MENU
klinika

Ja çfarë rekomandohet!

A përdoren kremrat steroide gjatë shtatzanisë?

12.02.2023 - 14:41

Kortikosteroidet janë një grup ilaçesh që dobësojnë përgjigjen imune dhe përdoren për të trajtuar inflamacionin. Kortikosteroidet topike aplikohen në pjesë të jashtme të trupit si lëkura (si kremra dhe pomada për të trajtuar sëmundje si psoriasis dhe ekzema), hundë (si pika ose spraj, për të trajtuar alergjitë, sinusitin dhe polipet e hundës) dhe sytë. (si pika ose pomada, për të trajtuar alergjitë, dëmtimet e syrit dhe gjendjet inflamatore të syrit si uveiti).

Kortikosteroidet që përdoren në lëkurë përfshijnë alklometazonin, beklometazonin, betametazonin, clobetasolin, clobetasonin, diflucortolone, fludroxycortide, fluocinolone, fluocinonide, fluticasone, hydrocortisone dhe mometasone.

Kortikosteroidet që përdoren si sprej ose pika për hundë përfshijnë beklometazonin, betametazonin, budesonidin, flutikazonin, mometazonin dhe triamcinolonin.

Kortikosteroidet që përdoren si trajtime për sytë përfshijnë betametazonin, deksametazonin, fluorometolonin, hidrokortizonin, loteprednolin dhe prednizolonin.

Cilat janë përfitimet e përdorimit të kortikosteroideve topikale në shtatzëni?
Kortikosteroidet lokale mund të lehtësojnë kruajtjen, acarimin dhe inflamacionin e lidhur me disa gjendje alergjike dhe inflamatore. Prandaj, përdorimi i tyre mund të përmirësojë shumë cilësinë e jetës dhe mund të kërkohet për të parandaluar komplikimet që mund të shkaktohen nga inflamacioni i pakontrolluar i lëkurës dhe syve. Në përgjithësi, nëse trajtimet topike me kortikosteroide nuk aplikohen në zona shumë të mëdha të lëkurës ose në indet e dëmtuara, ato nuk absorbohen mirë në qarkullimin e gjakut. Kjo zakonisht do të thotë se ata nuk kanë gjasa të arrijnë foshnjën e palindur në sasi të mjaftueshme për të shkaktuar ndonjë problem.

A ka ndonjë rrezik nga përdorimi i kortikosteroideve topikale në shtatzëni?
Në përgjithësi, të dhënat e disponueshme nuk ngjallin shqetësim se kortikosteroidet aktuale kur përdoren siç përshkruhet mund të dëmtojnë një fëmijë në mitër. Megjithatë, trajtimet me steroide vijnë në ‘forca’ të ndryshme (termi mjekësor për këtë është ‘potenca steroide’). Asnjë studim nuk ka hetuar me saktësi rezultatet tek gratë shtatzëna vetëm duke përdorur kortikosteroide të fuqishme topikale. Nëse jeni duke përdorur një kortikosteroide me fuqi të lartë, si masë paraprake, mjeku mund të këshillojë që të provoni një me një fuqi më të ulët gjatë shtatzënisë.

A ka ndonjë alternativë për përdorimin e kortikosteroideve topikale në shtatzëni?
Ndonjehere. Në varësi të gjendjes themelore që po trajtohet, mund të përdoren ilaçe të ndryshme (jo kortikosteroide). Për më tepër, disa kushte inflamatore përmirësohen vetë gjatë shtatzënisë për shkak të ndryshimeve në sistemin imunitar, që do të thotë se një trajtim mund të mos jetë më i nevojshëm.

Gratë që përdorin kortikosteroide topike që planifikojnë një shtatzëni ose mbeten shtatzënë duhet të konsultohen me mjekun ose specialistin në mënyrë që mjekimi i tyre të rishikohet.

Po nëse preferoj të mos përdor ilaçe gjatë shtatzënisë?
Në varësi të gjendjes shëndetësore themelore, mund të këshillohet vazhdimi i një kortikosteroide ose një mjekimi tjetër gjatë shtatzënisë për të shmangur komplikimet. Mjeku do të përshkruajë ilaçe vetëm kur është absolutisht e nevojshme dhe do të jetë i lumtur t’ju flasë për çdo shqetësim që mund të keni.

A do të ketë nevojë fëmija im për ndonjë monitorim shtesë?
Si pjesë e kujdesit rutinë, shumicës së grave do t’u ofrohet një skanim shumë i detajuar në rreth 20 javë të shtatzënisë për të kontrolluar zhvillimin e foshnjës. Gratë që kanë përdorur një kortikosteroide topikale në shtatzëninë e hershme zakonisht nuk do të kenë nevojë për ndonjë monitorim shtesë.