Çfarë duhet të dini për frutat për një dietë kundër diabetit?
Nëse keni diabet të tipit 2, e dini se sa e rëndësishme është t’i kushtoni vëmendje konsumit të karbohidrateve. Kur hani karbohidrate, trupi i kthen ato në sheqer, duke ndikuar drejtpërdrejt në nivelin e sheqerit në gjak.
Meqenëse frutat priren të jenë të pasura me karbohidrate – kryesisht sheqerna të thjeshta, glukozë dhe fruktozë – a ka një vend në një plan ushqimor për diabetin?
Përgjigja është po.
Cilat janë zgjedhjet më të mira të frutave?
Zgjedhja më e mirë janë frutat e freskëta. Ata gjithashtu rekomandojnë fruta të ngrira ose të konservuara që nuk kanë sheqer të shtuar. Kontrolloni etiketat e ushqimeve për sheqer të shtuar dhe kini parasysh se sheqeri ka shumë emra të ndryshëm në etiketa. Kjo përfshin sheqerin e kallamit, ëmbëltuesin e misrit, dekstranin dhe shurupin e misrit me fruktozë të lartë.
Frutat e freskëta të rekomanduara përfshijnë:
- mollë
- boronica
- qershi
- grejpfrut
- rrushi
- portokalli
- pjeshkë
- dardhë
- kumbulla
Një studim i vitit 2013 doli në përfundimin se konsumi i frutave të plota, mollëve, boronicave dhe rrushit lidhet ndjeshëm me një rrezik më të ulët të zhvillimit të diabetit të tipit 2.
Cila është madhësia e duhur e porcionit?
Sasia e duhur varet nga përmbajtja e karbohidrateve të frutave. Një racion frutash përmban rreth 15 gram karbohidrate.
Frutat që kanë rreth 15 gram karbohidrate përfshijnë:
1 copë e vogël frutash të freskëta
½ filxhan fruta të konservuara ose të ngrira (pa sheqer të shtuar)
2 lugë çaji fruta të thata si qershi të thata ose rrush të thatë
Madhësi të tjera shërbimi që kanë rreth 15 gram karbohidrate përfshijnë:
- ½ mollë mesatare
- 1 banane e vogël
- 1 filxhan pjepër i prerë në kubikë
- 1 filxhan manaferra
- ¾ filxhan boronica
- 17 kokrra rrush të vogël
- 1 filxhan mjedra
- 1¼ filxhan luleshtrydhe të plota
Po lëngu i frutave?
Një e treta deri në gjysmë filxhani lëng frutash është rreth 15 gram karbohidrate.
Rezultatet e hulumtimit rreth lëngut të frutave dhe diabetit janë të përziera:
Një studim i vitit 2013, i cili gjurmoi mijëra njerëz gjatë një numri vitesh, arriti në përfundimin se konsumi më i madh i lëngjeve të frutave lidhet ndjeshëm me një rrezik më të lartë të diabetit të tipit 2.
Një studim i vitit 2017 i provave të kontrolluara të rastësishme sugjeroi që konsumimi i lëngut 100 për qind të frutave nuk lidhet me rritjen e rrezikut të diabetit. Megjithatë, studimi vë në dukje gjithashtu se nevojiten kërkime më të detajuara për të kuptuar efektin e lëngut 100 për qind të frutave në rregullimin dhe mirëmbajtjen e niveleve të glukozës në gjak.
Rekomandohet pirja e lëngjeve vetëm në pjesë të vogla. Gjithashtu duhet të kontrolloni etiketën për t’u siguruar që është 100 për qind lëng frutash pa sheqer të shtuar.
Në përgjithësi, ngrënia e frutave të plota me fibra dietike rekomandohet më shumë se lëng. Fibrat në frutat e plota vonojnë tretjen. Kjo vonesë jo vetëm që do t’ju ndihmojë të ndiheni të ngopur, por gjithashtu nuk do të rrisë nivelin e sheqerit në gjak aq shpejt sikur të kishit konsumuar frutat në formë lëngu.
Frutat mund dhe duhet të jenë pjesë e dietës suaj të diabetit. Por kushtojini vëmendje kontrollit të porcionit – rreth 15 gramë për porcion – dhe sigurohuni që t’i numëroni frutat si karbohidrate në planin tuaj të vaktit.
Ushqimi i mirë është një mjet i rëndësishëm për kujdesin ndaj diabetit. Nëse keni diabet, një plan ushqimi i personalizuar mund të ndihmojë në balancimin e marrjes së karbohidrateve dhe medikamenteve për të kontrolluar nivelin e sheqerit në gjak.