe qengji ose pule. Shpesh fermentohet dhe kurohet me kripë dhe ruhet në një shtresë derri transparente.

Gjatë përpunimit, përfshihen konservues kimikë dhe aditivë për të përmirësuar shijen dhe jetëgjatësinë e sallamit.

Hulumtimi i vitit 2017 sugjeron se konsumi i lartë i mishit të kuq të përpunuar, përfshirë sallamin, lidhet me një rrezik në rritje të zhvillimit të kushteve shëndetësore.

Studiuesit vunë në dukje se konsumimi i 50 gram mishi të përpunuar në ditë, rrit rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2 me 32%. Rreziku i disa llojeve të kancerit, goditjes në tru dhe sëmundjeve të zemrës është rritur gjithashtu.

Hulumtimet e reja nga viti 2020 vazhdojnë të demonstrojnë lidhjen midis kushteve kronike si obeziteti, presioni i lartë i gjakut, diabeti dhe përhapja në rritje e përdhesit.

Mishi i kuq është gjithashtu shumë i pasur me purina – komponime që formojnë acidin urik në trup – dhe tregohet se rrisin rrezikun e zhvillimit të hiperuricemisë dhe përdhesit.

Kjo do të thotë se kur hahet shpesh dhe në sasi të mëdha, sallami mund të jetë i keq për përdhesin.

Cilat ushqime të tjera duhet të kufizoni ose shmangni nëse keni përdhes?
Së bashku me medikamentet, dieta dhe ushqimi luajnë një rol të rëndësishëm në menaxhimin e përdhesit, sugjeron një studim i vitit 2016. Në mënyrë tipike, ushqimet me përmbajtje të lartë purine duhet të kufizohen ose të shmangen fare.

Marrja e lartë e ushqimeve dhe pijeve të mëposhtme mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të përdhes ose të shkaktojë simptomat e tij te njerëzit me hiperuricemi:

mish, duke përfshirë derri, qengji dhe viçi

ushqim deti, duke përfshirë açuge, sardelet dhe karkaleca

pije të pasura me fruktozë, duke përfshirë pije joalkoolike ose pije të gazuara dhe disa lëngje

pijet alkoolike, duke përfshirë birrën, verën dhe pijet alkoolike të forta

Alkooli mund të ndikojë në përdhes në një nga dy mënyrat. Disa alkoole, si birra, janë të larta në purina, të cilat rrisin rrezikun e hiperuricemisë.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se jo të gjitha ushqimet e pasura me purine duhet të shmangen.

Ushqimet e pasura me purine me bazë bimore – si perimet, soja dhe produktet e qumështit – mund të tolerohen në mënyrë të sigurt.

Gjithmonë konsultohuni me një profesionist të kujdesit shëndetësor ose dietolog, nëse keni akses në një të tillë, për të përcaktuar zgjedhjet më të mira dietike për nevojat tuaja individuale.