MENU
klinika

Ja si ta përballoni

Humbja e shikimit pas goditjes në tru: Pse ndodh?

04.12.2022 - 12:57

Pas një goditjeje në tru, mund të keni ndryshime të shikimit ose humbje të shikimit. Shikimi mund të ndikohet sepse goditja në tru ka dëmtuar një pjesë të trurit ose ka prekur nervat dhe muskujt rreth vetë syrit. Konsideroni të kontrolloni shikimin pas një goditjeje, edhe nëse nuk keni simptoma.

Problemet me shikimin janë të zakonshme pas një goditjeje. Në fakt, rreth 65% e të mbijetuarve nga goditja raportojnë ndryshime në shikim ose humbje të shikimit. Disa njerëz mund të rifitojnë shikimin e tyre me kalimin e kohës. Të tjerët mund të kenë ndryshime afatgjata ose të kenë nevojë për terapi vizioni ose trajtime të tjera për të ndihmuar.

Si mund të ndikojë një goditje në shikim?

Saktësisht se si një goditje ndikon në shikimin dhe sytë e dikujt varet nga personi dhe zonat e trurit që janë prekur.

Llojet më të zakonshme të humbjes së shikimit përfshijnë:

Hemianopia homonime: Humbja e shikimit që ndodh në gjysmën e djathtë ose të majtë të fushës vizuale – në zonën totale ku mund të shihni – në secilin sy.

Kuadrantanopia homonimike: Humbja e shikimit që ndodh në pjesën e sipërme ose të poshtme të fushës pamore.

Scotoma: Një pengesë (njollë) kudo në fushën vizuale.

Çështje të tjera të shikimit mund të përfshijnë:

Pavëmendja hapësinore: E referuar edhe si “neglizhimi”, pavëmendja hapësinore ndodh kur truri nuk përpunon informacionin vizual në anën e prekur nga goditja. Nëse goditja ka prekur anën e djathtë të trurit, kjo do të thotë se neglizhenca do të jetë në anën e majtë të shikimit dhe anasjelltas.

  • Çrregullime të lëvizjes së syve: nervat dhe muskujt rreth syve mund të ndikohen edhe pas një goditjeje. Kjo mund të çojë në funksion të dëmtuar të syve.
  • nistagmus (lëvizje e shpejtë e syve nga njëra anë në tjetrën, lart e poshtë, etj.)
  • strabizmi (kthehet syri nga brenda, jashtë, etj.)
  • diplopia (vizion i dyfishtë)
  • mosfunksionim okulomotor (çështjet e gjurmimit, pamjaftueshmëria e konvergjencës, paraliza e nervit kranial, etj.)
  • çështjet me ekuilibrin, koordinimin ose perceptimin e thellësisë

Sytë e thatë dhe ndjeshmëria ndaj dritës: Kur njerëzit kanë probleme me hajpen  ose mbylljen e syve, sytë e tyre mund të thahen. Sytë e thatë mund të irritohen, djegin ose krijojnë shikim të paqartë. Të tjerët mund të bëhen të ndjeshëm ndaj dritës së ndritshme ose të çorientohen në dritë të ulët.

Cilat pjesë të trurit kontrollojnë shikimin?

Goditja në tru ndikon në mënyra të ndryshme për njerëz të ndryshëm. Nëse goditja prek lobin okupital ose trungun e trurit, një person ka më shumë të ngjarë të ketë probleme me shikimin.

Lob okupital

Lobi okupital është zona e trurit tuaj ku kryhet përpunimi vizual. Kjo do të thotë që lobi okupital merr informacionin nga sytë tuaj dhe i jep kuptim. Ndërsa të gjitha lobet e trurit mund të marrin informacion vizual, lobi okupital konsiderohet “Qendra e shikimit” dhe ndodhet në pjesën e pasme të trurit.

Rrjedha e trurit

Rrjedha e trurit është zona e trurit që kontrollon lëvizjen e syve, ekuilibrin, stabilitetin dhe aftësinë për të kuptuar objektet në botën përreth jush.

Cili është trajtimi për humbjen e shikimit të shkaktuar nga goditja në tru?

Pasi t’ju japë një diagnozë, mjeku do të dalë me një plan trajtimi që adreson shqetësimet specifike. Trajtimi mund të përfshijë terapi vizioni, syze dhe mjete të tjera për t’ju ndihmuar me sytë dhe shëndetin tuaj të përgjithshëm.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shkaktojnë inflamacion në sistemin nervor

Çfarë duhet të dini për sëmundjen e antitrupave?

Musk prezanton pajisjen e re elekronike

Çipi i trurit mund të shërojë verbërinë e paralizën!