Ushqyerja me gji mund t’ju mbrojë nga zhvillimi i kancerit të gjirit. Ka edhe hapa të tjerë që mund të ndërmerrni për të ulur rrezikun, të tilla si të qëndroni fizikisht aktiv dhe të reduktoni konsumimin e alkoolit.
Kanceri i gjirit është kanceri më i zakonshëm që prek gratë. Ndërsa nuk ka asnjë mënyrë të sigurt për të parandaluar kancerin e gjirit, ka disa gjëra që mund të zvogëlojnë rrezikun tuaj. Për shembull, a e dini se ushqyerja me gji mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të gjirit?
Një studim i vitit 2020 i kryer në Shtetet e Bashkuara zbuloi se vetëm 38.5% e grave që u anketuan ishin të vetëdijshme se ushqyerja me gji redukton rrezikun e kancerit të gjirit.
Si ul rrezikun e kancerit të gjirit ushqyerja me gji?
Ushqyerja me gji është një faktor mbrojtës për kancerin e gjirit. Është e paqartë saktësisht pse është ky rasti. Megjithatë, një kombinim i faktorëve të mëposhtëm ka të ngjarë të funksionojë:
Ushqyerja me gji nxit ndryshime në qelizat e gjirit që mund të bëjnë më pak të ngjarë të shfaqet kanceri i gjirit.
Ndryshimet hormonale që ndodhin gjatë ushqyerjes me gji mund të vonojnë rikthimin e menstruacioneve, që do të thotë se jeni të ekspozuar ndaj më pak estrogjenit gjatë ushqyerjes me gji. Ekspozimi për një kohë të gjatë ndaj estrogjenit rrit rrezikun e kancerit të gjirit.
Ka më shumë gjasa që njerëzit që ushqehen me gji të përfshihen në zgjedhje të shëndetshme jetese, të tilla si ngrënia e një diete të ekuilibruar, shmangia e alkoolit dhe mospirja e duhanit.
Tani le të shohim se çfarë kanë gjetur disa nga hulumtimet mbi ushqyerjen me gji dhe rrezikun e kancerit të gjirit.
Hulumtimi mbi ushqyerjen me gji dhe rrezikun e kancerit të gjirit
Hulumtimet e vjetra të vitit 2002 që përfshinin të dhëna nga 47 studime në 30 vende zbuluan se rreziku i kancerit të gjirit u ul me 4.3% për çdo 12 muaj të ushqyerjes me gji.
Madhësia e këtij reduktimi nuk ndryshonte ndjeshëm bazuar në vendndodhjen, moshën, përkatësinë etnike ose faktorët personalë si numri i lindjeve ose statusi i menopauzës.
Ushqyerja me gji gjithashtu ndihmon gratë me rrezik të lartë të kancerit të gjirit, siç janë ato me ndryshime të caktuara gjenetike. Një tjetër studim i vjetër i vitit 2012 zbuloi se ushqyerja me gji për të paktën një vit shoqërohej me një reduktim të rrezikut prej 32% te gratë me ndryshime në gjenin BRCA1.
Gjithashtu duket se ushqyerja me gji mund të zvogëlojë rrezikun e llojeve të veçanta të kancerit të gjirit. Disa kërkime, duke përfshirë studimet nga 2015 dhe 2019, kanë zbuluar se ushqyerja me gji mbron nga kanceret e gjirit me receptorë hormonalë negativë, të cilët zakonisht kanë rezultate më të dobëta.
Ushqyerja me gji mund t’ju mbrojë nga zhvillimi i kancerit të gjirit. Zakonisht jep përfitimin më të madh kur ushqeni me gji për më shumë se një vit.
Ka edhe mënyra të tjera për të ndihmuar në uljen e rrezikut të kancerit të gjirit. Këto përfshijnë gjëra të tilla si ushtrimet e rregullta, pirja e moderuar ose aspak, dhe administrimi i peshës, nëse është e nevojshme.
Testimi është gjithashtu i rëndësishëm për zbulimin dhe trajtimin e hershëm të kancerit të gjirit. Kur kanceri i gjirit zbulohet herët, perspektiva është më e mirë. Sigurohuni që të flisni me një mjek se kur duhet të filloni shqyrtimin për kancerin e gjirit.