MENU
klinika

Ja se çfarë tregon studimi i fundit!

Sheqeri “ushqen” kancerin?!

17.11.2022 - 11:54

Falë hulumtimit 9-vjeçar, shkencëtarët më në fund kanë zbuluar se si saktësisht sheqeri “ushqen” kancerin dhe e bën edhe më vdekjeprurës. E gjitha reduktohet në mekanizëm në të cilin qelizat e kancerit e metabolizojnë sheqerin. Pothuajse të gjitha qelizave në trup u nevojitet energjia dhe deri te energjia arrijnë nëpërmjet sheqerit në ushqimin të cilin e hamë. Qelizave të kancerit gjithashtu u nevojitet sheqeri në mënyrë që të rriten. Mirëpo, ato marrin dhe glukozë dukshëm më shumë sesa marrin qelizat e shëndetshme, si edhe shpejtësinë me të cilën fermentizojnë glukozën në thartirë qumështi.

Kjo është e njohur si ‘Efekti i Varburgut’ dhe shkencëtarët konsiderojnë që ai mund të ketë lidhje me rritjen e vrullshme të saj. Mirëpo, është vështirë të zbulohet a është simptomë ‘Efekti i Varburgut’ apo shkaktar i kancerit. Hulumtuesit kanë besuar që rritja e qelizave të kancerit mund të jetë e ngadalësuar duke ua zvogëluar sheqerin, mirëpo aktualisht nuk ekziston metodë me të cilën do të mund të bëhen “të uritura” këto qeliza prandaj është i rëndësishëm mekanizmi biologjik pas rritjes së metabolizmit të glukozës.

Në të ndoshta fshihet çelësi i të uriturit të qelizave të kancerit dhe i ushqimit.

Hulumtimi ynë ka treguar se si konsumimi i tepërt i sheqerit çon në shtimin e rritjes dhe përhapjes së kancerit. Kjo lidhje midis sheqerit dhe kancerit mund të ketë pasoja shkatërruese.

Ata kanë vërejtur se si degradimi i sheqerit është i lidhur me aktivizimin e proteinave Ras, të cilat stimulojnë shumëzimin e qelizave të tharmit, apo edhe qelizave të kancerit. Me fjalë të tjera, hulumtuesit kanë zbuluar që tharmi i cili ka pasur vrull të madh të sheqerit ka çuar deri në aktivizimin e tepruar të proteinave Ras, i cili pastaj u ka mundësuar qelizave të kancerit që të shumëzohen me shpejtësi të madhe.

Megjithatë, ata theksojnë që zbulimi shkencor nuk është e njëjta gjë si edhe zbulimi mjekësor dhe që janë të nevojshme hulumtime të mëtejshme në mënyrë që rezultatet e tyre të mund të përdoren në luftën kundër kancerit. Që konsumimi i tepërt i sheqerit është i dëmshëm për shëndetin, kjo dihet.

Së fundmi, studiuesit e Columbia University në Nju Jork kanë publikuar në revistën shkencore “Cell” një studim, që tregon, se si influencon sheqeri mikrobiomën e zorrës së trashë tek minjtë e kjo madje me pasoja për sistemin imunitar. Në zorrën e trashë jetojnë bakteret, që janë përgjegjëse për rritjen e qelizave të caktuara të imunitetit, të ashtuquajturat qeliza ndihmëse T, ose më saktë qelizat Th17.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Baktere të mira, baktere të këqia

Mos vallë nuk duhet të hamë kurrë më ëmbëlsira?!