MENU
klinika

Ja ç'të bëni që ta kaloni sa më shpejt

Cilat janë simptomat e një hernie sportive?

22.03.2023 - 12:05

Një hernie sportive është një dëmtim që prek atletët që luajnë sporte me intensitet të lartë. Zakonisht ndodh gjatë aktiviteteve të rënda që përfshijnë përdredhje, ndryshime të shpejta të drejtimit dhe lëvizje të papritura me forcë.

Edhe pse një hernie sportive zakonisht nuk është serioze, trajtimi mund të parandalojë dhimbjet kronike dhe komplikimet afatgjata.

Simptomat e hernisë sportive dhe këshilla për identifikimin

Pavarësisht emrit, një hernie sportive nuk është një hernie, e cila përfshin një organ të brendshëm që shtyn përmes një hapjeje në muskulin përreth ose indin lidhor.

Në vend të kësaj, një hernie sportive është një tendosje ose çarje e indeve të buta në zonën e ijeve. “Pubalgjia atletike” dhe “sindroma e dhimbjes në ijë” janë terma të tjerë për këtë dëmtim.

Për të identifikuar një hernie sportive, shikoni për shenja të tilla si dhimbje dhe parehati në pjesën e poshtme të barkut dhe në zonën e ijeve që mund të përhapen drejt perineumit dhe pjesës së sipërme të brendshme të kofshës.

Këto simptoma mund të shfaqen papritur ose gradualisht dhe ka të ngjarë të përkeqësohen gjatë aktivitetit fizik, veçanërisht lëvizjet që përfshijnë përdredhje, goditje dhe ndryshime të papritura në drejtim.

Zakonisht, dhimba largohet me pushim. Qëndrimi ulur, kollitja ose teshtitja me forcë mund të riprodhojë dhimbje në pjesën e poshtme të barkut dhe në zonën e ijeve.

Opsionet e trajtimit në shtëpi për një hernie sportive

Disa opsione të trajtimit në shtëpi për një hernie sportive mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave dhe promovimin e shërimit.

Trajtimet në shtëpi për një hernie sportive përfshijnë:

Pushimi: Pushimi është hapi më i rëndësishëm. Shmangni aktivitetet që mund të përkeqësojnë dhimbjen, si vrapimi, kërcimi ose përdredhja.

Mjekimi: Merrni ilaçe anti-inflamatore josteroide si ibuprofen ose naproksen për të ndihmuar në lehtësimin e dhimbjes dhe inflamacionit.

Akull: Aplikoni një pako akulli në zonën e prekur për 20 minuta disa herë në ditë për të ndihmuar në uljen e dhimbjes dhe inflamacionit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Futbollistët e përjetojnë shpesh...

Çfarë është një hernie sportive?


Një nga frutat më të mirë të stinës së verës

Si duhet ti përdorni manaferrat për rënien nga pesha

Mungesa e hekurit apo sëmundjet kronike?

Ja si të dalloni shkakun e anemisë

Një pjesë e pacientëve ndërpresin medikamentet pa konsultën e mjekëve

Vapa ndikon në shëndetin mendor!