MENU
klinika

Shenjat

Çfarë është limfoma gastrike?

25.03.2023 - 18:36

Limfoma gastrike përbën 5% të neoplazmave, ose rritjeve jonormale, në stomak. Edhe pse është e rrallë, është e rëndësishme të kujdeseni për shenjat dhe simptomat e kësaj gjendjeje. Zbulimi i hershëm është çelësi i rezultateve pozitive.

Meqenëse simptomat e limfomës gastrike nuk janë specifike vetëm për këtë gjendje, është e rëndësishme të flisni me një mjek për të gjitha shkaqet e mundshme dhe çfarë testimi diagnostik nevojitet.

Për t’ju ndihmuar të ndiheni më të përgatitur për të folur me mjekun për shqetësimet tuaja, ne kemi mbledhur disa informacione kyçe rreth limfomës gastrike, duke përfshirë simptomat, faktorët e rrezikut dhe cilat trajtime mund të jenë opsione për ju.

Çfarë është limfoma gastrike?

“Limfoma” është një term mjekësor për qelizat kancerogjene që kanë origjinën në indet limfatike. Indet limfatike janë të vendosura në të gjithë trupin. Limfoma gastrike ndodh në mënyrë specifike në indet limfatike të vendosura në stomak.

Limfoma primare e stomakut nënkupton se kanceri ka origjinën në indet limfatike të stomakut në vend që të përhapet atje nga një pjesë tjetër e trupit. Limfoma primare e stomakut është forma më e zakonshme e limfomës ekstranodale dhe zakonisht është limfoma jo-Hodgkin.

Rreth 90% e njerëzve me limfomë gastrike parësore kanë ose limfomë gastrike të lidhur me indin limfoide (MALT) ose limfomë të madhe difuze të qelizave B (DLBCL) të stomakut.

Cilat janë simptomat e limfomës gastrike?

Njerëzit me limfomë gastrike zakonisht kanë simptoma që nuk janë specifike. Mund të jetë e pamundur të thuhet vetëm nga simptomat se ata kanë limfomë gastrike.

Simptomat e zakonshme të limfomës gastrike mund të përfshijnë:

  • ngërçe barku
  • duke u ndjerë i ngopur shpejt
  • nauze dhe të vjella
  • dispepsi

Si e trajtoni limfomën e stomakut?

Mjekët zakonisht trajtojnë njerëzit me limfomë gastrike me disa kombinime të:

  • kirurgji
  • kimioterapia
  • terapi me rrezatim
  • medikamente specifike

Ekipi i kujdesit shëndetësor do të marrë parasysh moshën, vendndodhjen, fazën e kancerit dhe shëndetin e përgjithshëm kur të bëjë një rekomandim trajtimi.

Mjeku gjithashtu mund të përmendë nëse ka një provë klinike për të cilën jeni i përshtatshëm. Ju mund të diskutoni të mirat dhe të këqijat e provës, si dhe opsionet e tjera të trajtimit përpara.

Mund të dëgjoni të tjerët të thonë se kanë përdorur akupunkturë, dieta speciale ose trajtime të tjera alternative për të kuruar limfomën e stomakut ose për të përmirësuar trajtimin e tyre.

Por është e rëndësishme të diskutoni me mjekun çdo masë plotësuese që po shqyrtoni. Ndonjëherë këto masa mund të ndërhyjnë në trajtim. Mjeku mund t’ju këshillojë për çdo hulumtim mbi përfitimet ose rreziqet që ekzistojnë dhe të sigurojë që të gjitha pjesët e trajtimit të punojnë së bashku në mënyrë të sigurt.

Në disa raste, një person mund të vendosë se do të preferonte të shmangte trajtimet që do të ulin cilësinë e jetës së tyre, si kimioterapia ose terapia me rrezatim, veçanërisht nëse janë më të moshuar ose kanë limfomë më të avancuar. Në këto raste, trajtimet për të lehtësuar simptomat ende mund të ofrohen.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN