MENU
klinika

Ndikimi...

A mund të hanë karamele personat me diabet?

01.11.2022 - 13:11

Ngrënia e ëmbëlsirave mund të jetë një temë e diskutueshme për njerëzit me diabet.

Keqkuptimet në lidhje me sheqerin dhe karamelet që janë jashtë kufijve për njerëzit me diabet mund të gjenden në mendësinë publike, në media edhe brenda vetë komunitetit mjekësor.

Me sezonin e Halloëeen-it, fëmijët dhe të rriturit me diabet, si dhe të dashurit dhe miqtë e tyre mund të përballen me këtë problem edhe më shpesh se në periudha të tjera të vitit.

A është mirë të hani karamele nëse keni diabet?

Përgjigje e shkurtër: Po, njerëzit me diabet mund të hanë karamele.

Të rriturit dhe fëmijët me diabet (pavarësisht nga lloji) kanë po aq të drejtë për dicka të ëmbël herë pas here si çdokush tjetër. Si çdo gjë tjetër, detajet dhe konteksti kanë më shumë rëndësi, dhe moderimi është thelbësor për këdo që jeton me diabet kur bëhet fjalë për zgjedhjet e ushqimit. Ushqimet dhe pijet me sheqer të lartë mund të ndikojnë në nivelet e glukozës më shpejt dhe në mënyrë dramatike, kështu që është e rëndësishme të kuptoni se si ato ndikojnë në menaxhimin e diabetit.

Njerëzit me diabet duhet të marrin në konsideratë planifikim shtesë nëse duan të hanë karamele. Ata duhet të jenë të vetëdijshëm për numërimin e karbohidrateve dhe dozimin e duhur të insulinës nëse ndodh që të përdorin atë hormon për të ndihmuar në menaxhimin e gjendjes së tyre.

Është e rëndësishme të mbani mend, gjithashtu, se njerëzit me diabet zakonisht shikojnë numrin total të karbohidrateve të ushqimit dhe pijeve, dhe jo domosdoshmërisht duke u kujdesur për përmbajtjen e sheqerit.

Ndërsa ëmbëlsirat mund të bëjnë që sheqeri në gjak të rritet më shpejt, është ai numër i karbohidrateve që duhet parë kur konsumoni një karamele. E njëjta gjë vlen edhe për ëmbëlsirat pa sheqer, të cilat gjithashtu përmbajnë një sasi të caktuar të karbohidrateve dhe që duhet të merren parasysh kur vendosni atë zgjedhje ushqimore në menaxhimin tuaj të diabetit.

Disa karamele, të tilla si ato që përmbajnë gjalpë kikiriku ose arra, mund të kërkojnë më shumë kohë për të ndikuar në sheqerin në gjak dhe nuk do të çojnë në rritje dramatike menjëherë pas ngrënies së tyre. Megjithatë, ëmbëlsirat e tjera të zakonshme me sheqer mund të shkaktojnë rritje të shpejtë të sheqerit në gjak, dhe disa profesionistë mjekësorë sugjerojnë të hani një pak ëmbëlsirë më afër kohës së vaktit, në mënyrë që të “zbutni goditjen” e një rritjeje të papritur të sheqerit në gjak.

Sigurisht, do t’ju duhet ende të merrni parasysh kaloritë dhe karbohidratet që përmban ëmbëlsira.

A duhet të hani karamele për të trajtuar sheqerin e ulët në gjak?

Edhe pse mund të mos jetë vakti më i shëndetshëm, trajtimi i çdo sheqeri të ulët në gjak me sheqer me veprim të shpejtë mund të jetë i dobishëm.

Disa karamele që përmbajnë sheqer veprojnë shumë shpejt. Megjithatë, disa të tjera (përfshirë ato me çokollatë ose gjalpë kikiriku) kanë përmbajtje më të lartë yndyre dhe treten më ngadalë dhe kërkojnë më shumë kohë për të ndikuar në sheqernat në gjak, kështu që mund të mos jenë të përshtatshme për të trajtuar shpejt hipogliceminë e rëndë.

Një tjetër pengesë e të ngrënit të ëmbëlsirave për të trajtuar sheqernat e ulëta në gjak është se ato mund të reagojnë shpejt dhe nëse hani shumë, mund të shkaktojë sheqerna më të larta në gjak (rritje të larta).

Sigurohuni që të konsultoheni me mjekun tuaj për çdo shqetësim ose pyetje në lidhje me ëmbëlsirat dhe trajtimin e sheqernave të ulëta në gjak.