MENU
klinika

Nga Eduard Zaloshnja

Beteja pa garë (deri më sot) në jug të Lumit të Tiranës

13.02.2023 - 12:55

Në territorin e 44 bashkive që shtrihen në jug të Lumit të Tiranës, gara në zgjedhjet e prillit 2021 foli në mënyrë bindëse në favor të partive të mazhorancës (PS+PSD), krahasuar me PD-AN (PD+PDIU+PR+PAA+PBDNJ+LZHK+PDK). Vetëm në Devoll, partitë e mazhorancës morën në prill 2021 më pak vota se sa PD-AN.

Në katër bashki të tjera (Pogradec, Korçë, Mallakastër e Kavajë), partitë e mazhorancës morën më shumë vota se sa PD-AN, por nuk e arritën dot 50-përqindëshin, ngaqë u futën si pykë në mes LSI dhe ca partiza të tjera të vogla (shihni dy tabelat shoqëruese).

Po si paraqitet aktualisht situata elektorale në 44 bashkitë në jug të Lumit të Tiranës? Një sondazh kombëtar që zhvillova në janar me pothuaj 5700 të anketuar nga i gjithë vendi mund të na japë një ide.

Rreth 4500 ndër të anketuarit ishin banorë të rritur të këtyre 44 bashkive – jo mjaftueshëm për të llogaritur rezultate domethënëse statistikisht për secilën bashki më vete (përveç Tiranës). Sidoqoftë, në tërësi mund të llogariten rezultate përgjithësuese për gjithë pjesën e vendit në jug të Lumit të Tiranës.

Numri i të anketuarve në jug të Lumit të Tiranës të prirur të votonin për kryebashkiakë socialistë ishte në raport pothuaj 5.5 me 4.5 me të anketuarit e prirur për të votuar kryebashkiakë opozitarë të Berishës apo të Alibeajt (në Bashkinë Tiranë raporti ishte pothuaj 6 me 4). Gjë që parashikon probleme më 14 maj për opozitën në bashkitë poshtë Lumit të Tiranës (përveç Devollit, ku PD-AN siguroi më shumë vota se sa PS+PSD, pa ndihmën e LSI-së).


VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN