MENU
klinika

Periudhat më të rëndësishme të historisë së shtetit shqiptar

“Shtetndërtimi/ Rruga e shqiptarëve drejt pavarësisë”

25.11.2022 - 14:01

Në kuadër të 110-vjetorit të Pavarësisë, Instituti i Historisë në ASA organizoi sot konferencën shkencore “Rruga e shqiptarëve drejt pavarësisë dhe sfidat e procesit të shtetndërtimit”.

Referues ishin studiues të njohur nga Tirana dhe Prishtina (Gazmend Shpuza, Marenglen Verli, Ledia Dushku, Erjon Papagjoni, Hasan Bello, Skënder Lutfiu, Haxhi Ademi, Sali Kadria, Çlirim Duro, Beqir Meta, Romeo Gurakuqi, Sonila Boçi, Ana Lalaj, Afrim Krasniqi, Ibrahim Gashi, Arbër Hadri, etj).

Referimet dhe diskutimet sollën kundështrime e teza të reja, të bazuara në dokumentacion të ri arkivor, si dhe qasje të re studimore mbi periudhat më të rëndësishme të historisë së shtetit shqiptar, në prag të Pavarësisë deri në ditët e sotme.

Konferenca u përshëndet nga rektori i Akademisë së Studimeve Albanologjike Prof. Dr. Luan Perzhita, i cili vlerësoi kontributet shkencore te Institutit Konferenca u ndoq edhe nga studentë të Universitetit New York në Tiranë.

Referimet do të jenë pjesë e një botimi profesional të dedikuar lidhur me 110-vjetorin, botim i programuar për t’u publikuar gjatë vitit 2022.